Σε κλίμα διπλωματίας και εποικοδομητικού διαλόγου διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν με τους Δυτικούς ομολόγους του, όπως δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ads

Διαβάστε επίσης: Ουκρανική κρίση: Ελπίδες για αποκλιμάκωση μετά τις επαφές Μακρόν με Πούτιν και Ζελένσκι

Μιλώντας στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya 1, ο Πεσκόφ έκανε επίκληση στη λογική των δυτικών εταίρων την ώρα που αρχίζει να διαφαίνεται ελπίδα ύφεσης της κρίσης μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε νωρίτερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με τον Πούτιν.

Είπε ακόμη ότι στη διάρκεια των συνομιλιών ο Πούτιν μεταφέρει τις ανησυχίες της Ρωσίας. Παρότι, διαφέρουν οι θέσεις τους, οι ηγέτες επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει χώρος για περαιτέρω συζητήσεις.

Ads

«Ο Πούτιν έχει μια ευκαιρία να επικοινωνήσει τις ανησυχίες μας. Και πολλοί ηγέτες διαφωνούν μαζί του, είτε σε όλα ή σε μερικά ζητήματα. Αλλά κάθε φορά όλοι λένε ότι υπάρχει χώρος για διαπραγματεύσεις. Και αυτό είναι πιθανόν το πιο σημαντικό πράγμα» συνέχισε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Υπάρχει μια τεράστια αντίθεση»

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου προειδοποίησε ότι η συνεχής πρόβλεψη από τις δυτικές χώρες ημερομηνιών για μία ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι προβοκατόρικη και μπορεί να επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Ωστόσο, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, δεν δίνει καμία σημασία σε τέτοιες δηλώσεις από τη Δύση, δήλωσε ο Πεσκόφ.

«Το γεγονός είναι ότι αυτό οδηγεί απευθείας σε μια αύξηση της έντασης. Και όταν κλιμακώνεται στο μέγιστο η ένταση, όπως συμβαίνει τώρα για παράδειγμα στη γραμμή επαφής [στην ανατολική Ουκρανία], τότε κάθε σπίθα, κάθε απρόοπτο περιστατικό ή κάθε μικρής κλίμακας προσχεδιασμένη προβοκάτσια μπορεί να οδηγήσει σε ανεπανόρθωτες επιπτώσεις. Επομένως όλο αυτό, πιθανόν να έχει, επιζήμιες επιπτώσεις. Οι καθημερινές ανακοινώσεις μιας ημερομηνίας που εκτιμάται ότι θα εισβάλει η Ρωσία στην Ουκρανία είναι μια πολύ κακή πρακτική» σημείωσε.

«Στην πραγματικότητα, υπάρχει μια τεράστια αντίθεση ανάμεσα στην υστερία που παρατηρείται στα μέσα ενημέρωσης αυτών των χωρών και στη φύση των διαπραγματεύσεων. Ναι, τίθενται ερωτήματα όπως ‘σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, υπάρχουν σχέδια επιθετικότητας’, αλλά με έναν πολύ διπλωματικό τρόπο» ανέφερε.