Μισθοφόρος στη Wagner μεταξύ 2015 και 2019, ο Marat Gabidullin ήταν ο πρώτος που αποκάλυψε τις μάχες που διεξήγαγε ο ιδιωτικός στρατός του Γεβγκένι Πριγκόζιν, του οποίου ήταν και γραμματέας, όταν αυτός επιχειρούσε με απόλυτη μυστικότητα στο Ντονμπάς, στο μέτωπο της Συρίας και στην Αφρική.

Ads

Ο Gabidullin, ο οποίος αποχώρησε από την παραστρατιωτική οργάνωση το 2019, εξηγεί στη “Libération” πώς, κατά την άποψή του, ο Πριγκόζιν είναι θύμα του εγωισμού του, αλλά πώς, παραδόξως, η εξέγερση του θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως αφορμή για το Κρεμλίνο να τερματίσει την εισβολή του στην Ουκρανία.

Το Κρεμλίνο διάψευδε ακόμη και την ύπαρξη της ιδιωτικής μισθοφορικής ομάδας, αλλά τη χρησιμοποιούσε για τους υβριδικούς πολέμους και άλλες επιχειρήσεις. Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, οι μισθοφόροι της Wagner έχουν καθιερωθεί ως μία από τις πιο οργανωμένες και αποτελεσματικές δυνάμεις στην πρώτη γραμμή του μετώπου.

Ο Πριγκόζιν όχι μόνο βγήκε από τη σκιά, αλλά ξεκίνησε και μια έντονη αντιπαράθεση με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, εδραιώνοντας παράλληλα τις πολιτικές του φιλοδοξίες. Σύμφωνα με τον πρώην βοηθό του, ο Πριγκόζιν έπεσε για άλλη μια φορά θύμα του αχαλίνωτου εγωισμού του.

Ads

Αυτό που συνέβη, αυτή η ξαφνική κλιμάκωση, σας εξέπληξε; Τι σημαίνουν όλα αυτά; Εμφύλιος πόλεμος; Το περιμένατε αυτό;

Όχι, ήλπιζα ειλικρινά ότι  ο Πριγκόζιν είχε μάθει από τα λάθη του παρελθόντος. Νόμιζα ότι είχε συνειδητοποιήσει τη θέση του. Κέρδισε, πέτυχε τους στόχους του, μπορούσε να επικρίνει το Υπουργείο Άμυνας χωρίς συνέπειες για τον ίδιο, να εφοδιάζεται με όπλα. Το να φτάνει σε τέτοιες ακρότητες αποτελεί εκτόξευση του εγωισμού του. Έχει χάσει τον προσανατολισμό του. Ακριβώς όπως έκανε στη Συρία το 2017, όταν ήθελε να καταλάβει τα κοιτάσματα φυσικού αερίου. Ήταν λοιπόν ο εσωτερικός του εαυτός που εκδηλώθηκε για άλλη μια φορά. Γιατί με αυτόν τον τρόπο; Είναι η φύση του.

Όταν λέει ότι η Ρωσία θα έχει σύντομα νέο πρόεδρο, το πιστεύει πραγματικά;

Είναι ο τρόπος του να καυχιέται. Δεν μπορεί να σταματήσει. Ελπίζει ότι ο Πρόεδρος θα έρθει με το μέρος του και θα καταλήξει σε συμφωνία μαζί του. Πιστεύει ότι η κατάσταση είναι υπέρ του. Ότι η προσωπικότητά του, οι ικανότητές του (συμπεριλαμβανομένων των σχεδίων του στην Αφρική) και η θέση του στο μέτωπο στην Ουκρανία βρίσκονται σε ισορροπία με τον υπουργό Αμυνας.. Πιστεύει ότι μπορεί να κερδίσει, αλλά κάνει λάθος. Χάνει. Δεν θα του συγχωρεθεί αυτό το τελευταίο ξέσπασμα.

Είναι ρεαλιστικό να λέει ο Πριγκόζιν ότι όλος ο στρατός θα περάσει τώρα στο πλευρό του ;

Αυτή είναι η φαντασίωσή του. Τι είναι ο στρατός; Ένα κοπάδι από υπάκουα πρόβατα. Δεδομένης της κατάστασης των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων… Ίσως νομίζει ότι λόγω του πολέμου και των μαχών, οι στρατιώτες έχουν κάνει κάποιου είδους επανεκτίμηση της κατάστασης στη χώρα. Αλλά έχει ξεχάσει τα μαθήματα της ιστορίας. Το 1945, ο [σοβιετικός] στρατός, που πολεμούσε επί τέσσερα χρόνια, υπάκουσε στην ηγεσία χωρίς δισταγμό.

Οι μισθοφόροι του είναι πραγματικά πιστοί; Ποια απειλή αποτελούν για τους κυβερνώντες;

Ποτέ δεν αποτέλεσαν απειλή για την εξουσία. Ορισμένοι συνεργάτες παρέμειναν μαζί του μέχρι το τέλος, αλλά ως επί το πλείστον είναι απλοί Ρώσοι. Απλώς βρίσκονταν σε διαφορετικές συνθήκες για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, μέσα σε ένα πολύ αυστηρό πλαίσιο. Αλλά αν το πλαίσιο ανατιναχθεί και τους ζητηθεί να κάνουν μια δύσκολη επιλογή, να πάρουν μια απόφαση για τον εαυτό τους, η φύση τους θα ξυπνήσει αμέσως. “Φοβάμαι, δεν μπορώ να το αντέξω οικονομικά”. Θα πετάξουν το πολυβόλο κάτω και θα τρέξουν να καλυφθούν.

Τι φαντάζεστε ότι θα συμβεί στη συνέχεια;

Υπάρχουν μόνο σενάρια. Αλλά το Κρεμλίνο θα μπορούσε , με  πρόσχημα ότι υπάρχει μια εξέγερση στο εσωτερικό της χώρας, να δώσει εντολή για έκτακτη απόσυρση των ενόπλων δυνάμεων από το ουκρανικό έδαφος. Η “ειδική επιχείρηση” είναι σαφώς αποτυχημένη και πρέπει να τερματιστεί. Θα ήταν μια καλή δικαιολογία.

Διαβάστε: Κρεμλίνο: Η ανταρσία της Wagner δεν θα επηρεάσει την επίθεση στην Ουκρανία