Στις 25 Οκτωβρίου η διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επέλεξε σε ποιον θα απονείμει φέτος το Βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης: το τιμώμενο πρόσωπο για το 2018 είναι ο Ουκρανός σκηνοθέτης  Όλεγκ Σέντσοφ. Η τελετή απονομής έλαβε  χώρα στις 12 Δεκεμβρίου αλλά τι κρίμα, ο Σέντσοφ δεν μπόρεσε να παραστεί μια και εκτίει την εικοσαετή ποινή του στις ρωσικές φυλακές για «σχεδιασμό τρομοκρατικών πράξεων» κατά της Ρωσικής «de facto» κυριαρχίας στην Κριμαία.

Ads

image
Oleg – Ο Ουκρανός σκηνοθέτης που κέρδισε το Βραβείο Ζαχάρωφ

Η ιστορία του Όλεγκ Σέντσοφ αρχίζει τη νύχτα της 10ης Μαΐου του 2014 όταν μέλη της Ρωσικής Υπηρεσίας Ασφαλείας [FSB] τον συλλαμβάνουν στο σπίτι του στο Σιμφέροπολ της  Κριμαίας. Του βάζουν μια πλαστική σακούλα στο κεφάλι και του προκαλούν ασφυξία μέχρι που χάνει τις αισθήσεις του. Τον απειλούν με βιασμό και θάνατο για να τον αναγκάσουν να «ομολογήσει» συμμετοχή σε σχεδιασμό και οργάνωση βομβιστικών ενεργειών και άλλες «τρομοκρατικές πράξεις» [;] καθώς και  παράνομη κατοχή πυρομαχικών. Ο Σέντσοφ  βλέπει τον δικηγόρο του μετά από 17 ολόκληρες μέρες όταν μεταφέρεται  στη Μόσχα μαζί με άλλους υπόπτους.

Από τότε, ο Σέντσοφ έχει κάνει τουρ σε διάφορες φυλακές της Ρωσίας, οι περισσότερες από τις οποίες είναι διαβόητες  για τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης. Καταδικάζεται σε εικοσαετή φυλάκιση. Τον Νοέμβριο του 2017, ο δικηγόρος του Σέντσοφ  αναφέρει  ότι ο πελάτης του αντιμετωπίζει προβλήματα με την καρδιά του, εξαιτίας της έκθεσής του σε υπερβολικά χαμηλές θερμοκρασίες.  Η τελευταία φυλακή στην οποία μεταφέρεται είναι στο Λαμπιτνάγκι , μια μικρή πόλη της Σιβηρίας  στον Αρκτικό Κύκλο. Ο κρατούμενος  χάνει τα μαλλιά του και τα δόντια του εξαιτίας του κλίματος.  Στις 14 Μαΐου αρχίζει απεργία πείνας την οποία σταματά στις 5 Οκτωβρίου υπό την απειλή της υποχρεωτικής σίτισης.

Ads

image
Από τη διαμαρτυρία στο  Παρίσι απέναντι από τη Ρωσική Πρεσβεία, στις 31 Οκτωβρίου 2018

Η παγκόσμια κοινή γνώμη ξεσηκώνεται.. #SaveOlegSentsov #FreeSentsov

Η Διεθνής Αμνηστία πιέζει. 

Αποτέλεσμα: Ο Όλεγκ Σέντσοφ είναι πάντα στη φυλακή, με κλονισμένη υγεία αλλά…με βραβείο Ζαχάρωφ. Η Ρωσία του επιτρέπει να πάρει το βραβείο αλλά τα χρήματα που το συνοδεύουν [50.000 ευρώ] πρέπει να γίνουν ρούβλια  και να κατατεθούν σε ρωσικό λογαριασμό. Τον σκηνοθέτη θα εκπροσωπήσουν στο Ευρωκοινοβούλιο η εξαδέρφη του Natalya Kaplan και  ο δικηγόρος του Dmitriy Dinze.

Εντάξει, αυτός είναι Ουκρανός. Εδώ παίζονται πολιτικά και γεωστρατηγικά  παιχνίδια. Τι γίνεται όμως με άλλους κρατούμενους για «εξτρεμιστική» δράση;  Τα ρωσικά κελιά είναι εξίσου στενά και γι’ αυτούς.

image
Denis – o Δανός που τιμήθηκε ως καλός πολίτης

Ο άνδρας πίσω από τα κάγκελα είναι ο 46χρονος Δανός Ντένις Κρίστενσεν.  Μέχρι πρότινος, τα περισσότερα Media αγνοούσαν το όνομά του. Πρόσφατα όμως, η Kristina Arriaga, Vice Chair of the U.S. Commission on International Religious Freedom (USCIRF), δήλωσε ότι αναλαμβάνει την υπόθεσή του και δεν θα σταματήσει αν δεν τον δει ελεύθερο.

