Εκλογικό θρίλερ, αλλά και την πρώτη εκλογική ήττα του Ερντογάν μετά από 17 χρόνια έκρυβαν οι κάλπες στην Τουρκία. Οριακή είναι η διαφορά στην Κωνσταντινούπολη, ενώ το κυβερνών κόμμα έχασε την πρωτεύουσα Άγκυρα, με τον υποψήφιο της κεμαλικής αντιπολίτευσης, να ανατρέπει την αρχική εικόνα.

Ads

Ειδικότερα, στην Άγκυρα,  ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης (CHP)  Μανσούρ Γιαβάς συγκέντρωσε ποσοστό πάνω από 49% έναντι του υποψηφίου του κυβερνώντος κόμματος (AKP) Μεχμέτ Οζασεκί που συγκέντρωσε 47%.

Στην Κωνσταντινούπολη το αποτέλεσμα κρίνεται σε μερικές χιλιάδες ψήφους. Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, βαρύ χαρτί του κυβερνώντος κόμματος (AKP), φέρετα τελικά να χάνει το Δήμο από τον Εκρέμ Ιμάμογλου. Αρχικά υπήρξαν αναφορές για νίκη του Γιλντιρίμ, ωστόσο ο Ιμάμογλου αμφισβήτησε το αποτέλεσμα και αργά το βράδυ φαίνεται πως πήρε “κεφάλι”. Μάλιστα ο Ερντογάν αναγνώρισε ότι το κόμμα του πιθανόν έχασε τον μητροπολιτικό δήμο της Κωνσταντινούπολης, υπογράμμισε ωστόσο ότι παραμένει το «πρώτο κόμμα» σε εθνικό επίπεδο. 

«Στην Κωνσταντινούπολη, οι περισσότεροι δήμοι είναι δικοί μας ή οι μάχες είναι ακόμη αμφίρροπες. Τι σημαίνει αυτό; Ακόμη κι αν ο λαός μας πήρε τον (μητροπολιτικό) δήμο, έδωσε τους περισσότερους δήμους στο AKP», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του στην Άγκυρα. Ο μόνος λόγος που χάθηκαν ορισμένες πόλεις, έκρινε, είναι πως το κόμμα του δεν μπόρεσε να εκφραστεί επαρκώς ώστε να πείσει κάποιους ψηφοφόρους. Ο πρόεδρος της Τουρκίας πρόσθεσε ότι θα υποβληθούν προσφυγές στα εκλογοδικεία εναντίον των χθεσινών αποτελεσμάτων, όπου κριθεί ότι απαιτείται, ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν θα γίνουν άλλες εκλογές για τεσσεράμισι χρόνια, αποκλείοντας το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών.

Ads

Στην Μπούρσα (Προύσα) προηγείται ο υποψήφιος του AKP Αλινούρ Ακτάς με ποσοστό 49% ενώ στη Σμύρνη και την Αντάλια προηγούνται οι υποψήφιοι του CHP Τουντς Σογιέρ και Μουχιτίν Μποτζέκ. Στο Ντιγιάρμπακιρ προηγείται με διαφορά, με ποσοστό 57%, ο υποψήφιος του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), Αντνάν Σελτζούκ Μιζρακλί.

Στην επικράτεια, το κόμμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχιζει να διατηρεί την πρωτιά, ωστόσο τα αποτελέσματα στους δύο μεγάλους δήμους, Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη, αποτελούν σημαντικό πλήγμα και την πρώτη εκλογική ήττα του Σουλτάνου από το 2002 οπότε ανήλθε στην εξουσία το κόμμα του. Σε όλη τη χώρα, το AKP συγκεντρώνει ποσοστό κοντά στο 44%, ενώ το κόμμα της αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό (CHP), συγκεντρώνει 30%.

Όπως αναφέρουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η συμμετοχή στις δημοτικές εκλογές ξεπέρασε το 80%. Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι κατά την εξέλιξη της εκλογικής διαδικασίας διαπιστώθηκαν 310 περιστατικά βίας από τα οποία τα 62 ήταν προπηλακισμοί ή τραυμαστισμοί και τα 20 αφορούσαν παράνομη οπλοφορία. Σημειώνεται πως σε ένα από αυτά σκοτώθηκαν 2 άτομα, ενώ άλλα δύο είχαν χάσει την ζωή τους πριν ξεκινήσει η εκλογική διαδικασία

Η εικόνα στην επικράτεια

image