Μετά τις ραγδαίες εξελίξεις σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca και τις νέες αναφορές περί επικίνδυνων θρομβώσεων,  ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει «έκτακτη συνάντηση» την Πέμπτη, υποστηρίζοντας ωστόσο σε πρώτη φάση πως τα πλεονεκτήματα του εμβολίου εξακολουθούν να υπερέχουν των κινδύνων. Εκτάκτως θα συνεδριάσει και η αρμόδια αρχή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. 

Ads

Υπενθυμίζεται πως τις τελευταίες ημέρες η μία χώρα μετά την άλλη ανακοινώνουν πως σταματούν τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca. Mέχρι στιγμής οι ευρωπαϊκές χώρες που έχουν αναστείλει το εμβόλιο της Astrazeneca είναι οι: Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Αυστρία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Βουλγαρία, Νορβηγία, Δανία, Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία, Λουξεμβούργο, Ισλανδία, Πορτογαλία, Σλοβενία και Κύπρος. Την ίδια στιγμή κυβερνητικές πηγές στην Ελλάδα υπογραμμίζουν ότι η χώρα ακολουθεί τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και ως εκ τούτου συνεχίζεται κανονικά το πρόγραμμα των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca, τουλάχιστον έως την Πέμπτη, οπότε αναμένεται νέα γνωμάτευση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

«Η επιτροπή ασφάλειας του ΕΜΑ θα εξετάσει με περισσότερη λεπτομέρεια τις πληροφορίες την Τρίτη και συγκάλεσε έκτακτη συνάντηση την Πέμπτη, 18 Μαρτίου προκειμένου να καταλήξει για τις πληροφορίες που έχουν συγκεντρωθεί και για κάθε άλλο μέτρο που μπορεί να είναι απαραίτητο», ανέφερε ο οργανισμός που εδρεύει στο Άμστερνταμ. Ο EMA είχε αναφέρει προηγουμένως πως ερευνά «έναν ορισμένο αριθμό» περιπτώσεων θρόμβων αίματος σε ανθρώπους που έχουν λάβει το εμβόλιο, ωστόσο όπως σημείωνε : «Ενώ η έρευνά του είναι σε εξέλιξη, ο EMA παραμένει αυτή την ώρα της άποψης πως τα πλεονεκτήματα του εμβολίου της AstraZeneca στην πρόληψη της COVID-19, με τον κίνδυνο με τον οποίο συνδέεται [η ασθένεια] για νοσηλεία και θάνατο, υπερέχουν των κινδύνων παρενεργειών».

Μετά την αναστολή εμβολιασμών από πολλές ευρωπαϊκές χώρες και την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, πήρε θέση και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Συγκεκριμένα, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ υποστήριξε πως τα συστήματα τα οποία έχουν επιφορτιστεί για την προστασία της δημόσιας υγείας επεξεργάζονται όλα τα στοιχεία έτσι ώστε να διερευνήσουν κάθε είδους παρενέργεια. Όπως εξήγησε ο Δρ. Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσιους σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου, αυτό δεν σημαίνει πως όλα τα γεγονότα συνδέονται με τον εμβολιασμό. «Είναι συνηθισμένη πρακτική να διερευνούμε, δείχνει ότι το σύστημα επιτήρησης λειτουργεί και πως υπάρχουν αποτελεσματικοί έλεγχοι», υπογράμμισε.

Ads

Την ίδια στιγμή, ο ΠΟΥ γνωστοποίησε πως μια συμβουλευτική επιτροπή θα συνεδριάσει την Τρίτη (16.03) έτσι ώστε να συζητήσει για το εμβόλιο της AstraZeneca και για τις αναστολές χορήγησης των δόσεων που αποφασίστηκαν από πολλές χώρες. Η ανώτατη επιστήμονας του ΠΟΥ, ωστόσο, επανέλαβε πως δεν πρέπει να υπάρξει κανένας πανικός στους πολίτες και τόνισε ότι δεν υπάρχει καταγεγραμμένος θάνατος που να σχετίζεται με τα εμβόλια κατά του κορονοϊού. «Δεν θέλουμε να πανικοβληθεί ο κόσμος», υπογράμμισε η Σουμία Σουαμινάθαν στην ίδια συνέντευξη Τύπου εξηγώντας πως για την ώρα δεν έχει επιβεβαιωθεί η σύνδεση των θρομβοεμβολικών γεγονότων που καταγράφηκαν σε κάποιες χώρες με τα εμβόλια. «Από ό,τι έχουμε δει μέχρι τώρα στα προκαταρκτικά δεδομένα, δεν υπάρχει αύξηση των περιπτώσεων θρομβοεμβολικών γεγονότων», πρόσθεσε με τη σειρά της η υποδιευθύντρια του ΠΟΥ, Μαριάντζελ Σιμάο. Μάλιστα επανέλαβε τη θέση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων καθώς ανέφερε ότι για την ώρα τα οφέλη από τα εμβόλια είναι μεγαλύτερα από τους κινδύνους.

18 χώρες έχουν «παγώσει» τους εμβολιασμούς

Τελευταίες δύο χώρες που ανέστειλαν προσωρινά τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca είναι η Πορτογαλία και η Κύπρος. Νωρίτερα, η Ισπανία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία ακολούθησαν το παράδειγμα της Δανίας, της Νορβηγίας και αρκετών άλλων αναστέλλοντας τη χρήση του εμβολίου έπειτα από αναφορές για θρόμβους αίματος σε ορισμένους ασθενείς που είχαν λάβει το εμβόλιο.

