Η ισχυρή έκρηξη με τους τρεις νεκρούς στη γέφυρα της Κριμαίας αποτέλεσε ένα ισχυρό πλήγμα στο γόητρο του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ads

Το Κίεβο – πανηγυρίζοντας – έστειλε μήνυμα πως «αυτό το χτύπημα είναι μόνο η αρχή», ωστόσο στη συνέχεια επίσημα αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε τη διεξαγωγή έρευνας δείχνοντας τρομοκρατική ενέργεια από την Ουκρανία, ενώ το προηγούμενο διάστημα Ρώσοι αξιωματούχοι είχαν προειδοποιήσει πως ένα χτύπημα στη γέφυρα θα προκαλούσε αντίποινα.

Το προηγούμενο διάστημα Ουκρανοί αξιωματούχοι είχαν κάνει λόγο για καταστροφή της γέφυρας. Ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας, Αλεξέι Ντανίλοφ είχε επίσημα εκφράσει την πρόθεση του Κιέβου να εξαπολύσει επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας.

Ads

Αμέσως μετά το χτύπημα ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, τόνισε μέσω Twitter, ότι «αυτή είναι μόνο «η αρχή», χωρίς ωστόσο να πει άμεσα πως η Ουκρανία αναλαμβάνει την ευθύνη. «Οτιδήποτε παράνομο πρέπει να καταστραφεί, οτιδήποτε κλεμμένο πρέπει να επιστραφεί στην Ουκρανία, η Ρωσία πρέπει να εκδιωχθεί από οτιδήποτε κατέχει», ανέφερε ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ.

Ωστόσο τους πανηγυρισμούς διαδέχτηκε η διάψευση οποιασδήποτε εμπλοκής. Μάλιστα το Κίεβο ισχυρίστηκε «ρωσικό δάκτυλο», υποστηρίζοντας πως η έκρηξη ήταν το αποτέλεσμα μιας «εσωτερικής» διαμάχης στους κύκλους της εξουσίας στη Μόσχα.

«Σημειώνουμε ότι το φορτηγό που εξερράγη, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, μπήκε στην γέφυρα από τη ρωσική πλευρά. Επομένως, στη Ρωσία θα πρέπει να αναζητηθούν οι απαντήσεις (…) όλα αυτά υποδηλώνουν σαφέστατα ένα ρωσικό ίχνος», λίγες ώρες μετά τους αρχικούς πανηγυρισμούς ο σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Μιχαήλο Ποντόλιακ.

Ρώσοι αξιωματούχοι – κυρίως από την περιοχή της Κριμαίας – δεν κρύβουν την πεποίθησή τους ότι πίσω από την έκρηξη κρύβεται σαμποτάζ των Ουκρανών, ενώ η πρώτη αντίδραση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών κρατά «ισορροπίες». Ειδικότερα η Μαρία Ζαχάροβα αναφέρθηκε στην τρομοκρατική φύση του Κιέβου που όμως αποδεικνύεται από την αντίδρασή του στο γεγονός και όχι από το γεγονός καθαυτό.

Η γέφυρα, σύμβολο της προσάρτησης της Κριμαίας, είναι ζωτικής σημασίας για τη Ρωσία καθώς μέσω αυτής γίνεται και η μετακίνηση στρατιωτικού εξοπλισμού, πυρομαχικών και στρατευμάτων στη νότια Ουκρανία.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη γέφυρα στη Ρωσία, με μήκος 19 χιλιόμετρα. Το οδικό τμήμα της τέθηκε σε λειτουργία τον Μάιο του 2018 και τον Δεκέμβριο του 2019, τα πρώτα τρένα πέρασαν το σιδηροδρομικό τμήμα. Μέσω αυτής διέρχονται τόσο τρένα όσο και οχήματα και έχει καίριο ρόλο ως προς τη μεταφορά προσώπων και αγαθών στη χερσόνησο. Από την άλλη, για το Κίεβο αποτελεί μισητό σύμβολο της προσάρτησης της Κριμαίας.

Οι ζημιές που προκλήθηκαν (μερική κατάρρευση δύο τμημάτων της γέφυρας) δεν διέκοψαν ολοκληρωτικά την κυκλοφορία, με τη Ρωσία να προχωρά άμεσα στην αποκατάσταση της κίνησης των οχημάτων στις λωρίδες που δεν καταστράφηκαν, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Μεταφορών.

Σύμφωνα με το ίδιο υπουργείο, η κίνηση είναι περιορισμένη στη διέλευση της γέφυρας προς εναλλακτικές κατευθύνσεις. Επίσης, η σιδηροδρομική κίνηση που συνδέει τη Ρωσία με τη Χερσόνησο της Κριμαίας αναμενόταν να αποκατασταθεί άμεσα.

Guardian: Ακόμα ένα πλήγμα στο γόητρο του Πούτιν

Το πλήγμα στο φαραωνικό έργο είναι ακόμα ένα πλήγμα στο γόητρο του Πούτιν και της Μόσχας, πολύ περισσότερο, καθώς η Ρωσία με πολλούς τρόπους είχε προειδοποιήσει ότι θα υπάρξουν αντίποινα, αν η γέφυρα χτυπηθεί, σύμφωνα με ανάλυση της εφημερίδας The Guardian.

Για αυτό και οι ρωσικές δυνάμεις είχαν ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας γύρω από την εν λόγω γέφυρα, όταν εκδηλώθηκε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η επίθεση έγινε όμως. Η έκρηξη που σημειώθηκε έριξε ένα τμήμα της γέφυρας στη θάλασσα. Όπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα The Guardian, η τεράστια σημασία της ζημιάς στη γέφυρα της Κριμαίας θα αρχίσει να γίνεται αισθητή τις επόμενες μέρες.

Πολλοί αναλυτές επεσήμαναν τη χρονική συγκυρία της έκρηξης και ενώ οι ρωσικές δυνάμεις υποχωρούν απέναντι στην αντεπίθεση των Ουκρανών στις ανατολικές και νότιες περιοχές της χώρας τους. Επίσης η επίθεση μπορεί να θεωρηθεί ως ένδειξη ότι το Κίεβο αγνοεί τις πυρηνικές απειλές της Μόσχας.

Αλλά πέρα από τον υψηλό συμβολισμό της επίθεσης – αν κρίνει κανείς από τους υπαινιγμούς και τους πανηγυρισμούς Ουκρανών αξιωματούχων, που είπαν ότι αυτό το χτύπημα ήταν μόνον η αρχή – η γέφυρα της Κριμαίας ήταν μια σημαντική γραμμή ανεφοδιασμού για τις ρωσικές δυνάμεις. Μέσω αυτής διέρχονται τόσο τρένα όσο και οχήματα και έχει καίριο ρόλο ως προς τη μεταφορά προσώπων και αγαθών στην Κριμαία.

Η χερσόνησος, βέβαια, δεν έχει αποκοπεί. Υπάρχουν και άλλες γραμμές ανεφοδιασμού της Κριμαίας, από τα λιμάνια της. Έχει όμως μια στρατηγική σημασία, αυτό το πλήγμα, γιατί οι Ρώσοι θεωρούσαν ότι ήταν εκτός του βεληνεκούς των ουκρανικών δυνάμεων. Όπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα, το ερώτημα τώρα είναι πώς θα απαντήσει η Ρωσία. Όπως και να ‘χει, η έκρηξη στη γέφυρα αποτελεί, σύμφωνα με τον Guardian, μια τεράστια νίκη στο πεδίο της προπαγάνδας για τους Ουκρανούς.

*Κεντρική φωτογραφία από AFP