Ο πρόεδρος Μπάιντεν χαιρέτισε τους «Αμερικανούς ήρωες» και δήλωσε ότι «οι τρομοκράτες θα πληρώσουν», μετά τις βομβιστικές επιθέσεις στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Δεκάδες πολίτες, ανάμεσα τους και παιδιά, καθώς και τουλάχιστον 13 Αμερικανοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους – οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον 103 νεκρούς – ενώ υπάρχουν και εκατοντάδες τραυματίες. Το παράρτημα του Ισλαμιού Κράτους στο Αφγανιστάν ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση.

Ads

Στην ίδια ανακοίνωση, το Ισλαμικό Κράτος παρουσίασε τη φωτογραφία του Αφγανού βομβιστή αυτοκτονίας και υποστηρίζει ότι αυτός κατάφερε να περάσει τα μέτρα ασφαλείας και να πυροδοτήσει τη βόμβα σε σημείο όπου ήταν συγκεντρωμένοι στρατιώτες και Αφγανοί συνεργάτες που ζητούσαν να αναχωρήσουν. 

 Σε νοσοκομεία της Καμπούλ διακομίσθηκαν περισσότεροι από 60 τραυματίες μέχρι στιγμής. Πληροφορίες του Reuters αναφέρουν ότι έξι άνθρωποι πέθαναν την ώρα που μεταφέρονταν, ενώ οι New York Times κάνουν λόγο για σχεδόν 120 τραυματίες.

image
image

Ads

Η μια έκρηξη σημειώθηκε κοντά στην Πύλη Άμπεϊ, τη μία από τις τρεις προσβάσεις στο αεροδρόμιο όπου τις τελευταίες ημέρες συνωστίζονται χιλιάδες Αφγανοί, ελπίζοντας ότι θα καταφέρουν να φύγουν από τη χώρα που πλέον ελέγχεται από τους Ταλιμπάν. «Ήταν μια πελώρια έκρηξη μέσα στο πλήθος που περίμενε μπροστά σε πύλη του αεροδρομίου», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο αυτόπτης μάρτυρας, ο Μιλάντ.

Άλλος αυτόπτης μάρτυρας είδε «έναν άνδρα να τρέχει κρατώντας στην αγκαλιά του ένα τραυματισμένο παιδί».

Μετά από την αρχική έκρηξη, ακολούθησε και μια δέυτερη, κοντά στο ξενοδοχείο Baron, καθώς και λίγοι πυροβολισμοί, όπως μετέδωσε το BBC. «Μεταφέραμε τους τραυματίες πάνω σε φορεία. Τα ρούχα μας γέμισαν αίματα», είπε στο Reuters αυτόπτης μάρτυρας. Τόνισε ότι εκείνη την στιγμή στο σημείο βρίσκονταν «τουλάχιστον 400 με 500 άτομα».

Μια τρίτη ισχυρή έκρηξη ακούστηκε τα μεσάνυχτα στην Καμπούλ, προκαλώντας τον φόβο πως βρισκόταν σε εξέλιξη νέα επίθεση. Όμως το καθεστώς των Ταλιμπάν ανέφερε λίγο αργότερα ότι επρόκειτο για καταστροφή εξοπλισμού του αμερικανικού στρατού στο αεροδρόμιο, κάτι που δεν επιβεβαιώθηκε άμεσα από τις ΗΠΑ.

Πηγές αναφέρουν πως πιθανόν να πρόκειται για επίθεση αυτοκτονίας. Υπενθυμίζεται πως το τελευταίο 24ωρο υπήρξαν προειδοποιήσεις από αξιωματούχους για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς χιλιάδες Αφανοί έχουν συγκεντρωθεί στο αεροδρόμιο της Καμπούλ στην προσπάθειά τους να αποχωρήσουν από τη χώρα μετά την άνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία. 

Ενδεικτικά αναφέρεται πως Βρετανός αξιωματούχος είχε προειδοποιήσει λίγες ώρες νωρίτερα πως υπάρχει «επικείμενη απειλή σοβαρής τρομοκρατικής επίθεσης» στο αεροδρόμιο της Καμπούλ από το ISIS-Khorasan, παρακλάδι της τρομοκρατικής ομάδας Ισλαμικό Κράτος (ISIS), που είναι και ο βασικός ύποπτος μέχρι στιγμής. Την έκρηξη επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι με ανάρτησή του στο Twitter, ενώ λίγη ώρα αργότερα επιβεβαίωσε πως υπήρξε και δεύτερη έκρηξη. Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν επίσης στο Reuters πως φοβούνται για περαιτέρω επιθέσεις στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Zabiullah Mujahid, δήλωσε πως οι Αμερικανοί είχαν ενημερωθεί για πιθανή επίθεση του Isis στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

«Οι Ταλιμπάν δεσμεύονται στη διεθνή κοινότητα και δεν θα επιτρέψουν στους τρομοκράτες να χρησιμοποιήσουν το Αφγανιστάν ως βάση για τις επιχειρήσεις τους. Οι Ταλιμπάν έχουν προειδοποιήσει τα αμερικανικά στρατεύματα για πιθανές τρομοκρατικές ομάδες όπως το ISIS», ανέφερε.

