Συμφωνία για δημιουργία ενός ασφαλούς διαδρόμου για την εκκένωση του ανατολικού Χαλεπίου από τους χιλιάδες άμαχους και τους αντάρτες, που είχαν εγκλωβιστεί από τις δυνάμεις του Μπασάρ Αλ Άσαντ, επετεύχθη μεταξύ του συριακού καθεστώτος και της ηγεσίας των αντικαθεστωτικών.

Ads

Ο στρατός του καθεστώτος έχει σχεδόν όλο το Χαλέπι υπό τον έλεγχό του και πλέον απομένει η επίσημη ανακοίνωση του τέλους της μεγάλης μάχης, που θα αποτελεί και τη σημαντικότερη νίκη των δυνάμεων του Μπασάρ Αλ Άσαντ στον πόλεμο που μαίνεται από το 2011 έως σήμερα.

Μόνο μια μικρή ομάδα αντικαθεστωτικών φαίνεται πως επιχειρεί να αντισταθεί, κρατώντας μέχρι τέλους τις θέσεις τους στο ανατολικό Χαλέπι, που αποτελούσε και το προπύργιό τους.

«Έχει επιτευχθεί συμφωνία για την εκκένωση του ανατολικού Χαλεπίου. Άμαχοι και αντάρτες θα αποχωρήσουν από τις συνοικίες που βρίσκονταν υπό πολιορκία», δήλωσε εκπρόσωπος μιας εκ των οργανώσεων των αντικαθεστωτικών που δρούσε στην περιοχή. Πρόκειται για μια απόφαση που έχει την έγκριση και της Ρωσίας και θα τεθεί σε ισχύ τις επόμενες ώρες, πρόσθεσε.

Στρατιωτική πηγή ανέφερε πως η εκεχειρία για την εκκένωση των περιοχών θα ξεκινήσει στις πέντε τα ξημερώματα.

Νωρίτερα στη δημοσιότητα ήρθαν καταγγελίες για μαζικές σφαγές από τις καθεστωτικές δυνάμεις. Ο ΟΗΕ μετέφερε καταγγελίες πως δεκάδες άμαχοι, τουλάχιστον 80, εκτελέστηκαν επί τόπου μέσα στα σπίτια τους στο ανατολικό Χαλέπι, κατά την προέλαση των δυνάμεων του Μπασάρ Αλ Άσαντ στους θύλακες των αντικαθεστωτικών.

Ads

Ο Ρούπερτ Κόλβιλ, εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για πιθανά αντίποινα με θύματα χιλιάδες πολίτες που θεωρείται ότι ακόμη είναι εγκλωβισμένοι «σε μια γωνιά της κόλασης», στις λίγες περιοχές που παραμένουν υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

«Οι πληροφορίες που έχουμε αναφέρουν ότι οι πολίτες πυροβολούνται στο δρόμο την ώρα που προσπαθούν να διαφύγουν ή πυροβολούνται μέσα στα σπίτια τους». Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών Γενς Λάρκε έκανε λόγο για «απόλυτη κατάρρευση της ανθρωπότητας στο Χαλέπι».

Την ίδια στιγμή η UNICEF αναφέρει πως πολλά ασυνόδευτα παιδιά, περισσότερα από 100, έχουν εγκλωβιστεί σε ένα κτίριο σε περιοχή που πολιορκείται από τις κυβερνητικές δυνάμεις.

«Σύμφωνα με ανησυχητικές πληροφορίες από έναν γιατρό στην πόλη, πολλά παιδιά, πιθανόν περισσότερα από 100, ασυνόδευτα ή χωρισμένα από τις οικογένειές τους, έχουν εγκλωβιστεί σε ένα κτίριο, υπό σφοδρή επίθεση στο ανατολικό Χαλέπι», ανέφερε στην ανακοίνωση ο περιφερειακός διευθυντής της UNICEF Γκέερτ Καπελάερε.

Συνολικά περισσότεροι από 310.000 άνθρωποι, μεταξύ αυτών 90.000 άμαχοι (16.000 παιδιά), έχουν σκοτωθεί στη Συρία από την έναρξη των συγκρούσεων στη χώρα τον Μάρτιο του 2011, γνωστοποίησε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, στον τραγικό απολογισμό περιλαμβάνονται 53.000 αντικαθεστωτικοί και περισσότεροι από 100.000 φιλοκυβερνητικοί μαχητές, μεταξύ αυτών 60.000 Σύροι στρατιώτες, όπως επίσης δεκάδες χιλιάδες πολιτοφύλακες, μέλη της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου ή μαχητές από ξένες χώρες.

Την ίδια ώρα 55.000 τζιχαντιστές σκοτώθηκαν στις μάχες, η πλειονότητα των οποίων μέλη της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος ή ακόμα και του μετώπου Φάτεχ αλ Σαμ, του πρώην παρακλαδιού της Αλ Κάιντα. Επιπλέον, 3.683 άνθρωποι που δεν έχουν ταυτοποιηθεί έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.