ΕΚΤ και Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επιμένουν πως η λύση για τη «διάσωση» της Κύπρου δεν μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για άλλες χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, «αδειάζοντας» ουσιαστικά το νέο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ιδιαίτερη περίπτωση η Κύπρος τονίζει και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ads

«Με ενοχλεί ότι ο τρόπος με τον οποίο προσπάθησαν να επιλύσουν το πρόβλημα της Κύπρου παρουσιάζεται ως ένα μελλοντικό σχέδιο διάσωσης», δήλωσε στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρώην επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
 
Διαφωνώντας με τον νυν επικεφαλής του Eurogroup, τόνισε: «Δεν αποτελεί πρότυπο. Δεν πρέπει να δώσουμε την εντύπωση ότι στο μέλλον οι καταθέσεις στην Ευρώπη μπορεί να μην είναι ασφαλείς. Δεν πρέπει να δώσουμε την εντύπωση στους επενδυτές ότι δεν είναι ασφαλές να κρατήσουν τα χρήματά τους στην Ευρώπη. Κάτι τέτοιο βλάπτει ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό κέντρο της Ευρώπης».
 
Ο κ. Γιούνκερ υποστήριξε ότι το θέμα της Κύπρου αποτέλεσε «μια ειδική περίπτωση» και ότι το Λουξεμβούργο είχε εντελώς διαφορετική άποψη. Επισήμανε  ακόμη ότι «δεν υπάρχουν παραλληλισμοί μεταξύ της Κύπρου και του Λουξεμβούργου». «Δεν προσελκύουμε τις ρωσικές επενδύσεις στο Λουξεμβούργο βάσει υψηλών επιτοκίων. Το χρηματοπιστωτικό κέντρο του Λουξεμβούργου βασίζεται σε ποικίλους πυλώνες, μας χαρακτηρίζει το εύρος των προϊόντων μας και συμμετέχουμε ενεργά στο διεθνές πιστωτικό σύστημα».
 
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του μέλους του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Ιβ Μερς, ο οποίος με τη σειρά του υπογράμμισε ότι η λύση που επελέγη για την διάσωση της Κύπρου «δεν αποτελεί ένα πρότυπο» που μπορεί να εφαρμοστεί σε άλλες χώρες της ευρωζώνης.
 
Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στο ισπανικό οικονομικό έντυπο Expansion, ο Μερς αναφέρει ότι η κυπριακή λύσει είναι περισσότερο «ειδικά μέτρα που προσαρμόστηκαν σε μια πραγματικά ειδική κατάσταση».

Η Κύπρος είναι μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση, τόνισε την Πέμπτη και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσθέτοντας ότι η ΕΕ βρήκε τη σωστή λύση με τη συμφωνία για τη χορήγηση βοήθειας 10 δισ. σε συνδυασμό με την επιβολή κουρέματος στις καταθέσεις των τραπεζών.
 
Αναφερόμενος στη σύγκριση μεταξύ Κύπρου και Λουξεμβούργο, υποστήριξε στο ραδιοσταθμό SWR ότι το Λουξεμβούργο έχει ένα εντελώς διαφορετικό επιχειρηματικό μοντέλο. «Οποιαδήποτε σύγκρισή τους θα ήταν παράλογη», υπογράμμισε ο κ. Σόιμπλε.
 
Τη Δευτέρα, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, άφησε να εννοηθεί, σε συνέντευξη που παραχώρησε στους Financial Times και στο πρακτορείο Reuters, ότι η λύση που εφαρμόστηκε στην Κύπρο θα μπορούσε να αναπαραχθεί σε άλλες χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα.
 
Μερικές ώρες αργότερα, ο Ντάισελμπλουμ ανασκεύασε τις δηλώσεις του και βεβαίωσε ότι η Κύπρος ήταν μια μοναδική περίπτωση και ότι το σχέδιο διάσωσής της δεν θα μπορούσε να εξυπηρετήσει ως πρότυπο για την ρύθμιση άλλων προβλημάτων στο μέλλον.
 
Ωστόσο οι πρώτες του δηλώσεις είχαν ήδη προκαλέσει την Δευτέρα αναταραχή στα χρηματιστήρια.