Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Βιτορ Κονστάντσιο απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο επιβολής ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων στις τράπεζες επισήμανε πως κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει μόνο αν ζητηθεί από την Ελληνική Κυβέρνηση και στη συνέχεια αν εγκριθεί και από την Επιτροπή, όπως έγινε και στη περίπτωση της Κύπρου. Παράλληλα εξέφρασε τη βεβαιότητα πως δεν πρόκειται να υπάρξει έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ.

Ads

«Η συνθήκη δεν προβλέπει τυπικά και νομικά την εκδίωξη μια χώρας από το ευρώ. Θεωρούμε πως αυτό δεν θα συμβεί», είπε. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αυτό να συμβεί με μια χρεοκοπία, σημείωσε ότι «ακόμη κι αν συμβεί μια χρεοκοπία η νομοθεσία δεν επιτρέπει την εκδίωξη από το ευρώ της χώρας που έχει χρεοκοπήσει». Σύμφωνα με τον ίδιος εάν το κράτος χρεοκοπήσει, αυτό δεν έχει αυτόματες συνέπειες όσον αφορά στις τράπεζες, «εφόσον οι τράπεζες δεν έχουν χρεοκοπήσει, είναι φερέγγυες και έχουν ενέχυρα που γίνονται αποδεκτά».

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις τράπεζες ο Κοστάντσιο επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει επιδείξει τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερη ελαστικότητα στο θέμα της ενίσχυσης της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών.

Ερωτηθείς από την ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Εύα Καϊλή για τη στάση που θα κρατήσει η ΕΚΤ σε περίπτωση μη συμφωνίας των δανειστών με την Ελληνική Κυβέρνηση, όσο και για το ενδεχόμενο να επιβληθούν στις ελληνικές τράπεζες χρηματοδοτικοί και κεφαλαιακοί έλεγχοι, η απάντηση του αντιπροέδρου της ΕΚΤ ήταν ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί μόνο αν ζητηθεί από την Ελληνική Κυβέρνηση και στη συνέχεια αν εγκριθεί και από την Επιτροπή, όπως έγινε και στη περίπτωση της Κύπρου.

Ads

Αναφορικά δε με την έκθεση των Ελληνικών τραπεζών σε ομόλογα ελληνικού δημοσίου που δεν καλύπτονται από τον EFSF και το πως η ΕΚΤ προτίθεται να παρέμβει για να περιορίσει τον κίνδυνο συστημικού ρίσκου για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ο Κοστάντσιο απάντησε στην Εύα Καϊλή ότι η ΕΚΤ έχει συμβουλέψει ήδη τις Ελληνικές Τράπεζες να περιορίσουν την έκθεσή τους σε ελληνικά ομόλογα.