Η συμφιλίωση της κυβέρνησης του Αφγανιστάν με τους Ταλιμπάν, η μεταφορά της ευθύνης για την ασφάλεια των αφγανικών επαρχιών στις αφγανικές δυνάμεις σε 5 χρόνια και η καταπολέμηση της διαφθοράς αποτελούν τους στόχους που ενέκρινε η Διάσκεψη του Λονδίνου για το μέλλον του Αφγανιστάν.
Επιπλέον, οι ηγέτες 70 κρατών δεσμεύτηκαν ότι θα παραχωρήσουν 140 εκατ. δολάρια για την «υποστήριξη» των μαχητών Ταλιμπάν.
«Οι μετέχοντες στη διάσκεψη χαιρέτισαν τα σχέδια της αφγανικής κυβέρνησης που αποφάσισε να προσφέρει μια θέση στην κοινωνία σε αυτούς που επιθυμούν να αποκηρύξουν τη βία», αναφέρεται στην τελική ανακοίνωση των μετεχόντων που χειροκρότησαν την απόφαση του Αφγανού προέδρου Καρζάι να τείνει το χέρι στους Ταλιμπάν.
Οι όροι που τίθενται στους Ταλιμπάν είναι «να σέβονται το αφγανικό σύνταγμα, να κόψουν τις σχέσεις με την τρομοκρατική οργάνωση της Αλ Κάιντα και τις άλλες παρεμφερείς οργανώσεις, και να συνεχίσουν να αγωνίζονται για τους στόχους τους με ειρηνικό τρόπο», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Οι εκπρόσωποι 70 χωρών που συγκεντρώθηκαν στο Λονδίνο για τη διάσκεψη χαιρέτισαν επίσης την απόφαση της αφγανικής κυβέρνησης να περάσει εντελώς στα χέρια των αφγανικών δυνάμεων η ασφάλεια της χώρας, ενώ αποδέχτηκαν να αυξηθεί κατά 50% τα δύο προσεχή έτη η αναπτυξιακή βοήθεια προς την αφγανική κυβέρνηση, με τον όρο να υπάρξει πρόοδος στην ενίσχυση των μηχανισμών διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών καθώς και η μείωση της διαφθοράς.
Το σχέδιο-πρόταση προς τους Ταλιμπάν, πρέβλεπε τη διάθεση περισσότερων από 500 εκατομμύρια δολαρίων. Το σχέδιο, εκτός της χρηματικής αμοιβής, προέβλεπε την παροχή προστασίας αλλά και θέσεων εργασίας στα στελέχη των Ταλιμπάν, οι οποίοι θα θελήσουν να επανενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο, εξαιρουμένων όσων συνδέονται με την Αλ Κάιντα.
Μέρος των κεφαλαίων αναμένεται να χρησιμοποιηθούν για την ανοικοδόμηση των χωριών που ζουν οι Ταλιμπάν, σε μια προσπάθεια να πεισθούν και πολλοί πολεμιστές που δεν είναι Ταλιμπάν, αλλά πολεμάνε μαζί τους έναντι χρηματικής αμοιβής.
«Πολλοί άνθρωποι δεν παλεύουν πραγματικά για τα αιτήματα των Ταλιμπάν αλλά το κάνουν λόγω της φτώχειας και των φυλετικών ζητημάτων», τονίζει και ο υπουργός Οικονομικών του Αφγανιστάν.
Ο Αφγανός πρόεδρος, Χαμίντ Καρζάι, ελπίζει να κερδίσει την υποστήριξη των δυτικών δυνάμεων στη διάσκεψη του Λονδίνου, για την «κοινωνική επανένταξη» των μαχητών: «Υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες Ταλιμπάν που θέλουν να αφήσουν τα όπλα», δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξη.
Από την άλλη πλευρά, ο πρώην πρέσβης των Ταλιμπάν στη Σαουδική Αραβία Habibullah Fawzi, σημείωσε ότι ο Καρζάι θέλει να διαπραγματευτεί με τους Ταλιμπάν, αλλά έχει αποτύχει επειδή οι απόψεις της αφγανικής κυβέρνησης διαφέρουν από αυτές των ΗΠΑ και των άλλων δυτικών δυνάμεων.
«Η αφγανική κυβέρνηση θα μπορούσε να έχει αρχίσει έναν διάλογο με τους Ταλιμπάν εάν είχε μια ενοποιημένη θέση με τη διεθνή κοινότητα. Αντί για αυτό όμως άρχισαν να τους πολεμάνε και να τους παίρνουν σε κέντρα κράτησης όπως το Γκουαντάναμο», δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Al Jazeera.
Σε ένδειξη καλής θέλησης, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών διέγραψε πέντε ανώτατα στελέχη των Ταλιμπάν από τη «μαύρη λίστα». Πρόκειται για τους Faiz Mohammad Faizan, Shams-US-Safa, Mohammad Musa, and Abdul Hakim Wakil Ahmed Muttawakil, όλοι τους πρόεδροι επί κυβέρνησης Ταλιμπάν.
