Με ποσοστό 66% σύμφωνα με την ως τώρα καταμέτρηση, ο Εχίδιο Τόρε Καντού, υποψήφιος με το Θεσμικό Επαναστατικό Κόμμα (PRI) κερδίζει τις εκλογές για το αξίωμα του κυβερνήτη στο βορειονατολικό Μεξικό. Ο νέος κυβερνήτης έθεσε υποψηφιότητα στη θέση του δολοφονημένου από αγνώστους στις 28 Ιουνίου, αδελφού του Ροδόλφο.

Ads

Σύμφωνα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Consultas Mitofsky και το τηλεοπτικό δίκτυο Televisa, ο Τόρε, που παρατάσσεται με το κεντροαριστερό Επαναστατικό Θεσμικό Κόμμα (PRI) επικρατεί με 66%.

To PRI, που βρισκόταν στην εξουσία στο Μεξικό από το 1928 έως τον Δεκέμβριο του 2000 (οπότε και ηττήθηκε από το συντηρητικό ΡΑΝ του σημερινού προέδρου Φελίπε Καλδερόν), εξασφαλίζει εννέα από τις 12 θέσεις κυβερνητών που κρίνονταν στις χθεσινές εκλογές. Μετά την επιτυχία του στις βουλευτικές εκλογές του 2009, το PRI φέρεται πιθανό να επικρατήσει και στις προεδρικές εκλογές του 2012, οπόταν δεν έχει δικαίωμα νέας υποψηφιότητας ο Καλδερόν.

Ο νικητής της εκλογικής αναμέτρησης Εχίδιο Τόρε έχει υπηρετήσει δήμαρχος της Σιουδάδ Βικτόρια, πρωτεύουσας της Ταμαουλίπας, το διάστημα 2000-01 και στηρίζεται από το κεντροαριστερό Επαναστατικό Θεσμικό Κόμμα (PRI).

Ads

Η Πολιτεία Ταμαουλίπας, παραδοσιακό προπύργιο του PRI, ζει τους τελευταίους μήνες κλιμάκωση της βίας, εξαιτίας του πολέμου ανάμεσα στις συμμορίες ναρκωτικών που ανταγωνίζονται για τον έλεγχο της διακίνησης ναρκωτικών στις γειτονικές ΗΠΑ.

Ο Ροδόλφο Τόρε Καντού, υποψήφιος με το Θεσμικό Επαναστατικό Κόμμα (PRI), δολοφονήθηκε σε ενέδρα ενώ εκινείτο με ένα όχημα κοντά στο αεροδρόμιο στην πόλη Βικτόρια. Στην επίθεση βρήκαν το θάνατο άλλοι τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι.