Έκκληση για κατάπαυση του πυρός στις συγκρούσεις μεταξύ των αντίπαλων δυνάμεων στην Σαναά απηύθυνε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Υεμένης Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή του υπουργείου Άμυνας.

Ads

Η κατάσταση ήταν σχετικά ήρεμη αργά το απόγευμα στην πρωτεύουσα της Υεμένης, που συγκλονίζεται από την Κυριακή από ένα κύμα βίας που προκάλεσε δεκάδες νεκρούς από την καταστολή των δυνάμεων ασφαλείας των διαδηλώσεων που ζητούσαν την παραίτηση του προέδρου Αλί Αμπντάλα Σάλεχ.

Νωρίτερα σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση απηύθυνε έκκληση για μια «γρήγορη πολιτική λύση», μετά το θάνατο 27 ατόμων σήμερα στη Σαναά κατά την καταστολή των διαδηλώσεων.

«Τα τελευταία γεγονότα υπογραμμίζουν και πάλι την ανάγκη για μια ταχεία πολιτική λύση για να δικαιωθούν οι προσδοκίες του λαού της Υεμένης», αναφέρει ένας εκπρόσωπος της Κάθριν Αστον, της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, σε ανακοίνωση του. Είναι “απαραίτητο να «υπογράψουν και να εφαρμόσουν» το σχέδιο για τον τερματισμό της κρίσης που εκπονήθηκε από τις χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC), σημειώνει.

Ads

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής ζήτησε επίσης από όλες τις πλευρές να «επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν οποιαδήποτε προκλητική ενέργεια».

Σήμερα εξάλλου η Διεθνής Επιτροπή του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού ανακοίνωσε ότι ομάδες της Ερυθράς Ημισελήνου δέχτηκαν απειλές και επιθέσεις στην Υεμένη, όπου βίαιες συγκρούσεις έλαβαν χώρα σε ένα από τα κύρια νοσοκομεία της Σαναά.