Το γερμανικό υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι η απόφαση ελήφθη ως «προφύλαξη» και μετά από συμβουλή της εθνικής αρχής για τα εμβόλια, του Ινστιτούτου Paul Ehrlich, το οποίο ζήτησε περαιτέρω διερεύνηση των περιπτώσεων. Σε δήλωση, το υπουργείο ανέφερε ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα αποφασίσει «εάν και πώς οι νέες πληροφορίες θα επηρεάσουν την έγκριση του εμβολίου».

Λίγη ώρα αργότερα και  ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε ότι η χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου «παγώνει» για προληπτικούς λόγους εν αναμονή αξιολόγησης από τη ρυθμιστική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αναμένεται την Τρίτη. Ο κ. Μακρόν επεσήμανε πως «ελπίζει να ξεκινήσει εκ νέου» γρήγορα ο εμβολιασμός με το εμβόλιο αυτό «εφόσον το επιτρέψει η γνωμοδότηση του ευρωπαϊκού οργανισμού». Από τη δική του μεριά, ιταλικός οργανισμός φαρμάκων Αifa αποφάσισε για προληπτικούς λόγους να αναστείλει τη χορήγηση του εμβολίου Αstrazeneca σε όλη τη χώρα. Η απόφαση ελήφθη εν αναμονή της σχετικής οριστικής απόφασης της αρμόδιας ευρωπαϊκής αρχής, ΕΜΑ.

Νωρίτερα,  σε ανάλογη κίνηση είχε προχωρήσει την Κυριακή και η Ολλανδία, ενώ την αρχή είχε κάνει στις αρχές της περασμένης εβδομάδας η Δανία και ακολούθησαν η Νορβηγία, η Αυστρία, η Ιρλανδία, η Ισλανδία, η Εσθονία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργιο και η Λετονία. Παράλληλα,  η Δανέζικη Υπηρεσία Φαρμάκων ανακοίνωσε αργά το απόγευμα της Κυριακής πως μια 60χρονη πέθανε από θρόμβωση αφού της χορηγήθηκε το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της covid-19, καθώς εμφάνισε «ιδιαίτερα ασυνήθιστα» συμπτώματα, όπως  χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων και θρόμβους σε μικρά και μεγάλα αγγεία καθώς και αιμορραγία.

Κικίλιας: Τι θα κάνει η Ελλάδα με το εμβόλιο της AstraZeneca

πό την αρχή των εμβολίων μέχρι και σήμερα εμπιστευόμαστε τον ΕΜΑ. Αυτός έχει δώσει αδειοδοτήσεις για όλα τα εμβόλια. Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες του ΕΜΑ. Δεν έχει δώσει τέτοια οδηγία, αντιθέτως έχει μιλήσει για το όφελος του εμβολιασμού με AstraZeneca» τόνισε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας για την τεράστια ανησυχία που υπάρχει καθώς μία-μία οι χώρες της Ευρώπης αναστέλλουν τους εμβολιασμούς με το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, επισήμανε πως «η Εθνική Αρχή Εμβολιασμών, ο ΠΟΥ και ο ΕΜΑ εκτιμούν τις καταστάσεις και εισηγούνται και δίνουν αποφάσεις».

Στο ερώτημα γιατί οι συγκεκριμένες χώρες δεν ακολουθούν την ίδια γραμμή με την Ελλάδα, ο υπουργός Υγείας επισήμανε πως «υπάρχουν υπερπολλαπλάσιες χώρες που εμβολιάζουν με την AstraZeneca». «Δηλαδή αν αύριο δώσουν έγκριση σε τρίτο εμβόλιο χωρίς την έγκριση του ΕΜΑ εμείς θα προχωρήσουμε;», συνέχισε.

Και προσθέτει: «Θα παρακαλούσα, συνιστώ ψυχραιμία και νηφαλιότητα και ανάληψη των επιστημονικών δεδομένων. Έχουν γίνει 17 εκατ. εμβόλια πανευρωπαϊκά και έχουν βρεθεί 37 περιστατικά, στη χώρα μας κανένα. Οι εκτιμήσεις είναι για τις ρυθμιστικές αρχές. Εμβόλια δεν θα είχαμε αν δεν είχε δώσει έγκριση ο ΕΜΑ».

Ο υπουργός Υγείας κλήθηκε να απαντήσει και στα ερωτήματα των πολιτών για το τι να κάνουν όσοι έχουν ραντεβού για εμβόλιο με AstraZeneca αλλά και όσοι έχουν ήδη κάνει την πρώτη δόση:

«Φυσικά εμβολιάζονται μέχρι να πει ο ΕΜΑ κάτι άλλο. Εμβολιαζόμαστε με όλα τα εμβόλια που έχει εγκρίνει η Ευρώπη. Ψυχραιμία, προσοχή πώς επικοινωνούμε τα πράγματα».

Για το αν εξετάζεται το σενάριο να χρειαστεί και η Ελλάδα να αναστείλει ανέφερε πως «το πρόγραμμα προχωρά, υποθετικά κανείς δεν απαντάει».