Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στο βόρειο Κόσοβο καθώς χθες, Δευτέρα (29/5), 30 ένστολοι της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ και 52 Σέρβοι διαδηλωτές τραυματίστηκαν σε μεταξύ τους συγκρούσεις, ενώ νέες διαμαρτυρίες είναι προγραμματισμένες για σήμερα Τρίτη 30/5.

Ads

Η KFOR -η ειρηνευτική αποστολή στο Κόσοβο υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ- καταδίκασε τη βία, λέγοντας πως στρατιώτες του ιταλικού και ουγγρικού αποσπάσματος «δέχθηκαν απρόκλητες επιθέσεις και υπέστησαν τραύματα, κατάγματα και εγκαύματα από την έκρηξη εμπρηστικών μηχανισμών».

Ο υπουργός Άμυνας της Ουγγαρίας δήλωσε ότι επτά Ούγγροι στρατιώτες τραυματίστηκαν σοβαρά και ότι θα μεταφερθούν στην Ουγγαρία για νοσηλεία.

«Αυτό που συμβαίνει είναι απολύτως απαράδεκτο και ανεύθυνο», δήλωσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι. «Είναι ζωτικής σημασίας να αποφευχθούν περαιτέρω μονομερείς ενέργειες εκ μέρους των αρχών του Κοσσυφοπεδίου και όλα τα εν λόγω μέρη να κάνουν αμέσως ένα βήμα πίσω για να μειώσουν τις εντάσεις» σημείωσε.

Ads

Η πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Βιόσα Οσμάνι κατηγόρησε τον Σέρβο ομόλογό της Αλεξάντερ Βούτσις για αποσταθεροποίηση του Κοσσυφοπεδίου.

«Οι σερβικές παράνομες δομές που μετατράπηκαν σε εγκληματικές συμμορίες επιτέθηκαν σε αστυνομικούς του Κοσσυφοπεδίου, αξιωματικούς της KFOR (ειρηνευτικής δύναμης) & δημοσιογράφους. Όσοι εκτελούν τις εντολές του Βούτσιτς για την αποσταθεροποίηση του βόρειου Κοσσυφοπεδίου, πρέπει να αντιμετωπίσουν τη δικαιοσύνη», έγραψε στο Twitter η Οσμάνι.

Ο Βούτσιτς κατηγόρησε τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι ότι δημιουργεί εντάσεις και κάλεσε τους Σέρβους να αποφύγουν τις συγκρούσεις με τους στρατιώτες του ΝΑΤΟ. Ο Σέρβος πρόεδρος πέρασε τη νύχτα με τα στρατεύματά του στα σύνορα με το Κόσοβο ενώ με εντολή του, την περασμένη εβδομάδα, οι ένοπλες δυνάμεις τέθηκαν σε ύψιστη κατάσταση συναγερμού.

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως είναι ζωτικής σημασίας για την ευρωπαϊκή ασφάλεια να αποκατασταθεί αμέσως η σταθερότητα στην περιοχή, όπου επικρατεί νέα ένταση από την Παρασκευή (26/5). 

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ καταδίκασε τις χθεσινές βιαιότητες «με τους εντονότερους όρους». «Οι βίαιες πράξεις εναντίον στρατευμάτων του ΝΑΤΟ πολιτών και αστυνομικών είναι απολύτως απαράδεκτες», έγραψε ο Μπορέλ στο Twitter.

Τα βίαια επεισόδια ήταν το τελευταίο περιστατικό, καθώς οι εντάσεις αυξήθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο, όταν οι Σέρβοι στο βόρειο Κόσοβο προσπάθησαν να εμποδίσουν τους πρόσφατα εκλεγμένους Αλβανούς αξιωματούχους να εισέλθουν σε δημοτικά κτίρια και να αναλάβουν καθήκοντα. 

Στις πόλεις Βόρεια Μιτρόβιτσα, Ζβέτσαν, Λεποσάβιτς και Ζούμπιν Πότοκ διεξήχθησαν δημοτικές εκλογές στις 23 Απριλίου, τις οποίες οι Σέρβοι, με την προτροπή του Βελιγραδίου, αποφάσισαν να μποϊκοτάρουν. Η προσέλευση στις κάλπες δεν ξεπέρασε το 3,5% και η σερβική κοινότητα στο βόρειο Κόσοβο θεωρεί μη έγκυρο το αποτέλεσμα.