Έκκληση στους G20 για την απελευθέρωση του Κινέζου ακτιβιστή Λιου Σιαομπό, φετινού κατόχου του Νομπέλ Ειρήνης, απηύθυναν με επιστολή τους 15 προσωπικότητες που έλαβαν το ίδιο βραβείο.

Ads

Μεταξύ των προσωπικοτήτων είναι ο αρχιεπίσκοπος της Νότιας Αφρικής Ντέσμοντ Τούτου, ο Δαλάι Λάμα, ο πρώην Πρόεδρος της Πολωνίας Λεχ Βαλέσα και των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ.

«Σας ενθαρρύνουμε να επιμείνετε προσωπικά στον Κινέζο πρόεδρο Χου Ζιντάο για να απελευθερώσει τον Δρ. Λιου, κάτι που δεν θα είναι μόνο ευπρόσδεκτο αλλά και αναγκαίο» τονίζουν στην επιστολή τους.

Ο Κινέζος πρόεδρος θα μεταβεί στα μέσα Νοεμβρίου στη Σεούλ, όπου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος των G20.

Ads

«Οι ηγέτες των πλουσιότερων χωρών του κόσμου και των αναδυόμενων οικονομιών, των οποίων μέρος αποτελεί η Κίνα, πρέπει να θέσουν ένα τέρμα στον κατ’ οίκον περιορισμό της συζύγου του, Λιού Σιαομπό, στην οποία οι αρχές έχουν αρνηθεί ουσιαστικά κάθε δυνατότητα να επικοινωνεί με τον έξω κόσμο, αφότου ο σύζυγός της τιμήθηκε με το Νόμπελ στις 8 Οκτωβρίου» προσθέτουν στην επιστολή τους.

Η επιστολή δόθηκε στη δημοσιότητα από την αμερικανική οργάνωση υπεράσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Freedom Now.

Ο 54χρονος Λιου Σιαομπό εκτίει ποινή 11ετούς κάθειρξης επειδή ήταν ένας από τους συντάκτες της «Χάρτας 08» ενός κειμένου που ζητούσε μια δημοκρατική Κίνα.