O Μαριάνο Ραχόι κάλεσε εκ νέου τα κόμματα να στηρίξουν μία κυβέρνηση που θα υπερασπιστεί την ενότητα της Ισπανίας, απέναντι στις φωνές για ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Ads

Χωρίς συγκεκριμένη αναφορά, ο Ραχόι έκανε ξανά έκκληση για μία «ευρείας βάσης, συναινετική κυβέρνηση», λέγοντας ότι, υπολογίζει σε μια ευρεία κοινοβουλευτική στήριξη. «Μπορούμε να μιλάμε για περισσότερες από 200 έδρες» τόνισε.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα σχεδόν αμέσως επιβεβαίωσε ότι αντιτίθεται στο ενδεχόμενο ο Μαριάνο Ραχόι ή το Λαϊκό Κόμμα να παραμείνουν στην εξουσία.

«Θα καταψηφίσουμε τον Ραχόι και το Λαϊκό Κόμμα διότι αντιπροσωπεύουν την αδράνεια» δήλωσε σε δημοσιογράφους ο δεύτερος τη τάξει στο κόμμα, Θέσαρ Λουένα.

Ads

Το PSOE θέλει να σχηματίσει αριστερή κυβέρνηση με τους 69 βουλευτές του Podemos, ωστόσο με το κόμμα του Πάμπλο Ιγκλέσιας υπάρχει διαφωνία για το
καταλονικό ζήτημα: και τα δύο κόμματα τάσσονται υπέρ της παραμονής της Καταλονίας στο ισπανικό κράτος, αλλά οι Podemos ζητούν να αποφασίσουν οι Καταλανοί με δημοψήφισμα.

Το Podemos, όπως το PSOE, ανακοίνωσε ότι θα καταψηφίσει την υποψηφιότητα του Ραχόι.

Μόνο οι φιλελεύθεροι Ciudadanos, που διαθέτουν 40 έδρες, δήλωσαν έτοιμοι να απόσχουν προκειμένου να του επιτρέψουν να κυβερνήσει την Ισπανία.