Σύγχυση επικρατεί στη διαδικασία των γενικών εκλογών στη Βοσνία Ερζεγοβίνη της Κυριακής 2 Οκτωβρίου, ως προς το αποτέλεσμα και τους νικητές, καθώς όλοι οι υποψήφιοι από το πρωί της Δευτέρας 3 Οκτωβρίου πανηγύριζαν τη νίκη τους. Ωστόσο, σταδιακά αρχίζουν να φαίνονται πιο καθαρά οι πραγματικές νικητές.

Ads

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στο Βελιγράδι Νίκος Πέλπας, με βάση την ανακοίνωση της Κεντρικής εφορευτικής επιτροπής το βέβαιο είναι ότι για το τριμελές συλλογικό προεδρείο της χώρας τη βοσνιακή μουσουλανική εθνική κοινότητα θα εκπροσωπήσει ο σοσιαλδημοκράτης ιστορικός Ντένις Μπετσίροβιτς.

Ο Μπετίροβιτς υ ήταν υποψήφιος συνασπισμού 11 κομμάτων της αντιπολίτευσης και επικράτησε έναντι του εθνικιστή Μπάκιρ Ιζετμπέκοβιτς.

Όσον αφορά τους Σέρβους, θα εκπροσωπηθούν από τη Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς που είναι στενή σύμμαχος του εθνικιστή Μίλοραντ Ντόντικ.

Ads

Η εκλογή του εκπροσώπου των Κροατών είναι ακόμη ανοιχτή, τα μεσάνυχτα γιόρτασε την νίκη ο μέχρι σήμερα προεδρεύων Ζέλικο Κόμσιτς τα ξημερώματα ωστόσο τα δεδομένα άλλαξαν και φάνηκε να περνάει μπροστά η υποψήφια της συντηρητικής παράταξης HDZ Μπόγιανα Κρίστο. Πριν από λίγο εμφανίστηκε να έχει και πάλι προβάδισμα ο Κόμσιτς.

Στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας και οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία αυτής της διοικητικής οντότητας ανακήρυξαν τη νίκη τους. Πρώτη πανηγύρισε λίγο μετά τα μεσάνυχτα η πανεπιστημιακός Γιέλενα Τρίβιτς του κόμματος Δημοκρατικής Προόδου ενώ λίγο αργότερα βγήκε ο εθνικιστής φιλορώσος πολιτικός Μίλοραντ Ντόντικ και ανακηρύχτηκε επίσης νικητής. Η Κεντρική εφορευτική επιτροπή πριν λίγη ώρα με καταμετρημένο το 82% των ψήφων ανακοίνωσε ότι ο Ντόντικ έχει προβάδισμα 30 χιλιάδων ψήφων.

Τα αποτελέσματα των εκλογών στην Βοσνία έδειξαν ότι στην βοσνιακή μουσουλμανική εθνική κοινότητα έγινε η υπέρβαση και οι εθνικιστές μετά από 26 χρόνια στην εξουσία έχασαν τις εκλογές για την προεδρία. Αντίθετα στους Σέρβους οι εθνικιστές φαίνεται ότι έχουν ακόμη ερείσματα στον λαό και –αν και δύσκολα– επικράτησαν για ακόμη μία φορά στις εκλογές.