Οι Πράσινοι στην Γερμανία σημείωσαν τα μεγαλύτερα ποσοστά από την ίδρυση του κόμματος τους με 15%. Τα ποσοστά αυτά δείχνουν τόσο την ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με την κλιματική αλλαγή, όσο και την ευαισθησία σε σχέση με την προώθηση των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Ads

Συγκεκριμένα, με τους Πράσινους εκλέχθηκαν, για πρώτη φορά, στην Γερμανική Βουλή δύο τρανς γυναίκες, ενώ και μέσα στις προτάσεις του κόμματος βρίσκονται πολλές διεκδικήσεις για τα άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Η πρώτη βουλευτής που εκλέχθηκε από τους Πράσινους είναι η 44χρονη Τέσα Γκάνσερερ , η οποία ήταν ήδη βουλευτής στην βουλή βουλή του κρατιδίου της Βαυαρίας από το 2013 και τώρα στην Ομοσπονδιακή Βουλή. Οι θέσεις που προωθεί είναι η μεταρρύθμιση του συστήματος με το οποίο αλλάζει το φύλο στα έγγραφα ταυτότητας, ώστε να γίνουν ευκολότερες, αλλά και η επέκταση της νομοθεσίας για τις υιοθεσίες ώστε να μπορούν να περιληφθούν και τα ομόφυλα ζευγάρια γυναικών.

Οι θέσεις της σχετίζονται και με την ζωή της, καθώς η ίδια έχει ανακοινώσει από τον Δεκέμβριο του 2018 ότι αυτοπροσδιορίζεται ως τρανς γυναίκα, αλλά το όνομα της δεν έχει αλλάξει νομικά ακόμη. Αυτό γίνεται γιατί η γερμανική νομοθεσία απαιτεί σειρά εξαιρετικά σκληρών ψυχολογικών εκτιμήσεων. Την Κυριακή, στις εκλογές συμμετείχε με το προηγούμενο της όνομα, ενώ στην Βαυαρία αναγνωρίζεται με την νέα ταυτότητά της, ως τρανς γυναίκα.

Ads

Η δεύτερη γυναίκα βουλευτής που θα εισέλθει στην ομοσπονδιακή Βουλή είναι η 27χρονη  Νάικ Σλάβικ, η οποία εξελέγη στην Βόρεια Ρημανία Βεστφαλία. Η ίδια χαρακτήρισε ιστορική την εκλογή της. Στις θέσεις που προωθεί η Σλάβικ περιλαμβάνονται η κατάρτιση και υλοποίηση ενός πανεθνικού σχεδίου δράσης κατά της ομοφοβίας και της τρανσφοβίας, η ψήφιση ενός νόμου για τον αυτοπροσδιορισμό, καθώς και βελτιώσεις στην ομοσπονδιακή νομοθεσία κατά των διακρίσεων.

Η εκλογή των δύο τρανς βουλευτών έχει ιδιαίτερη σημασία για την Γερμανία, καθώς εκτός από την άνοδο του ακροδεξιού κόμματος AfD πέρυσι, αυξήθηκαν τα εγκλήματα μίσους κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Μόνο το 2020, τα ποσοστά σημείωσαν αύξηση 36%.