Θριαμβευτική νίκη σημείωσε το Αυτονομιστικό Φλαμανδικό Κόμμα (Ν-VA) του 39χρονου Μπαρτ ντε Βέβερ στις βελγικές γενικές εκλογές, καταλαμβάνοντας το 28,3% των ψήφων, με καταμετρημένο σχεδόν το σύνολο αυτών. Πρόκειται για την πρώτη φορά που ένα κόμμα που υποστηρίζει τη σταδιακή διαίρεση του Βελγίου, μεταξύ της ολλανδόφωνης Φλάνδρας και της γαλλόγωνης Βαλονίας, τερματίζει πρώτο στον εκλογικό μαραθώνιο. Το αποτέλεσμα αυτό, εκτός τους φόβους διχασμού που δημιουργεί για το Βέλγιο, αναμένεται να καταστήσει εξαιρετικά δύσκολη της συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού.

Ads

Το Ν-VA ακολούθησαν οι Χριστιανοδημοκράτες (CD&V) του σημερινού πρωθυπουργού Υβ Λετέρμ, που συγκέντρωσαν μόνο το 17,5% των ψήφων. Το φλαμανδικό κόμμα Open VLD φέρεται να καταλαμβάνει την τρίτη θέση με 14,5%, ενώ το ακροδεξιό φλαμανδικό κόμμα Vlaams Belang κερδίζει 12,5%.

Η νίκη του Φλαμανδικού Αυτονομιστικού Κόμματος θα καταστήσει πολύ δύσκολη την προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας με τους γαλλόφωνους Βαλώνους, ενώ η χώρα βυθίζεται σε ακόμη μεγαλύτερη πολιτική κρίση.

«Το N-VA κέρδισε τις εκλογές σήμερα. Βρισκόμαστε μπροστά σας με ένα κόμμα που έχει περίπου το 30%» δήλωσε ο ηγέτης του N-VA Μπαρτ Ντε Βέμπερ, μιλώντας σε οπαδούς του κόμματός του και πρόσθεσε «οι Φλαμανδοί ψήφισαν για την αλλαγή, δεν θα τους απογοητεύσουμε. Το κράτος πρέπει να μεταρρυθμιστεί».

Ads

«Εβδομήντα στους εκατό Φλαμανδούς δεν μας ψήφισαν. Θα πρέπει να οικοδομήσουμε νέες γέφυρες με τα άλλα κόμματα. Οφείλουμε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις σε συνταγματικό και οικονομικό επίπεδο» πρόσθεσε ο επικεφαλής του N-VA.

«Κανένας δεν επιθυμεί να εμποδίσει την χώρα. Χρειάζεται μία δομή που να λειτουργεί. Είναι περιττό να οπισθοδρομήσουμε, πρέπει να προχωρήσουμε μαζί» σημείωσε ο Μπαρτ Ντε Βέμπερ.

Ο επικεφαλής του γαλλόφωνου Σοσιαλιστικού Κόμματος του Βελγίου (PS)δήλωσε ότι είναι έτοιμος για μία «ισορροπημένη συμφωνία» με τους Φλαμανδούς για τη μεταρρύθμιση της χώρας.

«Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Φλάνδρας επιθυμεί σαφώς η χώρα μας να εξελιχθεί σε θεσμικό επίπεδο. Για τη σταθερότητα της χώρας μας, το μήνυμα αυτό πρέπει να ακουστεί” πρόσθεσε ο ηγέτης των Σοσιαλιστών. Μαζί, Φλαμανδοί, Βρυξελλιώτες, Βαλόνοι πρέπει να έχουμε το θάρρος να συνάψουμε μια ισορροπημένη συμφωνία», δήλωσε ο Έλιο ντι Ρούπο, επικεφαλής του γαλλόφωνου Σοσιαλιστικού Κόμματος του Βελγίου (PS).