Δίκτυο λαθρεμπορίας ανθρώπων που δραστηριοποιείτο σε όλη την Ευρώπη εξάρθρωσαν οι αρχές, συλλαμβάνοντας 103 άτομα. Η κοινή επιχείρηση είχε την υποστήριξη και οργανώθηκε από την Europol και σε αυτήν συμμετείχαν 10 ευρωπαϊκά κράτη και η Αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη στήριξη της έννομης τάξης στο Κόσοβο, EULEX Κοσόβου.

Ads

 
Οι αρχές συνέλαβαν άτομα σε Κροατία, Τσεχία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία, Τουρκία και στην περιοχή του Κοσσυφοπεδίου.
 
Επιπλέον ενέργειες πραγματοποιήθηκαν στην Ελβετία, ενώ την κοινή επιχείρηση στήριξε και η Αυστρία. Όλοι οι συλληφθέντες φέρεται να εμπλέκονται στην παράνομη διακίνηση μεγάλου αριθμού μεταναστών προς και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίως μέσω της Τουρκίας και της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων.
 
Οι μετανάστες προέρχονταν κυρίως από το Αφγανιστάν, το Ιράκ, το Πακιστάν, τη Συρία και την Τουρκία. Το δίκτυο λαθρεμπορίας φέρεται να χρησιμοποιούσε διάφορους τρόπους δράσης. Πολύ συχνά, οι μετανάστες μετακινούνταν κάτω από απάνθρωπες και επικίνδυνες συνθήκες, όπως σε πολύ μικρές κρύπτες στο πάτωμα λεωφορείων ή φορτηγών, σε εμπορικές αμαξοστοιχίες ή σε πλοία.
 
Σε μερικές περιπτώσεις, οι μετανάστες ταξίδευαν με πλαστά έγγραφα, ενώ το δίκτυο χρησιμοποιούσε και εικονικούς γάμους για να ρυθμίσει το καθεστώς διαμονής τους στην Ε.Ε.