Σημειώνεται ότι «μαύρη λίστα» των Η.Ε. καθιερώθηκε στο πλαίσιο της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας το 1999 με σκοπό την επιτήρηση της εφαρμογής των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στους Ταλιμπάν οι οποίοι έλεγχαν το Αφγανιστάν για την υποστήριξή της δικτύου της Αλ Κάιντα του Οσάμα μπιν Λάντεν.
Στο πλαίσιο του ψηφίσματος, τα κράτη μέλη των Η.Ε είναι υποχρεωμένα να επιβάλουν τις κυρώσεις σε οποιαδήποτε άτομο ή οργάνωση που συνδέεται με την Αλ Κάιντα, τον Μπιν Λάντεν ή τους Ταλιμπάν. Ο κατάλογος περιέχει περίπου 500 ονόματα, 142 από τους οποίους συνδέονται με τους Ταλιμπάν.
Τείνει το χέρι στους Ταλιμπάν ο Καρζάι
Αποφασισμένος να τείνει το χέρι προς τους «παραπλανημένους αδελφούς», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι, κατά τη διάσκεψη του Λονδίνου, αναφερόμενος στους Ταλιμπάν – μη μέλη της Αλ Κάιντα.
Ο Χαμίντ Καρζάι ανακοίνωσε επίσης τη δημιουργία ενός Εθνικού Συμβουλίου για την ειρήνη, την συμφιλίωση και την επανένταξη, εκφράζοντας την ευχή ο βασιλιάς Αμπντάλα της Σαουδικής Αραβίας να διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο στην ειρηνευτική διαδικασία.
Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν υποστήριξε επίσης ότι πρόθεσή του είναι η σταδιακή ανάληψη της ευθύνης στον τομέα της ασφάλειας, σε διάστημα από σήμερα μέχρι 2.ή 3 χρόνια, σε μεγαλύτερο αριθμό επαρχιών της χώρας.
Νωρίτερα, σε συνέντευξή του στο BBC είχε εκφράσει την εκτίμηση ότι η χώρα του είναι πιθανόν να έχει ακόμη ανάγκη τη διεθνή βοήθεια σε 10-15 χρόνια.
«Η μεταβίβαση της ασφάλειας στις αφγανικές δυνάμεις θα αρχίσει εφέτος»
Όπως είπε κατά την έναρξη της διεθνούς διάσκεψης για το Αφγανιστάν, ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν «η μεταβίβαση της ασφάλειας στις αφγανικές δυνάμεις θ΄αρχίσει εφέτος.
Ο Μπράουν εξέφρασε επίσης την υποστήριξή του στο σχέδιο συμφιλίωσης με τους Ταλιμπάν που πρότεινε ο Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι, αλλά υπογράμμισε ότι «γι΄αυτούς τους αντάρτες που δεν αποκηρύσσουν τη βία, δεν θα έχουμε άλλη επιλογή από να τους καταδιώξουμε».
Επιπλέον, ο Βρετανός πρωθυπουργός αναφέρθηκε υπογράμμισε ότι το 2009, ήταν η πιο αιματηρή χρονιά από την αρχή του πολέμου στο Αφγανιστάν και προέβλεψε ότι η χώρα θα συνεχίσει να ζει μια δύσκολη περίοδο.
Τέλος, ο Γκόρντον Μπράουν επεσήμανε ότι η διάσκεψη αυτή είανι αποφασιστική στιγμή για τη διεθνή συνεργασία και σκοπό έχει να βοηθήσει τον αφγανικό λαό να αναλάβει την ασφάλεια και τη διακυβέρνηση της χώρας του.
«Η μεταβίβαση της ευθύνης στις αφγανικές δυνάμεις δεν αποτελεί στρατηγική εξόδου από τη στρατιωτική προσπάθεια»
Το σχέδιο του ΝΑΤΟ για τη μεταβίβαση της στρατιωτικής προσπάθειας στο Αφγανιστάν στις εγχώριες στρατιωτικές δυνάμεις «δεν αποτελεί στρατηγική εξόδου», τόνισε σήμερα η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον μιλώντας στη διάσκεψη του Λονδίνου.
«Πρόκειται για μια προσπάθεια εδραίωσης των προϋποθέσεων που θα επιτρέψουν στις αφγανικές δυνάμεις να αναλάβουν τη διοίκηση με κάθε ασφάλεια σε μία δεδομένη ζώνη ευθύνης. Και εμείς θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τους Αφγανούς εταίρους μας στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου».
Το σχέδιο του ΝΑΤΟ, διευκρίνισε η κυρία Κλίντον, προβλέπει μία μεταβίβαση υποκείμενη «στις συνθήκες που επικρατούν από επαρχία σε επαρχία και βασισμένη σε αυστηρά κριτήρια ασφάλειας και διακυβέρνησης».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >