Μία ανάσα πριν την απόλυτη αυτοδυναμία – άπιαστο όνειρο για τη Γερμανία – βρέθηκαν οι εξαιρετικά ενισχυμένοι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ, με τα τελικά αποτελέσματα της κάλπης να τους δίνουν 311 έδρες στο σύνολο 630 εδρών της νέας Μπούντεσταγκ. Οι εκλογές έθεσαν τη Μέρκελ σε ακόμη πιο ισχυρή θέση με τον βρετανικό Τύπο να την χαρακτηρίζει “Θάτσερ της Γερμανίας”. Τώρα το ενδιαφέρον στρέφεται στις διεργασίες που θα λάβουν χώρα από σήμερα με στόχο τον σχηματισμό κυβέρνησης καθώς παρά την μεγάλη νίκη το CDU δεν εξασφάλισε την πολυπόθητη αυτοδυναμία. Αριθμητικά και οι σοσιαλδημοκράτες μπορούν να συγκυβερνήσουν με την αριστερά κάτι που, ωστόσο, έχουν αποκλείσει. Πιο πιθανό σενάριο φαίνεται να είναι μέχρι στιγμής “ένας μεγάλος συνασπισμός” χριστιανοδημοκρατών/σοσιαλδημοκρατών. Η Άνγκελα Μέρκελ πάντως έσπευσε να στείλει το πρώτο της μήνυμα προς την Ελλάδα. Όπως ξεκαθάρισε δεν θα πάψει να ασκεί πίεση για τις μεταρρυθμίσεις.
Στις διεργασίες που θα λάβουν χώρα από σήμερα με στόχο τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία στρέφονται πλέον τα βλέμματα, μετά από τον εκλογικό θρίαμβο της Άγκελα Μέρκελ, το κόμμα της οποίας δεν κατάφερε ωστόσο να εξασφαλίσει αυτοδυναμία. Τα επιτελεία των κομμάτων που θα συμμετάσχουν στη νέα Βουλή συνεδριάζουν από το πρωί στο Βερολίνο προκειμένου να αναλύσουν τα εκλογικά αποτελέσματα και να καθορίσουν τη στάση τους στις συζητήσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο ποιος θα είναι ο κυβερνητικός εταίρος των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU). Πάντως πλέον θεωρείται ιδιαίτερα πιθανός ένας “μεγάλος συνασπισμός” με τους Σοσιαλδημοκράτες. Πάντως αριθμητικά και μόνο η αντιπολίτευση θα μπορούσε να σχηματίσει κυβέρνηση, αλλά οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν αποκλείσει κάθε μετεκλογική συνεργασία με τους αριστερούς.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε, παράλληλα με την εκλογική διαδικασία, το δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, το 52% των ψηφοφόρων τάσσεται υπέρ του σχηματισμού «μεγάλου συνασπισμού» μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD). Το 33% επιθυμεί κυβέρνηση SPD-Πρασίνων. Υπέρ του ενδεχομένου συνεργασίας CDU/CSU με τους Πράσινους τάχθηκε το 26%, ενώ έναν συνασπισμό SPD – Πρασίνων – Αριστεράς θα ήθελε να δει το 19%.
Ο θρίαμβος της Μέρκελ στον Τύπο
Για θρίαμβο της Άγκελα Μέρκελ στις γερμανικές εκλογές κάνει λόγο ο ευρωπαϊκός Τύπος, εστιάζοντας παράλληλα στο μελλοντικό συνασπισμό.
Με τίτλο «Η Μέρκελ αγγίζει την απόλυτη πλειοψηφία» η ισπανική κεντροαριστερή εφημερίδα El Pais, σημειώνει ότι πρόκειται για ένα «χωρίς προηγούμενο αποτέλεσμα από την εποχή του καγκελαρίου Κόνραντ Αντενάουερ (CDU) πριν από 50 χρόνια».
Η κεντροδεξιά El Mundo μιλά για μια «ιστορική νίκη», ενώ η συντηρητική ABC γράφει: «Θρίαμβος της Μέρκελ, η οποία ελπίζει να κυβερνήσει μόνη».
Ιστορική χαρακτηρίζει τη νίκη της κ. Μέρκελ και η ιταλική Corriere della Sera. Η Stampa αναφέρει ότι η Γερμανία «έστεψε την ‘Αγκελα Μέρκελ».
Στη Βρετανία, η συντηρητική Daily Mail εκτιμά ότι εξασφαλίζοντας μια τρίτη θητεία η Μέρκελ «έγινε η (Μάργκαρετ) Θάτσερ της Γερμανίας».
Στη Γαλλία, η Le Figaro μιλά επίσης για θρίαμβο της Μέρκελ: «Με πάνω από το 42% των ψήφων, η καγκελάριος της Γερμανίας ήταν πολύ κοντά χθες στην εξασφάλιση της απόλυτης πλειοψηφίας των εδρών της Μπούντεσταγκ», γράφει.
Στην Ιταλία, η εφημερίδα La Repubblica επισημαίνει ότι «ο θρίαμβος της Μέρκελ» συνοδεύεται από τον αποκλεισμό των αντι-ευρώ και των φιλελευθέρων από το κοινοβούλιο.
«Ο θρίαμβος αυτός είναι μια καταστροφή για τους φιλελεύθερους εταίρους της στην κυβέρνηση, το FDP, το οποίο έπεσε σε ένα πηγάδι χωρίς πάτο», γράφει η κεντροαριστερή αυστριακή εφημερίδα Der Standard.
