Να ψηφίσουν τα νέα μέτρα που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή και να επιδείξουν πνεύμα ομοψυχίας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας, έκανε έκκληση στις πολιτικές δυνάμεις ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας.

Ads

Ο κ. Καζαμίας δήλωσε πρόθυμος να πείσει με προτάσεις τα κόμματα, επισήμανε ότι την επομένη της έγκρισης του πακέτου θα ξεκινήσει η συνομολόγηση του δεύτερου πακέτου μέτρων, που θα ολοκληρωθεί πολύ νωρίτερα από τις αρχές Οκτωβρίου, ενώ τόνισε ότι τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιήσει νέες επαφές με τις πολιτικές δυνάμεις για το συγκεκριμένο θέμα. Όπως είπε: «Όταν ενώσουμε τις φωνές μας το μήνυμα προς τα έξω θα είναι πολύ ισχυρότερο». Επίσης, εκτίμησε την κατάσταση της οικονομίας αναστρέψιμη, τονίζοντας ότι λύσεις υπάρχουν και πρέπει να δοθούν από κοινού. Ωστόσο έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, σημειώνοντας ότι η μη έγκριση των μέτρων από τη Βουλή θα αποβεί εις βάρος του λαού.

Σχετικά με τις επικρίσεις που διατύπωσαν οι σύνδεσμοι εργοδοτών ότι δεν υπάρχουν στο πακέτο μέτρα για το συνταξιοδοτικό, ο κ. Καζαμίας δήλωσε ότι αυτά τα οποία είναι υπό συζήτηση ισχύουν εδώ και 51 χρόνια.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης όμως, εμμένουν στην υποβολή δικών τους προτάσεων για συμπληρωματικά μέτρα.

Ads

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός ΔΗΣΥ ανακοίνωσε ότι θα επιμείνει στην υλοποίηση του αρχικού οικονομικού πακέτου που είχε συμφωνηθεί με τα κόμματα στο Προεδρικό στις 15 Ιουλίου, και ταυτόχρονα θα υποβάλει εισηγήσεις για πρόσθετα μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα. Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Χάρης Γεωργιάδης ανέφερε ότι μεταξύ των εισηγήσεων που συζητούνται είναι και η επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης στο 65ο έτος. Όπως είπε, πρόκειται για παλιά εισήγηση του ΔΗΣΥ, αλλά και διαρθρωτικό μέτρο για το οποίο η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα άλλα κόμματα, όπως και η Συνομοσπονδία Εργαζομένων Κύπρου, ανακοίνωσαν ότι η επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης στα 65 είναι συζητήσιμη.

Η ΕΔΕΚ από την πλευρά της, ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει εισηγήσεις στη Βουλή και θα αναλάβει το πολιτικό κόστος που της αναλογεί, προτείνοντας «ουσιαστικά μέτρα που θα δώσουν ελπίδα στην κυπριακή οικονομία και ηχηρά μηνύματα στις αγορές».

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαΐδης τόνισε ότι ο χρόνος τελειώνει, επειδή τα επιτόκια των κυπριακών ομολόγων απαγορεύουν οποιαδήποτε σκέψη για εξωτερικό δανεισμό, ενώ οι κυπριακές τράπεζες, στις οποίες η κυβέρνηση πρόκειται να προσφύγει για εσωτερικό δανεισμό, δέχονται συνεχείς υποβαθμίσεις.