Αυτοσχέδια βόμβα εξερράγη το Σάββατο στην οροφή Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας σε βάση της αστυνομίας σε νησί των νότιων Φιλιππίνων, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν έξι άνθρωποι, δήλωσε ο εκπρόσωπος των ένοπλων δυνάμεων στην περιοχή αντισυνταγματάρχης Ράντολφ Καμπανγμπάνγκ.

Ads

Ο καθολικός ιερέας, ο οποίος χοροστατούσε στην πρωινή τελετή για τα Χριστούγεννα, είναι ανάμεσα στους τραυματίες, πρόσθεσε ο αντισυνταγματάρχης.

Ο Καμπανγμπάνγκ είπε ότι στην τελετή, στο νησί Χόλο – το οποίο αποτελεί προπύργιο της ισλαμιστικής αυτονομιστικής οργάνωσης των Φιλιππίνων, Άμπου Σαγιάφ, η οποία φέρεται να συνδέεται με την αλ Κάιντα – βρίσκονταν 100 άνθρωποι.

«Θέσαμε τους στρατιώτες μας σε κατάσταση συναγερμού για να προληφθούν παρόμοιες επιθέσεις σε εκκλησίες, εμπορικά κέντρα, πάρκα και τερματικούς σταθμούς μέσων μεταφοράς» δήλωσε ο Καμπανγμπάνγκ.

Ads

Μέχρι τώρα δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης για την επίθεση από οποιαδήποτε οργάνωση.

Δεκάδες άνδρες των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ έχουν αναπτυχθεί στο Χόλο από το 2004 σε “εκπαιδευτικό και συμβουλευτικό” ρόλο και συμμετέχουν σε επιχειρήσεις των εγχώριων υπηρεσιών ασφαλείας εναντίον των εξτρεμιστών. Η σχετική συμφωνία έχει προκαλέσει πάντως αρκετές φορές σημαντικές εντάσεις στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό.