Σε ιστορικό επίπεδο ρεκόρ παραμένουν τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης 7/3. Διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια της Ευρωζώνης η ΕΚΤ στο 4% για τέταρτη συνεχή φορά. Κάτι που οι διεθνείς αγορές ανέμεναν και είχαν ήδη προεξοφλήσει.

Ads

Υποχωρεί ο πληθωρισμός

Η Κριστίν Λαγκάρντ κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, ανέφερε ότι ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει σε σχέση με τον Ιανουάριο και οι προβλέψεις για την πορεία του για το σύνολο του 2024 έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω.

Πιο αναλυτικά, ο πληθωρισμός, σύμφωνα με τις προβλέψεις εκτιμάται να ανέλθει στο 2,3% το 2024, στο 2,0% για το 2025 και στο 1,9% το 2026.

Εξαιρουμένων των τιμών της ενέργειας και των ειδών διατροφής, ο πληθωρισμός προβλέπεται να φτάσει στο 2,6% για το 2024, στο 2,1% για το 2025 και στο 2,0% για το 2026.

Ads

Προς τα κάτω αναθεώρηση για την ανάπτυξη

Σε ό,τι αφορά τον ρυθμό ανάπτυξης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατέβασε τον πήχη για φέτος, προβλέποντας αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,6%, από 0,8% που ήταν προηγουμένως, διατηρώντας ωστόσο αμετάβλητη την πρόβλεψη για ανάπτυξη 1,5% κατά το 2025 και το 2026.

Η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι η οικονομία της ευρωζώνης παραμένει ανίσχυρη, αλλά έρευνες θέλουν την τρέχουσα χρονιά να ακολουθεί τάσεις ανάκαμψης.

Παρέπεμψε στον Ιούνιο για νέα αναπροσαρμογή των επιτοκίων, δεδομένων και των συνθηκών που θα υπάρχουν τότε και των διαθέσιμων οικονομικών στοιχείων για περαιτέρω δράση.

Τον Ιούνιο τα νεότερα

Ωστόσο, οι πιέσεις στις τιμές παραμένουν αυξημένες. Η ίδια δήλωσε ότι οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις για τον πληθωρισμό βρίσκονται κυρίως στο 2% και τόνισε ότι η ΕΚΤ βρίσκεται σε φάση αποκλιμάκωσης των πληθωριστικών πιέσεων.

Βλέπει ως θετική ένδειξη τις τάσεις υποχώρησης του πληθωρισμού, ωστόσο η ίδια έκανε σαφές ότι το κεντρικό τραπεζικό ίδρυμα δεν θα αναμένει ο πληθωρισμός να υποχωρήσει στο 2%, προκειμένου να προβεί σε νέα περικοπή των επιτοκίων.