Ο κεντροαριστερός πρώην πρόεδρος Λούλα κατέλαβε την πρώτη θέση στον 1ο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθη την Κυριακή στη Βραζιλία, μπροστά από τον ακροδεξιό πρόεδρο της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο.

Ads

Ο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα εξασφάλισε 48,4% των ψήφων, έναντι 43,2% του Μπολσονάρο.

Ωστόσο το προβάδισμά του είναι πολύ μικρότερο από ό,τι προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις και θα χρειαστεί να διεξαχθεί δεύτερος γύρος ανάμεσα στους δυο την 30ή Οκτωβρίου.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις πριν από τις κάλπες έδειχναν τον Λούλα να προηγείται με 10 έως 15 μονάδες, ενώ υπήρξε η εκτίμηση πως ενδεχομένως να κέρδιζε από τον πρώτο γύρο την εκλογή του συγκεντρώνονται το απαιτούμενο ποσοστό του 50%.

Ads

Ο Ζαΐρ Μπολσονάρο συγκέντρωσε τελικά ποσοστό περίπου 7 μονάδες υψηλότερο από τις δημοσκοπικές εκτιμήσεις. 

 Οι δηλώσεις των δύο υποψηφίων και η ανάλυση του αποτελεσματος
 
«Ο αγώνας συνεχίζεται ως την τελική νίκη», δήλωσε ο κεντροαριστερός πρώην πρόεδρος. «Θα τις κερδίσουμε αυτές τις εκλογές», διαβεβαίωσε ο ιστορικός ηγέτης του Κόμματος Εργαζόμενων (PT), υποσχόμενος «περισσότερες μετακινήσεις, περισσότερες συγκεντρώσεις» για να συναντηθεί με Βραζιλιάνους καθώς θα διεκδικήσει την τρίτη του θητεία στο κορυφαίο αξίωμα της χώρας.

Στην αντίπερα όχθη ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας δήλωσε πως «νίκησε τα ψέματα» των δημοσκοπήσεων και εξέφρασε αισιοδοξία ενόψει του δεύτερου γύρου της 30ής Οκτωβρίου. «Είναι ο μπολσοναρισμός αυτός που κέρδισε τον πρώτο γύρο», συνόψισε η Μπρούνα Σάντους του Brazil Institute στο Κέντρο Ουίλσον της Ουάσινγκτον.

Πρόκειται για «έκπληξη, ο Μπολσονάρου έλαβε περισσότερες ψήφους από ό,τι αναμενόταν, ιδίως στο Σαν Πάουλου και στο Ρίο ντε Ζανέιρο, τις δύο μεγαλύτερες πολιτείες της χώρας», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Πάουλου Καλμόν, πολιτολόγος στο πανεπιστήμιο της Μπραζίλιας. «Στον δεύτερο γύρο, η κούρσα για την προεδρία παραμένει ανοικτή και προαναγγέλλεται πολύ αμφίρροπη. Ο Μπολσονάρου εξακολουθεί να έχει πιθανότητες να επανεκλεγεί», πρόσθεσε.

Οι Βραζιλιάνοι φάνηκαν πολύ λιγότερο από ό,τι προβλεπόταν να έχουν πρόθεση να τιμωρήσουν τον 67χρονο απερχόμενο πρόεδρο για την άρνησή του μπροστά την πανδημία του νέου κορονοϊού (πάνω 685.000 νεκροί), την οικονομική κρίση στη χώρα όπου πάνω από 30 εκατομμύρια υποφέρουν από την πείνα και τις άλλες κρίσεις που σημάδεψαν ανεξίτηλα όλη τη θητεία του. Το χθεσινό αποτέλεσμα «ενισχύει την αβεβαιότητα», έκρινε ο Μάικλ Σίφτερ του πανεπιστημίου Τζόρτζταουν.

Εξάλλου, πολυάριθμοι μπολσοναριστές υποψήφιοι, ανάμεσά τους πρώην υπουργοί του, εξελέγησαν στο Κογκρέσο. Ο πολύ αμφιλεγόμενος Χικάρντου Σάλες, που βάραιναν υποψίες πως ενεχόταν σε κύκλωμα λαθρεμπορίου ξυλείας στον Αμαζόνιο όταν ήταν υπουργός Περιβάλλοντος, εξασφάλισε για παράδειγμα βουλευτική έδρα. Ο Κλαούντιου Κάστρου, σύμμαχος του αρχηγού του κράτους στο Ρίο ντε Ζανέιρο, επανεξελέγη κυβερνήτης της πολιτείας από τον πρώτο γύρο. 

Η χώρα οδεύει στον δεύτερο γύρο «σε περιβάλλον εξαιρετικά πολωμένο», στον οποίο οι ψηφοφόροι της γερουσιάστριας Σιμόνι Τέμπετ (κεντροδεξιά, 4% των ψήφων) και του Σίρου Γκόμες (κεντροαριστερά, 4% των ψήφων), ή με άλλα λόγια «σχεδόν οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι», θα είναι αυτοί «που θα κρίνουν ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος», εκτίμησε η ίδια.

Στο στρατόπεδο των υποστηρικτών του Λούλα, η Βιβιάνε Λαουρεάνου ντα Σίλβα, δημόσια λειτουργός, 36 ετών, παραμένει πεπεισμένη: «Η εκστρατεία θα είναι δύσκολη, αλλά ο Λούλα θα κερδίσει στον δεύτερο γύρο». Στο Σαν Πάουλου ο Ζουζέ Αντόνιο Μπενεντέτου, 63 χρονιών, δεν έκρυβε τον εκνευρισμό του: «η επίδοση του Μπολσονάρου μας εξέπληξε», αναγνώρισε. «Δεν ξέρω τι γίνεται στη Βραζιλία, σχεδόν ο μισός πληθυσμός είναι άρρωστος και μόνο ο Λούλα μπορεί να θεραπεύσει τον λαό μας, να τον εμβολιάσει», έκρινε.