Ο ρώσος έμπορος όπλων Βίκτορ Μπουτ, την έκδοση του οποίου στις ΗΠΑ ενέκρινε η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης, μεταφέρθηκε ήδη στην υπηρεσία μετανάστευσης της Μπανγκόκ, ανακοίνωσε ο δικηγόρος του. Σύμφωνα με τα ΜΜΕ, ο Μπουτ αναχώρησε ήδη από την Ταϊλάνδη με προορισμό τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου θα δικασθεί, με ειδικά ναυλωμένο από τις ΗΠΑ αεροπλάνο.

Ads

“Η αστυνομία τον μετέφερε στην υπηρεσία μετανάστευσης…Δεν ξέρω γιατί…Θα τον ακολουθήσω μέχρι την Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της υπόθεσης αυτής”, είπε, προσθέτοντας ότι η απόφαση της κυβέρνησης της Ταϊλάνδης είναι “παράνομη”, παραδεχόμενος ωστόσο ότι δεν είναι δυνατή η ανατροπή της.

Ο Βίκτορ Μπουτ, πρώην πιλότος της σοβιετικής πολεμικής αεροπορίας, ο επονομαζόμενος “έμπορος του θανάτου” για την πώληση όπλων τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια στην Αφρική, τη Νότια Αμερική και το Αφγανιστάν, συνελήφθη τον Μάρτιο 2008 στην Μπανγκόκ έπειτα από μια κινηματογραφική επιχείρηση, κατά τη διάρκεια της οποίας αμερικανοί πράκτορες παρουσιάσθηκαν ως στελέχη των FARC (Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας), στις οποίες ο Βίκτορ Μπουτ πουλούσε όπλα εδώ και πολλά χρόνια.

Οι αμερικανικές αρχές διευκρίνισαν ότι ο διαβόητος έμπορος όπλων, στον οποίο στηρίχθηκε ο χαρακτήρας που υποδυόταν ο ηθοποιός Νίκολας Κέιτζ στην ταινία “Κυρίαρχος του Παιγνιδιού”, έπεσε στην παγίδα που του έστησαν η DEA (Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών των ΗΠΑ) σε συνεργασία με την αστυνομία της Ταϊλάνδης, αλλά και της Ρουμανίας, της Δανίας και των Ολλανδικών Αντιλλών.

Ads

Η έκδοση από την Ταϊλάνδη στις ΗΠΑ του διαβόητου εμπόρου όπλων Βίκτορ Μπουτ είναι “παράνομη”, “στερείται κάθε λογικής εξήγησης” και υπαγορεύθηκε από μια “άνευ προηγουμένου πίεση” από την Ουάσινγκτον, εκτιμά σε σημερινή ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. “Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η παράνομη έκδοση του Μπουτ είναι το αποτέλεσμα της άνευ προηγουμένου πολιτικής πίεσης που άσκησαν οι ΗΠΑ στην κυβέρνηση και τη δικαιοσύνη της Ταϊλάνδης”, τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.