To βρετανικό δικαστήριο που εξέταζε την υπόθεση του ιδρυτή του Wikileaks Julian Assange ενέκρινε σήμερα το σουηδικό αίτημα για έκδοσή του, με βάση κατηγορίες για σεξουαλικά εγκλήματα. Οι συνήγοροι του κ. Assange θα ασκήσουν έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο, έγινε γνωστό.

Ads

Ο δικαστής Howard Riddle δήλωσε σήμερα ότι οι ισχυρισμοί περί βιασμού και παρενόχλησης, που διατύπωσαν δύο γυναίκες εις βάρος του Assange, αποτελούν εγκλήματα που χρήζουν έκδοσης και ότι το σουηδικό ένταλμα εις βάρος του είναι νόμιμο.

Οι συνήγοροι του 39χρονου Assange δήλωσαν πως θα ασκήσουν έφεση στην απόφαση, έχοντας υποστηρίζει κατά την ακροαματική διαδικασία ότι τυχόν έκδοσή του στη Σουηδία θα σήμαινε αυτομάτως και έξκδοσή του στις ΗΠΑ, όπου κινδυνεύει να οδηγηθεί ακόμα και στο Γκουαντάναμο, εξαιτίας της διαρροής χιλιάδων διπλωματικών τηλεγραφημάτων του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ μέσω της ιστοσελίδας του Wikileaks.org.

Ο 39χρονος Αυστραλός αρνείται τις κατηγορίες που του προσάπτουν οι δυο γυναίκες από τη Σουηδία και θεωρεί πως πίσω από τη δίωξή του υπάρχουν πολιτικά κίνητρα, εξαιτίας του Wikileaks.

Ads

O Assange συνελήφθη, κατόπιν ραντεβού με τις αρχές, στις 7 Δεκεμβρίου 2010 και έμεινε για 9 μέρες στις φυλακές Wandsworth προτού αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση και αυστηρούς περιοριστικούς όρους. Η ακρόαση της υπόθεσής του που έφερε τη σημερινή απόφαση ξεκίνησε πριν από δύο εβδομάδες.