Με επιστολή προς τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, 19 διακεκριμένοι σκηνοθέτες – μεταξύ των οποίων οι Πέδρο Αλμοδόβαρ, Κεν Λόουτς, Μάικ Λι, Μπέλα Ταρ, Αντρέι Βάιντα και Βιμ Βέντερς – ζητούν την απελευθέρωση του σκηνοθέτη Όλεγκ Σέντσοφ και τη διεξαγωγή έρευνας γύρω για την κράτησή του.

Ads

 
Ο Σέντσοφ συνελήφθη στις 11 Μαΐου στο σπίτι του στη Συμφερόπολη της Κριμαίας από τις ρωσικές αρχές με την κατηγορία της οργάνωσης τρομοκρατικής ενέργειας. Κρατείται στη Μόσχα.
 
Συνήγορος υπεράσπισης του 38χρονου Σέντσοφ είναι ο Ρώσος δικηγόρος Ντμίτρι Ντίνζε, ο οποίος έγινε γνωστός από την υπόθεση των Pussy Riot. Ο Ντίνζε δήλωσε πως ο εντολέας του αρνείται τις κατηγορίες, σημειώνοντας ότι ήταν απλά ένας από τους διαδηλωτές στην πλατεία Μαϊντάν στο Κίεβο που αντιδρούσαν στην προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία.
 
«Ανησυχούμε πολύ και δεν μπορούμε να σταματήσουμε να αναρωτιόμαστε πώς είναι και ποιο θα είναι το μέλλον του» αναφέρουν οι ευρωπαίοι σκηνοθέτες που υπογράφουν την επιστολή προς τον Ρώσο πρόεδρο και σημειώνουν: «Ζητούμε να εξασφαλίσετε την ακεραιότητα του Όλεγκ Σέντσοφ, να δημοσιοποιήσετε το μέρος όπου κρατείται, να απαγγελθεί στον κρατούμενο μια αναγνωρίσιμη κατηγορία ή να αφεθεί ελεύθερος».
 
Καμπάνια για την απελευθέρωσή του Σέντσοφ επιχειρούν το Εθνικό Σωματείο των Ουκρανών Κινηματογραφιστών και η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου. Το αίτημα για την απελευθέρωσή του που κυκλοφορεί στο Ίντερνετ έχει συγκεντρώσει έως σήμερα περισσότερες από 35.000 υπογραφές.
 
Ο Σέντσοφ είναι νέος σκηνοθέτης, μόλις 38 ετών και πατέρας δύο παιδιών, γνωστός στο φεστιβαλικό κύκλωμα της Ανατολικής Ευρώπης, μέσα από την επιτυχία της πρώτης μεγάλου μήκους ταινίας του «Gamer».