Eκδήλωση αλληλεγγύης προς τους Τουρκοκύπριους συνδικαλιστές, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα έχουν έντονη αντιπαράθεση με τον τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, πολύ κοντά στο κατεχόμενο τμήμα της πόλης. «Μόνη μας λύση είναι η Λύση», ήταν το κεντρικό σύνθημα των ελληνοκυπριών εκπαιδευτικών και συνδικαλιστών που συμμετείχαν στη συγκέντρωση.

Ads

Η εκδήλωση αλληλεγγύης διοργανώθηκε από το Ελληνοκυπριακό τμήμα της Πλατφόρμας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων εκπαιδευτικών «Ενωμένη Κύπρος», με προσκεκλημένους Τουρκοκύπριους συνδικαλιστές. Ωστόσο, οι τουρκοκύπριοι συνδικαλιστές δεν έδωσαν το παρών στην εκδήλωση, ενδεχομένως για να αποφύγουν την αντίδραση της Άγκυρας. Σημειώνεται ότι ο τούρκος πρωθυπουργός έχει κατηγορήσει τους τουρκοκύπριους συνδικαλιστές πως επιχειρούν προβοκάτσιες σε συνεργασία με τους ελληνοκύπριους.

Οι ελληνοκύπριοι διαδηλωτές διακήρυξαν «τον κοινό αγώνα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων για λύση και επανένωση, ασφάλεια και ευημερία για όλους, χωρίς ξένες επεμβάσεις και στρατεύματα».

«Ο αγώνας για λύση ήταν και πρέπει να παραμείνει κοινός. Λύση μπορεί να υπάρξει αν όλοι ως ενεργοί πολίτες με ένα κοινό αγώνα διατρανώσουμε τη θέλησή μας για ειρηνική συμβίωση», δήλωσε η εκπρόσωπος της Πλατφόρμας, Μαρία Μαυραδά.

Ads

Παράλληλα, σημείωσε ότι η αντίσταση των Τουρκοκυπρίων δε γίνεται μόνο για οικονομικά αιτήματα, αλλά αφορά και τη διατήρηση της κυπριακής τους ταυτότητας που απειλείται από τη δημογραφική αλλαγή στη σύνθεση του πληθυσμού.

Η Δήμαρχος Λευκωσίας Ελένη Μαύρου, δήλωσε ότι «μάθαμε να αντιμετωπίζουμε το Κυπριακό ως θέμα που αφορά τις αρχές, τους διεθνείς οργανισμούς, τα πολιτικά κόμματα και όχι εμάς».

Οι κινητοποιήσεις των Τουρκοκυπρίων πρόσθεσε, στέλνουν το μήνυμα ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα πρέπει να διεκδικήσουν ρόλο στη διαδικασία επίλυσής του. «Τίποτα δεν αλλάζει με το να καθόμαστε, πίσω και να περιμένουμε από άλλους να κάνουν τη δική μας ζωή καλύτερη, να φροντίσουν για το μέλλον της δικής μας της πατρίδας» τόνισε.

Διαβάστε επίσης: