Μετά από δύο χρόνια νομικών διαβουλεύσεων, ο Χάρβεϊ Γουάινστιν και το συμβούλιο της χρεοκοπημένης πλέον εταιρείας παραγωγής του, «κατέληξαν σε συμβιβασμό ύψους 25 εκατομμυρίων δολαρίων με δεκάδες από τα φερόμενα θύματα του», σύμφωνα με δικηγόρους που επικαλούνται οι New York Times.

Ads

Ο παραγωγός, που κατηγορείται για βιασμούς και σεξουαλική παρενόχληση από δεκάδες γυναίκες, δεν θα υποχρεωθεί να παραδεχθεί την ενοχή του για τις υποθέσεις αυτές, σύμφωνα τους ίδιους συνήγορους, που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις. Ο προτεινόμενος εξωδικαστικός συμβιβασμός έχει λάβει την προκαταρκτική έγκριση από τα συμβαλλόμενα μέρη.    

Περισσότερες από 30 ηθοποιοί και πρώην εργαζόμενες του Γουάινστιν που κατηγόρησαν τον Αμερικανό παραγωγό για μία σειρά σεξουαλικών επιθέσεων, αναμένεται να μοιραστούν το συγκεκριμένο ποσό. Ωστόσο για να οριστικοποιηθεί η όποια συμφωνία, θα πρέπει να λάβει και την δικαστική έγκριση και μετά να υπογραφεί από τους ενδιαφερόμενους. 

Δεν θα πληρώσει ο ίδιος   

Τα χρήματα δεν θα βγουν από τους λογαριασμούς του Γουάινστιν και αναμένεται να καλυφθούν από ασφαλιστικές εταιρείες του στούντιο παραγωγής της Weinstein Company. Η εταιρεία όμως έχει κηρύξει πτώχευση και ως εκ τούτου οι ενάγουσες θα πρέπει να απαιτήσουν το ποσό μαζί με τους πιστωτές του παραγωγού. 

Ads

Έξι δικηγόροι που μίλησαν υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, λένε πως ο συγκεκριμένος συμβιβασμός είναι μέρος ενός ευρύτερου, ύψους 47 εκατομμυρίων δολαρίων που θα «κλείσει» τις σχετικές ανοικτές υποθέσεις. Οι εκπρόσωποι του Γουάινστιν αρνήθηκαν να σχολιάσουν το ρεπορτάζ των NYT.   

Τον Ιανουάριο, ο Γουάινστιν θα δικαστεί στο Μανχάταν, αντιμετωπίζοντας και πάλι κατηγορίες σεξουαλικής επίθεσης σε βάρος ακόμα δύο γυναικών. 
 
Η ηθοποιός Κάθριν Κένταλ δήλωσε απογοητευμένη από τους όρους του συμβιβασμού, αλλά είπε ότι συμφώνησε, επειδή δεν ήθελε να μπλοκάρει τη διαδικασία για άλλες γυναίκες που αποζητούσαν κάποια αποζημίωση. «Δεν μου αρέσει, αλλά δεν ξέρω πως να τον κυνηγήσω. Δεν ξέρω τι μπορώ να κάνω». 

Αν ο συμβιβασμός προχωρήσει, ο παραγωγός δεν θα δικαστεί για πολλές από αυτές τις υποθέσεις που ήρθαν στην επιφάνεια, με αφορμή το μαζικό κίνημα #metoo κατά της σεξουαλικής κακοποίησης.