«Πολλοί οι αναποφάσιστοι, ανήσυχα τα κόμματα, οργισμένος ο Ερντογάν και οι εταιρείες δημοσκοπήσεων σε αδιέξοδο», ήταν ο τίτλος του ανεξάρτητου ενημερωτικού site, Arti Gercek, την περασμένη Πέμπτη, καθώς το πολιτικό τοπίο στην Τουρκία μονοπωλούν οι τοπικές εκλογές της 31ης Μαρτίου.

Ads

Περισσότεροι από το 20% των ψηφοφόρων, στην πλειοψηφία τους πρώην ψηφοφόροι του κυβερνώντος κόμματος, δηλώνουν ακόμη αναποφάσιστοι, κάτι που καθιστά δύσκολους τους υπολογισμούς και τις εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα. Κάποιοι ψηφοφόροι, βέβαια, φοβούνται να δηλώσουν ανοιχτά ότι στηρίζουν την αντιπολίτευση, και έτσι προτιμούν να δηλώνουν αναποφάσιστοι. Η επιλογή των πολιτών στις εκλογές θα επηρεαστεί από την προσωπικότητα των υποψηφίων. Πολλές χιλιάδες ψηφοφόροι της δεξιάς έχουν ψηφίσει στο παρελθόν τον υποψήφιο της Aριστεράς χάρη στην προσωπικότητά του ή ακόμη και από απέχθεια για τον υποψήφιο της δεξιάς. Αυτό ισχύει και από την ανάποδη, για τους ψηφοφόρους της αριστεράς.

Τα πολιτικά κόμματα, που αυτή την στιγμή έχουν σχηματίσει δυο μεγάλες συμμαχίες, την Ρεπουμπλικανική Συμμαχία το κόμμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ΑΚΡ, και η εθνικιστική ακροδεξιά) και η Συμμαχία του Έθνους (η αξιωματική αντιπολίτευση του CHP και η δεξιά εκτός της ακροδεξιάς), κονταρομαχούν για τις δυο πρώτες θέσεις. Το HDP, το κόμμα της Aριστεράς και των Κούρδων, εμφανίζεται μόνο του, αλλά έχει κάνει κρυφές συμφωνίες με την Συμμαχία του Έθνους. Δεν έχει δικούς του υποψηφίους σε περιοχές όπου ο υποψήφιος της εξουσίας μπορεί να νικηθεί από την Συμμαχία του Έθνους με την στήριξη του HDP. 

Υπάρχουν, όμως, και πολλά προβλήματα στο εσωτερικό των συμμαχιών. Πολλοί ψηφοφόροι, ακόμη και ακροδεξιά στελέχη, έχουν ήδη δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσουν υπέρ του υποψηφίου του ΑΚΡ, ο οποίος είναι ο επίσημος σύμμαχος. Ομοίως, δεν υπάρχει εμπιστοσύνη ανάμεσα στη Συμμαχία του Έθνους, καθώς οι σοσιαλδημοκράτες δεν μπορούν να ψηφίσουν για τον δεξιό υποψήφιο, τον επίσημο σύμμαχό τους. Οι πολίτες επίσης αμφισβητούν την συμμαχία που προέκυψε χωρίς να εισακουστούν οι απόψεις των τοπικών οργανώσεων, ενώ δεν βέβαιο ότι όλοι οι Κούρδοι ψηφοφόροι θα ψηφίσουν υπέρ του υποψηφίου της Συμμαχίας του Έθνους, όπου το HDP δεν θα κατεβάσει δικό του.

Ads

Ο πρωταγωνιστής των εκλογών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και του κυβερνώντος κόμματος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για πρώτη φορά δήλωσε δημοσίως ότι «δεν εμπιστεύεται τις εταιρείες δημοσκοπήσεων». Παρόλα αυτά, είναι εκείνος που παραγγέλνει τουλάχιστον δυο έρευνες την ημέρα. «Δεν είναι καθόλου ικανοποιημένος με τα αποτελέσματα που λαμβάνει», σχολίασε ο Καντίρ Αταλάϊ, διευθύνων σύμβουλος της PIAR, μιας εκ των μεγαλύτερων εταιρειών δημοσκοπήσεων. «Αυτή του η δυσπιστία αφορά τις εταιρείες που εργάζονται για αυτόν. Παρότι του παρουσιάζουν αποτελέσματα γενικώς αυξημένα τουλάχιστον κατά 10%, τα νούμερα δεν χαροποιούν τον Ερντογάν», δήλωσε.

Άλλο ένα πρόβλημα που ενοχλεί τις εταιρείες δημοσκοπήσεων είναι η απαγόρευση της δημοσίευσης οιασδήποτε εκτίμησης τις τελευταίες δέκα μέρες πριν τις κάλπες. «Στην Τουρκία δέκα μέρες είναι πάρα πολύς χρόνος. Μόνο μέσα σε μια μέρα μπορούν να αλλάξουν πολλά πράγματα και να επηρεαστούν οι ψηφοφόροι», δηλώνουν όλοι οι αρμόδιοι. Βέβαια, όλος ο κόσμος γνωρίζει καλά ότι αυτή η απαγόρευση δεν τηρείται χάρη στα social media όπου δεν υπάρχει καμία ιδιαίτερη νομοθεσία. Όμως η εν λόγω απαγόρευση ευνοεί, σύμφωνα με τους ειδικούς, την κυβέρνηση.

Τέλος, σχεδόν το σύνολο των εταιρειών δημοσκοπήσεων εκτιμούν ότι στους περισσότερους από 100 κουρδικούς δήμους όπου οι δήμαρχοι είχαν καθαιρεθεί με διατάγματα και η κυβέρνηση είχε διορίσει διοικητές, θα κερδίσει το HDP. Στην Άγκυρα, πόλη-«κάστρο» του ΑΚΡ εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια, μπορεί να κερδίσει η αντιπολίτευση σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Στην Κωνσταντινούπολη, ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του Κοινοβουλίου, το δεξί χέρι του Ερντογάν, κ. Μπιναλί Γιλντιρίμ, εμφανίζεται ως υποψήφιος δήμαρχος χωρίς βεβαιότητα νίκης.

Η κυβέρνηση έχει πάρει ήδη τα παράνομα και παράτυπα μέτρα της για να κερδίσει. Για αυτό το λόγο ένα κομβικό ερώτημα θα έπρεπε να είναι στην επικαιρότητα: Οι εκλογές θα είναι ελεύθερες, ανεξάρτητες και δίκαιες;  

* Ο δημοσιογράφος Ραγκίπ Ντουράν, με ρεπορτάζ και αναλύσεις, καταγράφει κάθε Σαββατοκύριακο στο Tvxs.gr,  τις εξελίξεις στη Τουρκία. [Μετάφραση: Νίκος Μίχος]