Σε πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη, αρχής γενομένης από τα μεσάνυχτα της 12ης Ιανουαρίου, συμφώνησαν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνάντηση που είχαν νωρίτερα στην Κωνσταντινούπολη για τα εγκαίνια του αγωγού Turkish Stream.

Ads

Τις σχετικές ανακοινώσεις έκαναν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Σεργκέι Λαβρόφ και Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Υπενθυμίζεται πως σε δημοσιεύματα – αναλύσεις του Tvxs.gr είχε επισημανθεί το ενδεχόμενο Ρωσία και Τουρκία να καταλήξουν σε μια «win – win» συμφωνία, αν και θεωρητικά βρίσκονται σε αντίπαλα στρατόπεδα, όπως ακριβώς συνέβη και στη Βόρεια Συρία. Εξάλλου, όπως οι ηγέτες των δύο χωρών έχουν υπογραμμίσει, «τα κοινά τους συμφέροντα είναι σημαντικότερα από τις διαφορές τους». 

Σημειώνεται πως η παρέμβαση της Τουρκίας στη Λιβύη εξυπηρετεί και τον άξονα Βορρά – Νότου, που επιχειρούν να δημιουργήσουν Άγκυρα και Μόσχα για να ανακόψουν τον έτερο συμμαχικό άξονα ανατολής – δύσης (Ισραήλ, ΕΕ, ΗΠΑ), σε μια σύγκρουση ισχύος για την κυριαρχία στην ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Σε αυτό το πλαίσιο Ρωσία και Τουρκία συνηθίζουν τους διπλωματικούς «ελιγμούς» αν πρόκειται για την εξυπηρέτηση των κοινών συμφερόντων τους. 

Διαβάστε επίσης: Το ματωμένο κουβάρι της Λιβύης

Ads

Σημειώνεται πως σήμερα ανακοινώθηκε ότι έχουν ξεκινήσει οι επιχειρήσεις των Τούρκων στρατιωτών στη Λιβύη, στο πλευρό των ενόπλων δυνάμεων που στηρίζουν τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση εθνικής ενότητας του πρωθυπουργού Σαράτζ. «Δεν μπορώ να δώσω πληροφορίες για τον αριθμό των στρατιωτών. Η Τουρκία μας έστειλε ραντάρ και συστήματα αεροάμυνας, καθώς και ειδικούς. Με αυτά τα εξελιγμένα όπλα μπορούμε να χτυπήσουμε οποιοδήποτε αεροσκάφος», φέρεται να δήλωσε στη Yeni Şafak ο διοικητής του GNA, Νασίρ Αμάρ.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Hurriyet,που επικαλείται τον Ταγίπ Ερντογάν, η Άγκυρα έχει στείλει και 35 στρατιωτικούς στη Λιβύη που, όμως, δεν θα συμμετέχουν σε μάχες, αλλά θα έχουν ρόλο συντονιστή. Υπενθυμίζεται ότι ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ αμφισβητεί τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης, με τις δυνάμεις του να βρίσκονται στη Σύρτη και να προωθούνται προς την πρωτεύουσα Τρίπολη, επιδιώκοντας την κατάληψη της εξουσίας στη χώρα.