Όσο περνούν οι ώρες, οι ανησυχίες για τον αριθμό των τραυματιών και των θυμάτων από την μεγάλη έκρηξη σε χημικά εργοστάσια που σημειώθηκε σήμερα το πρωί στο Λεβερκούζεν της Γερμανίας είναι όλο και πιο έντονες. Την ίδια στιγμή, ο καπνός έχει σκεπάσει την περιοχή ενώ οι αρχές προειδοποιούν τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους και να κλείσουν τα παράθυρά τους.

Ads

Μέχρι τώρα, σύμφωνα με τις αναφορές των γερμανικών ΜΜΕ, μία σορός ανασύρθηκε από το χώρο και δώδεκα άνθρωποι τραυματίστηκαν, τέσσερις από τους οποίους σοβαρά, ενώ υπάρχουν αναφορές και για πέντε αγνοούμενους.

Η υπεύθυνη Πολεοδομίας της πόλης, Αντρέα Ντέπε, δήλωσε στην τηλεόραση της WELT, ότι «πρέπει δυστυχώς να αναφέρουμε ότι έχουμε έναν νεκρό». Η αστυνομία πάντως δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει την πληροφορία.

Στο μεταξύ σε εξέλιξη η επιχείρηση κατάσβεσης, που όμως ξεκίνησε με καθυστέρηση, καθώς έπρεπε προηγουμένως να απομακρυνθεί ηλεκτροφόρο καλώδιο από το σημείο. Εκπρόσωπος της εταιρίας Currenta δήλωσε στη Bild ότι «το περιεχόμενο της δεξαμενής ήταν διαλυτικό». Η εφημερίδα επισημαίνει ακόμη ότι η φωτιά απειλεί να εξαπλωθεί σε παρακείμενο κτίριο με εύφλεκτα υλικά, ενώ κάτω από τον σταθμό μεταφοράς βρίσκεται δεξαμενή με 100.000 λίτρα εύφλεκτου υγρού σιδήρου.

Ads

Σύμφωνα με την Koelner Stadtanzeiger, οι αρχές της περιοχής προειδοποιούν τους κατοίκους για το ενδεχόμενο νέας έκρηξης στο σημείο. Νωρίτερα, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι δεν έχει γίνει γνωστή η αιτία του αρχικού συμβάντος. Πάντως, τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν πως η έκρηξη σημειώθηκε σε μονάδα καύσης σκουπιδιών.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εκτάκτων Αναγκών χαρακτήρισε το περιστατικό «υψηλού κινδύνου», ενώ οι αυτοκινητόδρομοι γύρω από τον χώρο έχουν κλείσει.

Το νέφος που έχει δημιουργηθεί κατευθύνεται, σύμφωνα με το κέντρο ελέγχου της περιφέρειας Rheinisch-Bergisch, προς τις περιοχές Μπουρσάιντ και Βερμελσκίρχεν, ενώ η οσμή είναι αισθητή έως το Ζόλινγκεν και το Βούπερταλ. Σημειώνεται ότι το Λεβερκούζεν είναι η έδρα της Bayer, της τεράστιας γερμανικής χημικής εταιρείας.