Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, αφότου ενημερώθηκε για την υπόθεση της άρνησης των ΗΠΑ να χορηγήσουν βίζα στον ευρωβουλευτή Στέλιο Κούλογλου, ζήτησε επιπλόεν εξηγήσεις από την αντιπροσωπεία των ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ads

«Μελετώντας την αρνητική απάντηση που έλαβε το Κοινοβούλιο για την αίτησή σας, διαπιστώνεται πως η αιτιολόγηση είναι πολύ γενικόλογη και δεν προσφέρει ξεκάθαρες εξηγήσεις. Έστειλα μια επιστολή στον κ. Άνταμ Σουμπ, επιφορτισμένο με θέματα εξωτερικών υποθέσεων της Αμερικανικής Αντιπροσωπείας στην ΕΕ, ζητώντας περαιτέρω εξηγήσεις αναφορικά με την υπόθεσή σας», αναφέρει ο κ. Ταγιάνι σε επιστολή του προς τον Στέλιο Κούλογλου.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ αρνούνται χορήγηση βίζας στον Στέλιο Κούλογλου χωρίς να δώσουν καμία εξήγηση ήδη από το 2010, είτε επρόκειτο για δημοσιογραφική είτε για τουριστική.  Το καλοκαίρι του 2017 καλεσμένος ως ευρωβουλευτής, στο People’s Summit στο Σικάγο ζήτησε ξανά βίζα, χωρίς να πάρει απάντηση. Τον Δεκέμβριο φέτος ως μέλος της επίσημης αντιπροσωπείας του Ευρωκοινοβουλίου που θα ταξίδευε στις ΗΠΑ για επαφές με Αμερικανούς γερουσιαστές και επισήμους, αιτήθηκε εκ νέου βίζα. Αυτή τη φορά η αμερικανική κυβέρνηση έπρεπε να δώσει μια εξήγηση: μετά από 7 χρόνια απάντησε ότι η αίτηση βίζας είχε απορριφθεί, παραπέμποντας σε ένα άρθρο περί τρομοκρατίας.

Στην πραγματικότητα, όπως έχει εξηγήσει σε συνεντεύξεις του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, «η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα διαμαρτυρόταν συνεχώς στην ελληνική κυβέρνηση, για τις εκπομπές και τα ντοκιμαντέρ μου που παρουσιάζονταν στην δημόσια τηλεόραση». Μάλιστα, σε μια συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της δημοσίας τηλεόρασης το 2008, σύμφωνα με τα επίσημα πρακτικά, συζητήθηκαν «τα προβλήματα τα οποία είχε δημιουργήσει η εκπομπή στον (πρωθυπουργό) κ. Σημίτη όταν διαπραγματευόταν σοβαρά θέματα στις ΗΠΑ». «Ένα μήνα αργότερα απολύθηκα από την δημόσια τηλεόραση. Επανήλθα το 2010, όταν ζήτησα και την βίζα», προσθέτει ο Στέλιος Κούλογλου.

Ads

Σημειώνεται πως η υπόθεση έχει λάβει διεθνείς διαστάσεις έχοντας προκαλέσει το ενδιαφέρον της γαλλικής και της βέλγικης τηλεόρασης, ρωσικών και ισπανικών ΜΜΕ, της ιστορικής γαλλικής εφημερίδας Humanite, αλλά και την αντίδραση του Ελληνοαμερικανού whistleblower και πρώην πράκτορα της CIA, Τζον Κυριακού.