Οι λέξεις «έχουν νόημα» και στο ερώτημα, αν υφίσταται γενοκτονία στην Ουκρανία, «θα πρέπει να απαντήσουν οι νομικοί και όχι οι πολιτικοί», δήλωσε απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση ο Εμανουέλ Μακρόν, σχολιάζοντας τις επικρίσεις που δέχθηκε από τον Ουκρανό ομόλογό του επειδή δεν θέλησε να περιγράψει τη ρωσική επίθεση ως «γενοκτονία».

Ads

«Η Γαλλία είναι η χώρα που περισσότερο, μεταξύ του 2010 και του 2014, βοήθησε την Ουκρανία να εξοπλιστεί για να αμυνθεί», υπογράμμισε ο Μακρόν τονίζοντας τη σημασία της «αποφυγής της κλιμάκωσης του πολέμου».

«Στείλαμε δικαστές και αστυνομικούς για να βοηθήσουν την Ουκρανία να τεκμηριώσει τα εγκλήματα πολέμου», είπε τέλος ο Μακρόν.

Ζελένσκι: Η άρνηση του Μακρόν να καταγγείλει γενοκτονία μας πληγώνει πολύ

Ads

Προηγήθηκε η δήλωση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι για την άρνηση του Μακρόν να καταγγείλει μια γενοκτονία στην Ουκρανία από τον ρωσικό στρατό. «Αν αληθεύουν, τέτοιες δηλώσεις μας πληγώνουν πολύ», είπε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα ο Μακρόν επέλεξε να μην επαναλάβει τον όρο «γενοκτονία» που χρησιμοποίησε ο Αμερικανός ομόλογός του Τζο Μπάιντεν για να κατηγορήσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία.

«Θα έλεγα ότι η Ρωσία ξεκίνησε μονομερώς έναν άγριο πόλεμο, ότι έχει πλέον διαπιστωθεί πως εγκλήματα πολέμου έγιναν από τον ρωσικό στρατό και ότι πρέπει τώρα να βρεθούν οι υπεύθυνοι γι΄ αυτά», δήλωσε ο Μακρόν αρχικά.

«Είναι τρέλα αυτό που συμβαίνει, είναι μια ασύλληπτη βιαιότητα (…) αλλά ταυτόχρονα κοιτάζω τα γεγονότα και θέλω να προσπαθήσω όσο το δυνατόν περισσότερο για να μπορέσω να σταματήσω αυτόν τον πόλεμο και να ξαναχτίσω την ειρήνη, συνεπώς δεν είμαι σίγουρος ότι η λεκτική κλιμάκωση εξυπηρετεί τον σκοπό», συνέχισε.

Ο εκπρόσωπος του ουκρανικού ΥΠΕΞ, Όλεγκ Νικολένκο δήλωσε: «Η Ουκρανία και η Ρωσία είναι ιστορικά κοντά για αντικειμενικούς λόγους, αλλά ο μύθος των δύο αδελφικών εθνών της Ρωσίας και της Ουκρανίας άρχισε να καταρρέει μετά την απόσχιση της Κριμαίας και την επιθετικότητα στο Ντονμπάς το 2014. Αυτός ο μύθος τελικά καταστράφηκε όταν οι πρώτοι ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν στις πόλεις της Ουκρανίας τον Φεβρουάριο».

Έξαλλοι οι Ουκρανοί με τον Μακρόν: Εφηύραν τη λέξη «μακρονίζω»

Στο θέμα αναφέρονται και πολλά γαλλικά ΜΜΕ.  Μάλιστα, όπως επισημαίνουν, στην Ουκρανία έχει ανακαλυφθεί ο νεολογισμός «μακρονίζω». Η εφημερίδα «Le Figaro» σημειώνει πως, όταν οι Ουκρανοί λένε «μακρονέ» (macroner, στα γαλλικά), πάνω-κάτω αναφέρονται σε κάποιον «που συνεχώς δείχνει ανήσυχος, χωρίς να κάνει τίποτα».

Στο μεταξύ, η Γαλλία, όπως ανακοίνωσε η υπουργός ‘Αμυνας Φλοράνς Παρλί, έπειτα από διαβουλεύσεις με τον Ουκρανό ομόλογό της, παρέδωσε πρόσθετο στρατιωτικό εξοπλισμό, αξίας άνω των 100 εκατ. ευρώ, στην Ουκρανία.