Να σταματήσει τις προμήθειες αερίου στην Ευρώπη εξετάζει η Gazprom σε «μη φιλικές» χώρες, υπολογίζοντας παράλληλα και τις πιθανές συνέπειες, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της ρωσικής εφημερίδας Kommersant που επικαλείται ανώνυμες πηγές.

Ads

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει πει ότι η Ρωσία σύντομα θα απαιτήσει από τις «μη φιλικές» χώρες να πληρώσουν τα καύσιμα με ρούβλια, δημιουργώντας ανησυχίες για πιθανή κρίση στην προμήθεια αερίου στην Ευρώπη. Ο Πούτιν έδωσε εντολή στη ρωσική κεντρική τράπεζα και την Gazprom να ετοιμάσουν έναν μηχανισμό πληρωμής έως τις 31 Μαρτίου, εν μέσω κυρώσεων της Δύσης σε βάρος της Ρωσίας λόγω της ‘ειδικής στρατιωτικής επιχείρησής’ που διεξάγει στην Ουκρανία.

Χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία προμηθεύεται περίπου το 40% του φυσικού αερίου από τη Gazprom, έχουν διαμηνύσει την άρνησή τους να πληρώσουν το ρωσικό αέριο με ρούβλια. «Η Gazprom … πράγματι επεξεργάζεται μια εναλλακτική για την πλήρη παύση των προμηθειών αερίου σε ‘μη φιλικές’ χώρες και αποτιμά τις συνέπειες τέτοιων μέτρων», ανέφερε το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με την Kommersant, η Gazprom αρνήθηκε να συζητήσει το θέμα με την εφημερίδα. Η Ρωσία δεν θα ζητήσει άμεσα από τις άλλες χώρες να πληρώνουν σε ρούβλια για τις εισαγωγές φυσικού αερίου, ανακοίνωσε χθες το Κρεμλίνο.

Ads