Νίκη των Σοσιαλιστών του Πέδρο Σάντσεθ στις βουλευτικές εκλογές, που διεξήχθησαν στην Ισπανία, οι οποίοι ωστόσο όπως αναμενόταν δεν συγκεντρώνουν το απαιτούμενο ποσοστό για το σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης και θα πρέπει να αναζητήσουν συνεργασίες ενδεχομένως με Podemos και άλλα μικρότερα κόμματα, όπως τα καταλανικά. Την ίδια στιγμή, τα επίσημα αποτελέσματα σφραγίζουν την είσοδο της ακροδεξιάς στην ισπανική Βουλή για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια και το τέλος του Φράνκο, με το κόμμα Vox, αλλά και την καθίζηση των ποσοστών του Δεξιού Λαϊκού Κόμματος. 

Ads

Οι Ισπανοί προσήλθαν την Κυριακή στις κάλπες για την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση, που έχει εξελιχθεί σε έναν γρίφο για το σχηματισμό κυβέρνησης και τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα. Η συμμετοχή στην διαδικασία ήταν αυξημένη σε σχέση με την τελευταία εκλογική αναμέτρηση και συγκεκριμένα 9,5% μεγαλύτερο σε σύγκριση με τις εκλογές του 2016. Σημειώνεται πως πρόκειται για την τρίτη εκλογική αναμέτρηση σε διάστημα 4 ετών.

Με καταμετρημένο σχεδόν το 80% των ψήφων, οι Σοσιαλιστές (PSOE) του Πέδρο Σάντσεθ εξασφαλίζουν 123 έδρες, χωρίς να συγκεντρώνουν αυτοδυναμία, ακολουθεί το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) με 65 έδρες, οι Ciudadanos με 57 έδρες, οι Podemos με 42 έδρες, το ακροδεξιό Vox με 24 έδρες. Σημειώνεται πως οι οι Σοσιαλιστές, αν και όχι αυτοδύναμοι, βγαίνουν αρκετά ενισχυμένοι, καθώς στις εκλογές του 2016, είχαν συγκεντρώσει 85 έδρες. Αντίθετα το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα φαίνεται πως καταγράφει τα χειρότερα ποσοστά στην ιστορία του. Το 2016 είχε κερδίσει 137 έδρες και σήμερα χάνει πάνω από τις μισές. Επίδης δεν παίρνει έδρα στη Χώρα των Βάσκων και παίρνει μόνο μια έδρα στην Καταλονία, στην επαρχία της Βαρκελώνης.

Οι εκτιμήσεις… 

Σημειώνεται πως σύμφωνα με δημοσκόπηση του GAD3 κρατικού RTVE, που βασίζεται στην πρόθεση ψήφου ψηφοφόρων το διάστημα 22ας και 27ης Απριλίου και δημοσιεύθηκε αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης, το PSOE συγκέντρωνε 116-121 έδρες, οι Podemos 42-45 και το σύνολο των εδρών τους θα μπορούσε να κυμανθεί μεταξύ 158-166. Καθώς δεν μπορούν να συγκεντρώσουν την απόλυτη πλειοψηφία (176) και θα χρειαστούν τη βοήθεια κομμάτων υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας για να κυβερνήσουν. Στον αντίποδα, στη δεξιά συμμαχία, το Λαϊκό Κόμμα συγκεντρώνει 69-73 έδρες, οι Ciudadanos 48-49 έδρες και το Vox 36-38 έδρες. Όλοι μαζί συγκεντρώνουν μάξιμουμ 160 έδρες και μίνιμουμ 153.

Ads