Για τη βρετανική εφημερίδα The Financial Times, η προοπτική ενός συνασπισμού θέτει το κόμμα της κ. Μέρκελ ενώπιον ενός «μεγάλου διλλήματος». Τα ιδανικά του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, όπως αναφέρει, «θα συγκρουστούν με την κα Μέρκελ για να μην ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο της λιτότητας».
«Είναι ένας θρίαμβος που μπορεί να καταλήξει σε πικρία», προειδοποιεί από την πλευρά της η αυστριακή Die Presse (συντηρητική): «Ο θρίαμβος της Μέρκελ έγινε σε βάρος του εταίρου της του κυβερνητικού συνασπισμού. Το φιλελεύθερο κόμμα κατέρρευσε. Και εάν η ‘Αγγελα Μέρκελ δεν μπορεί να κυβερνήσει μόνη, τα περιθώρια ελευθερίας της θα στενέψουν».
Ο γερμανικός Τύπος
«Η αγαπημένη της Γερμανίας» είναι ο κεντρικός τίτλος της Berliner Morgenpost, η οποία γράφει πως το συντηρητικό κόμμα «οφείλει την μεγάλη του επιτυχία πριν από όλα στην μεγάλη δημοτικότητα της καγκελαρίου».
Σύμφωνα με την οικονομική Handelsblatt, η εκλογική νίκη της CDU αποτελεί ευθεία συνέχεια της ευρωπαϊκής πολιτικής των τελευταίων ετών. «Η στρατηγική της οικονομικής βοήθειας προς τις ευρωπαϊκές χώρες έναντι της εφαρμογής μεταρρυθμίσεων άρεσε καταφανώς στους γερμανούς ψηφοφόρους», γράφει η εφημερίδα.
Και η συντηρητική Die Welt αναφέρεται στον «Θρίαμβο της Μέρκελ» και φθάνει μέχρι και τη διαπίστωση ότι νίκησε «χωρίς το κόμμα της».
«Εάν αρέσει τόσο πολύ στους Γερμανούς, είναι διότι κάνει τη δουλειά της διακριτικά, εμφανώς χωρίς κανέναν ναρκισσισμό και δεν εκνευρίζει ούτε ενοχλεί τους πολίτες», εξηγεί η Die Welt.
Ωστόσο, οι γερμανικές εφημερίδες σημειώνουν ότι η καγκελάριος πρέπει τώρα να συγκροτήσει ένα συνασπισμό για να κυβερνήσει, έχοντας δύο επιλογές, τη συμμαχία με το SPD (25,7%) ή τους Πράσινους (8,3%).
«Καγκελάριος αναζητεί εταίρο», είναι ο τίτλος της Berliner Zeitung, ενώ η Süddeutsche Zeitung γράφει στην πρώτη σελίδα: «τώρα η Μέρκελ δεν έχει παρά να επιλέξει».
Παρά την ευρεία εκλογική της νίκη, οι διαπραγματεύσεις με τους μελλοντικούς της εταίρους μπορεί να μην είναι ευχάριστες. CDU/SPD ή CDU/Πράσινοι, «καμία από τις δύο επιλογές δεν είναι άνετη», σχολιάζει η Die Zeit.
Στο SPD «κανείς δεν θέλει τη συμμαχία με τη Μέρκελ», διότι «δεν θα πρόκειται για μία συμμαχία μεταξύ ίσων» και επίσης «είναι πιθανόν να τελειώσει όπως το 2009 ή και χειρότερα», γράφει στην ηλεκτρονική του σελίδα το Der Spiegel, αναφερόμενο στα εκλογικά αποτελέσματα του 2009, όταν το SPD κατέγραψε το χαμηλότερο ποσοστό στη μεταπολεμική ιστορία του, αφού συγκυβέρνησε στο πλαίσιο του μεγάλου συνασπισμού υπό την Μέρκελ.
Μήνυμα στην Ελλάδα
Στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί στην Ελλάδα επιμένει η θριαμβεύτρια των εκλογών στην Γερμανία Άγκελα Μέρκελ. «Δεν πρέπει να πάψουμε να ασκούμε πίεση για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων», δήλωσε και υπεραμύνθηκε της στάσης που κράτησε η ίδια αλλά και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο θέμα.
Ερωτηθείσα εάν έχει πει την αλήθεια στους πολίτες, η κ. Μέρκελ απάντησε ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε μιλήσει για ενδεχόμενο νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα ήδη από τον Νοέμβριο του 2012 στη γερμανική Βουλή, ενώ, όπως είπε, «με τον δικό του, ανοιχτό τρόπο», το επανέλαβε τον περασμένο Αύγουστο.
«Δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο και κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου το ζήτημα τέθηκε κατ’ επανάληψη», δήλωσε η κ. Μέρκελ και διευκρίνισε ότι η ίδια προτιμά να τοποθετείται για τα ζητήματα που τίθενται άμεσα ενώπιόν της.
Tα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών
Το μπλοκ των Χριστιανοδημοκρατών (CDU/CSU) παίρνει 41,5%
Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) παίρνουν 25,7%
Η Αριστερά (Linke) παίρνει 8,6%
Οι Πράσινοι παίρνουν 8,4%
Έξω από τη Βουλή μένουν οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 4,8%
Επίσης εκτός Μπούντεσταγκ μένει το ευρωσκεπτικιστικό AfD με 4,7% που, ωστόσο, εκτίναξε τα ποσοστά του
Ναυάγιο για τους Πειρατές με 2,2%
Λοιπά κόμματα πήραν αθροιστικά 4,1%
H προσέλευση στις κάλπες ενισχύθηκε οριακά στο 71,5%
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >