Σε απρόσμενη μείωση των επιτοκίων της προχώρησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), στην πρώτη συνεδρίασή της υπό την προεδρία του Μάριο Ντράγκι. Ο νέος πρόεδρος της ΕΚΤ, αναφερόμενος στα μη συμβατικά μέτρα της ΕΚΤ, τόνισε πως είναι προσωρινού χαρακτήρα.
 

Ads

Συγκεκριμένα, το εκτελεστικό συμβούλιο της τράπεζας αποφάσισε να μειώσει το βασικό επιτόκιο στο 1,25% από 1,5%, αιφνιδιάζοντας τους αναλυτές οι οποίοι ανέμεναν διατήρησή του στο 1,5%. Το πρακτορείο Bloomberg συνδέει την απόφαση της ΕΚΤ με τον αυξανόμενο κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Ο Μάριο Ντράγκι κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων περί πιθανής εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ξεκαθάρισε ότι η ευρωπαϊκή συνθήκη δεν προβλέπει αποχώρηση κράτους – μέλους από την ευρωζώνη.  Ανέφερε ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή της εξελίξεις στην Ελλάδα, ενώ υπογράμμισε τη σημασία εφαρμογής των αποφάσεων που ελήφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου. Πρόσθεσε εξάλλου πως η ΕΚΤ χαιρετίζει τις αποφάσεις των ευρωπαίων ηγετών για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Αναφορικά με τα επιτόκια υπογράμμισε πως πρόκειται για ομόφωνη απόφαση.