Η ιστορία του Ντένις Κρίστενσεν αρχίζει στις 25 Μαΐου 2017 όταν δεκαπέντε τουλάχιστον  βαριά οπλισμένοι αστυνομικοί και αξιωματικοί της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφάλειας (ΟΥΑ) διακόπτουν μια ειρηνική θρησκευτική συγκέντρωση των Μαρτύρων του Ιεχωβά στην πόλη Οριόλ της Ρωσίας. Οι αστυνομικοί μαζεύουν τις ταυτότητες όλων των παρευρισκομένων και κατάσχουν τις ηλεκτρονικές τους συσκευές. Ο Ντένις Κρίστενσεν τολμά να τους εξηγήσει ευγενικά ότι δεν είναι εξτρεμιστές αλλά φιλήσυχοι πολίτες  που ασκούν την πίστη τους. Αυτό του κοστίζει την ελευθερία του. Προφυλακίζεται κι αργότερα, κατηγορείται για παραβίαση του Άρθρου 282.2(1) του Ποινικού Κώδικα διότι υποτίθεται ότι διοργάνωνε τη δράση θρησκευτικής οργάνωσης που έχει χαρακτηριστεί εξτρεμιστική [!]. Αυτή η παράβαση επισύρει βαριά καταδίκη. Ο Κρίστενσεν κινδυνεύει να μείνει στη φυλακή για δέκα χρόνια.

Ούτε έναν μήνα αργότερα, στις 2 Ιουνίου 2017, αξιωματούχοι της πόλης του Οριόλ , τιμούν εβδομήντα άτομα για τη συμμετοχή τους στον ετήσιο καθαρισμό της πόλης τον Απρίλιο, ανάμεσά τους και τον προφυλακισμένο πλέον για εξτρεμιστική δράση, Ντένις Κρίστενσεν.

Οι δικηγόροι του Κρίστενσεν καταθέτουν προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) και στις 4 Σεπτεμβρίου 2017, το ΕΔΔΑ ξεκινά την εξέταση της υπόθεσης απευθύνοντας σειρά ερωτημάτων στη Ρωσία σχετικά με την παραβίαση των δικαιωμάτων του Ευρωπαίου πολίτη Ντένις Κρίστενσεν.

Στις 23 Απριλίου 2018, ξαναρχίζει η δίκη του Ντένις Κρίστενσεν  στο Περιφερειακό Δικαστήριο Ζελεζνανταρόζνι του Οριόλ. Οι καταθέσεις ξεκινούν την επομένη.Ο εισαγγελέας καλεί  πρώτα για κατάθεση έναν πράκτορα της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφάλειας ο οποίος καταθέτει ότι παρακολουθούσε μυστικά και βιντεοσκοπούσε την αίθουσα όπου συγκεντρώνονταν οι Μάρτυρες του Ιεχωβά στο Οριόλ από το 2017. Τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει εναντίον του Κρίστενσεν: χαιρετούσε ένθερμα όσους έμπαιναν στο κτίριο.

Στις 15 Αυγούστου 2018, το Περιφερειακό Δικαστήριο του Οριόλ επικυρώνει απόφαση κατώτερου δικαστηρίου να παραταθεί η προφυλάκιση του Ντένις Κρίστενσεν μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2018. Η ημερομηνία παρήλθε αλλά ουδέν νεότερον  από το ρωσικό μέτωπο.

image
Ο κρατούμενος «εξτρεμιστής» Ντένις Κρίστενσεν δείχνει τις ζωγραφιές που του στέλνουν οι μικροί του φίλοι για να του δώσουν κουράγιο

Αποτέλεσμα: Ο καλός πολίτης  Ντένις Κρίστενσεν με την τιμητική  διάκριση από τις αρχές της πόλης του, έχει εμφανιστεί μέχρι τώρα 38 φορές στο Δικαστήριο, είναι πάντα στη φυλακή κι η ρωσική δικαιοσύνη  προφυλακίζει πλέον συλλήβδην Μάρτυρες του Ιεχωβά με την κατηγορία της εξτρεμιστικής δράσης.

Πολιτικό ή θρησκευτικό το «έγκλημα», η Ρωσία φαίνεται ότι έχει τα δικά της κριτήρια για την «εξτρεμιστική» δράση.  Η κατηγορία της εξτρεμιστικής  δράσης φοριέται πλέον όχι μόνο σε Ουκρανούς ή αλλόθρησκους αλλά και σε ορθόδοξους Ρώσους πολίτες.

Την Κυριακή 28 Οκτωβρίου, διακόσιοι και πλέον άνθρωποι διαδήλωσαν  στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη υπέρ της απελευθέρωσης 10 νεαρών Ρώσων που κρατούνται από τον περασμένο Μάρτιο για συγκρότηση «εξτρεμιστικής οργάνωσης». Δεκάδες από αυτούς συνελήφθησαν.

«Δεν θα πίστευα ποτέ ότι κάτι τέτοιο θα συνέβαινε σε εμένα ή στο παιδί μου. Κι αυτό σημαίνει ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί στον οποιονδήποτε. Ένα πρωί, χτυπούν την πόρτα σου και σου παίρνουν το παιδί σου» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο από την πλατεία Λουμπιάνκα, η Γιούλια Παβλίκοβα, η μητέρα μιας κοπέλας που συνελήφθη στα πρόσφατα γεγονότα .  Όταν συνέβαινε στη μακρινή Κριμαία, σε έναν Ουκρανό σκηνοθέτη ή δίπλα στον γείτονά σου που είναι Μάρτυρας του Ιεχωβά, ποτέ δεν περίμενες ότι θα φτάσει και στην πόρτα σου.

Όλα αυτά καθώς το 2018 διανύει πια τον τελευταίο του μήνα. Στο Λαμπιτνάγκι αυτή την εποχή, η θερμοκρασία είναι κάτω από τους -10 βαθμούς.

https://www.uscirf.gov/sites/default/files/Tier1_RUSSIA.pdf

https://www.amnesty.org/en/latest/campaigns/2018/07/oleg-sentsov/