Ο πυρήνας της αλ Κάιντα πιθανότατα δεν είναι σε θέση να διεξαγάγει μια επιχείρηση με στόχο να προκαλέσει μαζικές απώλειες της κλίμακας εκείνων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, δήλωσαν αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ χθες.

Ads

Ειδικοί της κυβέρνησης των ΗΠΑ θεωρούν ότι η πιθανότητα μιας επίθεσης με τη χρήση χημικών, βιολογικών, ατομικών ή ραδιολογικών όπλων τα επόμενα χρόνια δεν είναι υψηλή, δήλωσε ο Ρόμπερτ Καρντίλο, υποδιευθυντής της εθνικής διεύθυνσης πληροφοριών.

Ο Καρντίλο και άλλοι αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών οι οποίοι μίλησαν υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας τους έκαναν τις εκτιμήσεις αυτές σε μια τηλεφωνική διάσκεψη με δημοσιογράφους στην διάρκεια της οποίας εξέθεσαν στοιχεία για τις δυνατότητες της αλ Κάιντα ένα χρόνο μετά το θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν σε μια επιδρομή ανδρών των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στην πόλη Αμποταμπάντ, στο βόρειο Πακιστάν.

Ο Καρντίλο εκτίμησε ότι ο «πυρήνας» της οργάνωσης της αλ Κάιντα που δημιούργησε ο Μπιν Λάντεν έχει υποστεί στρατηγικά πλήγματα λόγω του ξεσπάσματος της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης και των εξεγέρσεων σε ισλαμικές χώρες.

Ads

Οι ειδικοί θεώρησαν πιο ανησυχητικό το ενδεχόμενο να δράσουν τρομοκράτες που ζουν εντός των δυτικών χωρών, ή «μοναχικοί λύκοι», κατά την ορολογία τους, άνθρωποι που ριζοσπαστικοποιούνται μέσω του Διαδικτύου, ή μικροί πυρήνες, που έχουν πλέον ενθάρρυνση από μέσα που συνδέονται με την αλ Κάιντα και συνδεδεμένες με αυτήν οργανώσεις, όπως είπαν.

Αν και δίστασαν να δηλώσουν κατηγορηματικά ότι η αλ Κάιντα βρίσκεται πλέον στα πρόθυρα μιας «στρατηγικής ήττας», οι Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν πως πιστεύουν ότι η κεντρική οργάνωση που διηύθυνε ο Μπιν Λάντεν σήμερα δεν είναι σε θέση να συγκεντρώσει το είδος των πόρων και του σχεδιασμού που απαιτείται για επιθέσεις όπως εκείνες της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ακόμη, οι αξιωματούχοι υπογράμμισαν πως οι ΗΠΑ θεωρούν τέσσερις οργανώσεις που «προέκυψαν» από την αλ Κάιντα απειλή σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό για τα αμερικανικά συμφέροντα. Η πιο επικίνδυνη, είπαν, είναι η αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο, ενώ ακολουθούν σε βαθμό επιχειρησιακών δυνατοτήτων η αλ Κάιντα στο Ιράκ, αν και όχι εκτός της περιφέρειας, η αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ, και η αλ Σεμπάμπ, αν και η υποστήριξη σε αυτήν την τελευταία έχει υποστεί μείωση, όπως υποστήριξαν.