Το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι κανένας από τους στρατιωτικούς ή κυβερνητικούς υπαλλήλους του στην Καμπούλ δεν ήταν μεταξύ των θυμάτων από τις εκρήξεις, ενώ το ίδιο έχει ανακοινώσει και το Υπουγείο Άμυνας της Ιταλίας. Ο Αντόνιο Γκουτέρες ανέφερε επίσης ότι δεν υπάρχουν θύματα μεταξύ του προσωπικού του ΟΗΕ.

Πυρά κατά Ιταλικού αεροσκάφους

Νωρίτερα σήμανε συναγερμός όταν ιταλικό μεταγωγικό αεροσκάφος βρέθηκε εν μέσω πυρών καθώς αναχωρούσε από το αεροδρόμιο της Καμπούλ. Σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Άμυνας της Ιταλίας, το αεροπλάνο, που μετέφερε σχεδόν 100 Αφγανούς πολίτες, δέχθηκε πυρά λίγο μετά την απογείωσή του αλλά δεν υπέστη ζημιές. Οι ιταλικές υπηρεσίες πληροφοριών εκτιμούν ότι τα πυρά δεν είχαν στόχο το ιταλικό αεροσκάφος στην Καμπούλ αλλά μάλλον στόχος ήταν να διαλυθεί το πλήθος κοντά στο αεροδρόμιο, δήλωσε κυβερνητική πηγή.

Διεθνείς αντιδράσεις

Την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι «η τρέχουσα αστάθεια (στο Αφγανιστάν) δεν μπορεί να προκαλέσει αναζωπύρωση της τρομοκρατίας», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. «Ανησυχώ πολύ με την είδηση της έκρηξης στην Καμπούλ και παρακολουθώ στενά την κατάσταση. Οι σκέψεις μου είναι με τα θύματα και τις οικογένειές τους. Η εγγύηση της ασφαλούς διέλευσης προς το αεροδρόμιο παραμένει ζωτικής σημασίας. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η τρέχουσα αστάθεια δεν μπορεί να προκαλέσει αναζωπύρωση της τρομοκρατίας».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ καταδίκασε την επίθεση: «Καταδικάζω έντονα τη φρικιαστική τρομοκρατική επίθεση έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ. Οι σκέψεις μου είναι σε όσους επλήγησαν και στα αγαπημένα τους πρόσωπα. Προτεραιότητά μας παραμένει να απομακρύνουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους».

Για «φρικιαστική και σκληρή επίθεση» κάνει λόγο ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι: «Φρικιαστική και σκληρή επίθεση. Στεκόμαστε κοντά στις οικογένειες των θυμάτων και των τραυματιών. Είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλιστεί η ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ. Οι χώρες της ΕΕ πρέπει να βρουν τη δύναμη να φέρουν στην ασφάλεια τους Ευρωπαίους πολίτες και εκείνους που αισθάνονται ότι απειλούνται».

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι δύο χωριστές εκρήξεις σημειώθηκαν έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν θύματα ή τραυματισμοί στις τουρκικές δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή.

Η αμερικανική πρεσβεία κάλεσε τους Αμερικανούς που βρίσκονται κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ να «φύγουν αμέσως».

Ο Γάλλος πρεσβευτής στο Αφγανιστάν Νταβίντ Μαρτινόν προειδοποίησε ότι μια δεύτερη έκρηξη μπορεί να πλήξει το αεροδρόμιο της Καμπούλ, μετά την επίθεση αυτοκτονίας. «Προς όλους τους φίλους μας στο Αφγανιστάν: αν βρίσκεστε κοντά στις πύλες του αεροδρομίου, φύγετε όσο το δυνατό γρηγορότερα, μια δεύτερη έκρηξη μπορεί να σημειωθεί», έγραψε στο Twitter.

Επίσης, μια πηγή των γερμανικών υπηρεσιών ασφαλείας ανέφερε ότι δεν υπάρχουν θύματα ούτε μεταξύ των Γερμανών στρατιωτών.

Στο δικό της μήνυμα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αφού καταδίκασε την επίθεση, την οποία χαρακτήρισε «δειλή και απάνθρωπη», ζήτησε να γίνει ό,τι χρειάζεται για να προστατευθούν οι άνθρωποι στο αεροδρόμιο και η διεθνής κοινότητα να συνεργαστεί για αποφευχθεί νέα κλιμάκωση της τρομοκρατίας στο Αφγανιστάν και πέρα από αυτό.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ καταδίκασε την «απόλυτα ειδεχθή» επίθεση. Το Βερολίνο ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε τις πτήσεις στο πλαίσιο της επιχείρησης εκκένωσης, όπως και η Ολλανδία, ο Καναδάς, το Βέλγιο. Άλλες χώρες, ανάμεσά τους η Βρετανία και η Γαλλία, έκαναν σαφές πως συνεχίζουν τις επιχειρήσεις απομάκρυνσης ανθρώπων.

Μετά τις εκρήξεις το Παρίσι ανακοίνωσε τον επαναπατρισμό στο Παρίσι, για λόγους ασφαλείας, του πρεσβευτή Νταβίντ Μαρτινόν, που παρέμενε στο αεροδρόμιο ως χθες.