Έκκληση για συμφιλίωση απηύθυνε στον αμερικανικό λαό ο Μπαράκ Ομπάμα, κατά τη διάρκεια τελετής αφιερωμένης στη μνήμη των πέντε αστυνομικών που δολοφονήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στο Ντάλας, ως αντίποινα για τις νέες δολοφονίες Αφροαμερικανών από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Ads

Ήταν όλοι εκεί. Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι, λευκοί και μαύροι, πολιτικοί και αστυνομικοί. Επικεφαλής ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο προκάτοχος του Τζορτζ Μπους, οι οποίοι προέτρεψαν τους Αμερικανούς να σταθούν υπεράνω των φυλετικών διαχωρισμών και να απορρίψουν την απελπισία.

«Ανοίγουμε την τηλεόραση ή περιηγούμαστε στο διαδίκτυο, και μπορούμε να δούμε ότι σκληραίνουν οι θέσεις και ότι τραβιούνται κόκκινες γραμμές και ότι οι άνθρωποι οπισθοχωρούν στη γωνιά του ο καθένας», είπε ο πρώτος μαύρος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. «Καταλαβαίνω πώς νιώθουν οι Αμερικανοί. Ωστόσο, Ντάλας, είμαι εδώ για να πω ότι πρέπει να απορρίψουμε την τόση απελπισία. Είμαι εδώ για να επιμείνω ότι δεν είμαστε όσο χωρισμένοι φαινόμαστε», τόνισε ο Ομπάμα.