Δεύτερο debate χθες στη Βρετανία και οι David Cameron και Gordon Brown επιχείρησαν να ανακόψουν την πορεία του Nick Clegg. Εν μέσω προσωπικών επιθέσεων, τόσο ο ηγέτης των Τόρις όσο και των Εργατικών στράφηκαν κατά του Φιλελεύθερου Δημοκράτη Clegg, μετά τον θρίαμβο που σημείωσε στο πρώτο debate και την ακόλουθη άνοδο του κόμματός του στις δημοσκοπήσεις.

Ads

Δημοσκοπήσεις μετά το νυχτερινό debate έδειξαν ότι ο κ. Clegg διατήρησε την πρώτη θέση με το 33% των ερωτηθέντων να δηλώνουν ότι βγήκε νικητής από την αναμέτρηση. Αμφότεροι οι Cameron και Brown συγκεντρώνουν από 30%. Το 36% απάντησε ότι σκοπεύει να ψηφίσει Φιλελεύθερους Δημοκράτες στις επερχόμενες εκλογές, το 35% ότι θα ψηφίσει Συντηρητικούς και το 24% Εργατικούς. Ο Clegg κρίθηκε ως ο ηγέτης που έδωσε τις πλέον ειλικρινείς απαντήσεις χθες το βράδυ (43%), με τον ηγέτη των Συντηρητικών να έρχεται δεύτερος με 29% και ο πρωθυπουργός τρίτος 23%.

Παρόλα αυτά, μια δημοσκόπηση της The Sun φέρνει νικητή τον Cameronμε 36%, τον Clegg να έπεται με 32% και τον Brown τρίτο με 29%. Μετά το πιο συγκρουσιακό debate από αυτό της προηγούμενης εβδομάδας, οι αξιωματούχοι των Συντηρητικών και των Εργατικών δήλωσαν αμφότεροι ότι ο ηγέτης τους σημείωσε έντονη βελτίωση στην απόδοσή του. Αλλά κανείς δεν επέφερε το νοκ-άουτ χτύπημα στον κ. Clegg, τους οποίου οι σύμμαχοι λένε ότι οι εκλογές είναι πλέον ένας αγώνας με «τρία άλογα».

Ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, ο οποίος αντιμετώπισε ένα βουνό κατηγοριών από εφημερίδες που υποστηρίζουν τους Συντηρητικούς είπε: «υπάρχουν άνθρωποι που σπέρνουν το φόβο για να σταματήσουν την αλλαγή που επιθυμείτε. Κάτι πραγματικά συναρπαστικό αρχίζει να συμβαίνει, οι άνθρωποι αρχίζουν να πιστεύουν, αρχίζουν να ελπίζουν ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό αυτή τη φορά».

Ads

Ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών είχε την κεντρική θέση στο στούντιο και δέχτηκε πυρά τόσο από δεξιά του όσο και από αριστερά. Ο κ. Cameron και ο Brown μιλούσαν κατευθείαν στην κάμερα, υιοθετώντας την επιτυχημένη τακτική που χρησιμοποίησε ο κ. Clegg την προηγούμενη εβδομάδα. Έντονη ήταν η αντίδρασή τους στην πρόταση των Φιλελελύθερων Δημορκατών για αμνηστία στους παράνομους μετανάστες που ζουν στη χώρα για 10 χρόνια και δεν έχουν παρανομήσει. Ο πρωθυπουργός κ.Brown είπε ότι αυτό θα σήμαινε «όλο και περισσότερους ανθρώπους που θα ερχόταν στη χώρα μας», ενώ ο κ. Cameron είπε ότι οι αμνηστίες αλλού στην Ευρώπη είχαν καταλήξει σε φιάσκο.

Ο κ. Clegg κατηγόρησε τους αντιπάλους του ότι «βρισκόταν σε άρνηση» για το πρόβλημα των ανθρώπων «που ζουν στη σκιά της οικονομίας μας». Ο Brown, ο οποίος είχε συμφωνήσει σε αρκετά σημεία με τον Clegg την προηγούμενη εβδομάδα, έστρεψε τα πυρά του εξίσου κατά και των δυο αντιπάλων του χθες. Είπε ότι ο κ. Cameron αποτελεί «κίνδυνο για την οικονομία» εξαιτίας του σχεδίου των Συντηρητικών να μειώσουν τις δημόσιες δαπάνες φέτος, ενώ ο κ. Clegg αποτελεί «κίνδυνο για την ασφάλεια» της χώρας επειδή το κόμμα του αντιτίθεται στην ανανέωση του συστήματος πυρηνικών όπλων Trident.

Το debate διάρκεια 90 λεπτών στο Sky News επικεντρώθηκε κυρίως στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής. Ο κ. Brown είπε: «Φοβάμαι ότι ο David είναι αντι-ευρωπαίος, ο Nick είναι αντιαμερικάνος και αμφότεροι είναι εκτός επαφής με την πραγματικότητα». Είπε: «Αυτοί οι δυο μου θυμίζουν δυο αγόρια την ώρα του μπάνιου – να τσακώνονται».

Τα αποτελέσματα των exit polls των ΜΜΕ

ComRes/ITV News

Clegg 33, Cameron 30, Brown 30

Angus Reid

Clegg 35, Cameron; 32, Brown 23

Populus/Times

Cameron 37, Clegg 36, Brown 27

YouGov/The Sun

Cameron 36, Clegg 32, Brown 29

Διαβάστε σχετικά:
Ο Φιλελεύθερος κύριος Κλεγκ…
Μειώνεται η διαφορά Συντηρητικών – Εργατικών στη Βρετανία, λίγο πριν τις εκλογές
Πρόωρες εκλογές για τις 6 Μαΐου ανακοίνωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός