Τέλη Μαρτίου στις τουρκικές δημοτικές εκλογές η 36χρονη Γκουλτσάν Κατσμάζ από το φιλοκουρδικό HDP έλαβε την απόλυτη πλειοψηφία στη συνοικία Εντρεμίτ της πόλης Βάν στην νοτιοανατολική Τουρκία. Η χαρά της για τη νίκη ωστόσο δεν είχε διάρκεια. Δύο εβδομάδες μετά το θρίαμβό της με σχεδόν 54% στις δημοτικές πληροφορήθηκε ότι δεν της επιτρέπεται να αναλάβει το αξίωμα του δημάρχου.

Ads

Η αιτιολογία της Εκλογικής Επιτροπής (YSK) ήταν ότι η Γκουλτσάν Κατσμάζ δεν μπορεί να αναλάβει το αξίωμά της επειδή μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 απολύθηκε την περίοδο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία με προεδρικό διάταγμα μαζί με άλλους 140.000 δημοσίους υπαλλήλους. Τότε η Γκουλτσάν Κατσμάζ εργάζονταν ως καθηγήτρια Γεωγραφίας. Μέχρι σήμερα όμως δεν γνωρίζει γιατί απολύθηκε, δηλώνει στην DW: «Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι επειδή με απέλυσαν δεν θα μου επιτρέπονταν να αναλάβω τα καθήκοντα του δημάρχου. Γιατί άλλωστε από τη στιγμή που η εκλογική επιτροπή ενέκρινε την υποψηφιότητά μου».

Δήμαρχος στη συνοικία Εντρεμίτ ανέλαβε στο μεταξύ ο υποψήφιος του κυβερνώντος ΑΚΡ, ο οποίος έκοψε δεύτερος το νήμα των δημοτικών εκλογών. Μολονότι είχε συμφωνήσει να μιλήσει στην DW ματαίωσε την προγραμματισμένη συνέντευξη.

«Η εκλογική επιτροπή ελέγχεται από το ΑΚΡ»

Δύο μήνες μετά τις δημοτικές εκλογές ο κόσμος στην κεντρική αγορά της συνοικίας αρνείται να αποδεχθεί την απόφαση της εκλογικής επιτροπής: «Πρόκειται για αδικία. Εκείνος που εκλέγεται πρέπει να αναλάβει τα καθήκοντά του», λέει μια ηλικιωμένη κυρία. Και ένας περαστικός συμπληρώνει: «Με την απόφαση αυτή δείχνουν ότι δεν σέβονται την ετυμηγορία των πολιτών».

Ads

Πριν από μερικές εβδομάδες η Γκουλτσάν Κατσμάζ διαμαρτυρήθηκε για την απόφαση της εκλογική επιτροπής μπροστά στο δημαρχείο της συνοικίας. Η όλη κινητοποίηση διήρκησε μόνα λίγα λεπτά, μιας και επενέβη η αστυνομία για να διώξει την εκλεγμένη δήμαρχο και τους υποστηρικτές τους. Ένας γνωστός της Γκουλτσάν Κατσμάζ κινηματογράφησε τις αστυνομικές ενέργειες με το κινητό.

«Η ίδια εκλογική επιτροπή που ενέκρινε την υποψηφιότητά μου λαμβάνει στη συνέχεια αυτή τη παράνομη απόφαση. Υποτίθεται όμως ότι η επιτροπή είναι απόλυτα ανεξάρτητος θεσμός. Αλλά δεν είναι. Ελέγχεται από το ΑΚΡ», υπογραμμίζει η Γκουλτσάν Κατσμάζ.

Πηγή: Deutche Welle