Επίθεση κατά του Νίκου Δένδια για τις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση με τη συνάντηση με τον  ύπατο εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική, Χοσέπ Μπορέλ, εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμό Ακσόι.

Ads

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ ανέφερε αρχικά στις δηλώσεις του ότι «τα λόγια που χρησιμοποίησε ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών αποτελούν μια νέα προσπάθεια της Ελλάδας να καλύψει με τις ευλογίες της ΕΕ – τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα αδικήματα κατά των προσφύγων. Αποτελούν, επίσης, ακόμη μία απόδειξη ότι η Επιτροπή της Ε.Ε. γίνεται συνεργός σε όλα αυτά.
Υπενθυμίζουμε για άλλη μια φορά σε εκείνους που έκαναν αυτές τις δηλώσεις στα σύνορά μας τη δήλωση της κυρίας Μιγιάτοβιτς, Επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ότι “η προστασία της τιμής των προσφύγων είναι μια ηθική και νομική υποχρέωση που πρέπει να σέβονται όλα τα κράτη μέλη”».

Ανεβάζοντας τους τόνους, ο Ακσόι έβαλε κατά του έλληνα υπουργού Εξωτερικών και της χώρας μας δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «τα όσα είπε ο υπουργός Δένδιας για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Η Ελλάδα και η ‘Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου’, πρέπει να ξυπνήσουν από το όνειρο ότι η “φυλάκιση” της Τουρκίας στις ακτές της συνάδει με το Διεθνές Δίκαιο. Οι προσπάθειες σύστασης μοχθηρών συμμαχιών εναντίον της Τουρκίας, δεν πρόκειται να ωφελήσει την Ελλάδα.

Οι Έλληνες πρέπει να επιδεικνύουν σεβασμό στα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα μας. Αντί να ελπίζουν ότι θα παλέψουν άλλοι να λύσουν τα προβλήματα που έχουν μαζί μας, καλό θα ήταν να κάτσουν να τα λύσουν οι ίδιοι ξεκινώντας διάλογο με την Τουρκία».

Ads

Τι απαντά η ελληνική κυβέρνηση

Σχολιάζοντας την παραπάνω δήλωση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος  Πέτσας, είπε ότι η Ελλάδα πατάει γερά στα πόδια της.
«Βασίζεται στο εξής τρίπτυχο. Έχουμε το διεθνές δίκαιο με το μέρος μας, τους συμμάχους στο πλευρό μας και τη δύναμη να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Να το καταλάβουν οι γείτονές μας», πρόσθεσε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.