«Ρόουζ, σου υπόσχομαι, θα σε αγαπώ μέχρι το τελευταίο λεπτό της ζωής μου. Σου υπόσχομαι, δεν θα αφήσω τίποτα να μας χωρίσει, ό,τι κι αν συμβεί».

Ads

Έτσι καταλήγει η ερωτική επιστολή που ένας Σύρος πρόσφυγας με επιμέλεια είχε «κρύψει» σε μία αδιάβροχη θήκη, ανάμεσα στα λιγοστά υπάρχοντα που πήρε μαζί του κάνοντας το μεγάλο ταξίδι προς την Ευρώπη. Η επιστολή ξεβράστηκε στα παράλια της Σάμου, χωρίς κανείς να γνωρίζει τον ιδιοκτήτη της, ούτε αν τελικά ο έρωτας κέρδισε το μίσος του πολέμου…

Το ερωτικό γράμμα βρήκε ο απεσταλμένος της σουηδικής εφημερίδας Aftonbladet σε μία από τις παραλίες του ελληνικού νησιού, όπου καθημερινά καταφθάνουν χιλιάδες πρόσφυγες αφήνοντας πίσω την ζωή τους όπως την ήξεραν και κουβαλώντας όνειρα για ένα μέλλον καλύτερο.

Η ιστορία του άγνωστου ερωτευμένου πρόσφυγα συγκίνησε τόσο την εφημερίδα, η οποία ξεκίνησε διεθνή εκστρατεία για να τον εντοπίσει. «Ίσως να είναι μαζί, ίσως η ζωή να τους ανάγκασε να χωριστούν. Ζητάμε από όσους διαβάζουν αυτό το άρθρο να το μοιραστούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να βρεθεί ο κάτοχός του», αναφέρει η εφημερίδα στην καμπάνια της.

Ads

Το ερωτικό γράμμα βρέθηκε στις 29 Οκτωβρίου και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα γραφεία της εφημερίδας στην Στοκχόλμη. Γραμμένο στα αραβικά, το γράμμα φέρει την υπογραφή Hamody, ένα ψευδώνυμο που χρησιμοποιείται συχνά αντί των ονομάτων Μοχάμεντ ή Αχμέντ.

image