Τέλος στην κυριαρχία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και νίκη του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στην εκλογική αναμέτρηση της 14ης Μαΐου καταγράφει ο μέσος όρος των τελευταίων δέκα δημοσκοπήσεων που έγιναν τον Απρίλιο στην Τουρκία, επιβεβαιώνοντας τα ευρήματα των προηγούμενων ερευνών.

Ads

Ο μέσος όρος του ποσοστού που λαμβάνει ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης, μετά και την αναλογική κατανομή των αναποφάσιστων φτάνει το 47,5%, έναντι του 44,4% του Ερντογάν, ενώ επιβεβαιώνεται και πάλι ο ρυθμιστικός ρόλος του τρίτου υποψηφίου, Μουχαρέμ Ιντζέ, που παίρνει ποσοστό 6%. Ωστόσο όσο πλησιάζει η 14η Μαΐου, η τάση είναι τα εκλογικά του ποσοστά να πιέζονται, εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές.

Από τις δέκα αυτές δημοσκοπήσεις, που μπήκαν στο «μικροσκόπιο» του Euronews, ο Κιλιτσντάρογλου εμφανίζεται νικητής στις οκτώ (Metropoll, Gezici, ORC, ALF, MAK, Aksoy, AR-G, Yöneylem), ενώ μόνο στις δύο επικρατεί ο Ερντογάν (Optimar ve SONAR). Η μία μάλιστα έρευνα (Gezici) προβλέπει νίκη του Ερντογάν από τον πρώτο γύρο.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, ο πρόεδρος της εταρείας δημοσκοπήσεων ΜΑΚ, Μεχμέτ Αλί Κουλάτ, μιλώντας στο Haberturk, ανέφερε ότι η διαφορά μεταξύ των δύο βασικών υποψηφίων είναι στο 3% υπέρ του Κιλιτσντάρογλου, με την ψαλίδα συνεχώς να μικραίνει το τελευταίο διάστημα.

Ads

Ο ίδιος τόνισε ότι εισερχόμενοι πλέον στην τελική ευθεία, τρεις εβδομάδες πριν από τις εκλογές, τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων θα είναι πιο αξιόπιστα, καθώς τα κόμματα έχουν ξεκαθαρίσει τις λίστες των υποψηφίων και δεν υπάρχουν εκκρεμότητες σε σχέση με τις εκλογικές συμμαχίες.