Θετικά έκρινε ο κοινός ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία, Κόφι Ανάν, την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να στείλει ακόμη 300 παρατηρητές στη μιλώντας για «μια κρίσιμη στιγμή για τη σταθεροποίηση της χώρας». 

Ads

Παράλληλα ζήτησε τόσο από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, όσο και από τους μαχητές της αντιπολίτευσης να αφήσουν τα όπλα και να εργαστούν με τους άοπλους παρατηρητές ώστε να ενισχυθεί η εύθραυστη εκεχειρία που ισχύει από τις 12 Απριλίου. 

«Η κυβέρνηση πρέπει να απέχει από τη χρήση βαρέων όπλων και, όπως δεσμεύτηκε, να απομακρύνει αυτά τα όπλα και τις ένοπλες μονάδες του στρατού από τις κατοικημένες περιοχές και να εφαρμόσει πλήρως τις υποχρεώσεις της βάσει του σχεδίου έξι σημείων», επισήμανε. 

Το ειρηνευτικό σχέδιο το οποίο έχει καταρτίσει και έχει γίνει δεκτό από τη συριακή κυβέρνηση και την αντιπολίτευση προβλέπει σταδιακή μετάβαση μέσα από πολιτικό διάλογο σε ένα περισσότερο δημοκρατικό καθεστώς. 

Ads

Εν τω μεταξύ, δύο μέλη από την ομάδα των διεθνών παρατηρητών του ΟΗΕ που έχουν φτάσει στη Συρία για να εποπτεύσουν την εκεχειρία παρέμειναν στη Χομς, έπειτα από αίτημα των κατοίκων της πόλης.

Βίντεο που ανέβασαν στο Ίντερνετ ακτιβιστές, δείχνει πολλούς κυανόκρανους, ανάμεσά τους και ο συνταγματάρχης Άχμεντ Χίμις επικεφαλής της ομάδας, να συζητούν με κατοίκους της Χομς. «Είναι η πρώτη ημέρα εδώ και δύο μήνες, από τις 5 Φεβρουαρίου για την ακρίβεια, που δεν σημειώνονται βομβαρδισμοί στη Χομς, ούτε δολοφονίες», λέει ένας κάτοικος της συνοικίας Χαλντίγιε στα αγγλικά. «Σας παρακαλούμε μείνετε μαζί μας, είναι πολύ σημαντικό. Όταν είστε εδώ σταματά ο βομβαρδισμός», προσθέτει. 

Σε ένα άλλο βίντεο από τη Χομς, αξιωματικός του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, ο Αμπντέλ Ραζάκ Τλας, λέει στους παρατηρητές ότι είναι «υπό την προστασία του ΕΣΣ». Προσθέτει ότι «αν φύγετε, (το καθεστώς) θα συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Θα χρησιμοποιήσουν άρματα μάχης, όλμους, ρουκέτες. Παρουσία σας όλα αυτά σταματούν».

Η πόλη, προπύργιο της εξέγερσης κατά του Άσαντ, βομβαρδιζόταν ανηλεώς για σχεδόν ένα μήνα από το στρατό.

Εισβολή στη Ντούμα

Σφοδρά πυρά από πυροβόλα ακούγονταν έξω από τη Δαμασκό, στη Ντούμα, την Κυριακή όπου μπήκαν το πρωί τακτικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δύο άμαχοι σκοτώθηκαν εκεί και άλλος ένας σκοτώθηκε κοντά σε ένα σημείο ελέγχου στο προάστιο Χατίτα αλ Τουρκουμάν της Δαμασκού.

Στην πόλη Μπάνιας, στο νότο, ένας αξιωματικός των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκε και τρεις ακόμη τραυματίστηκαν σε μια έκρηξη που είχε στόχο την περίπολό τους. Αυτή ήταν η πρώτη επίθεση στην πόλη έπειτα από σχεδόν ένα χρόνο, επισήμανε το Παρατηρητήριο.