Το θάνατο περίπου 200 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων 60 παιδιών, προκάλεσε έκρηξη βυτιοφόρου στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Από την έκρηξη ξέσπασε φωτιά σε ολόκληρο χωριό στα ανατολικά της χώρας.

Ads

Σύμφωνα με έναν «προσωρινό απολογισμό» από τον εκπρόσωπο του Ερυθρού Σταυρού της ΛΔ του Κονγκό στο Νότιο Κίβου, κατά το δυστύχημα αυτό σκοτώθηκαν 221 άνθρωποι μεταξύ των οποίων 61 παιδιά και 36 γυναίκες, ενώ 214 άνθρωποι υπέστησαν εγκαύματα. Ο Ερυθρός Σταυρός υπογραμμίζει επίσης ότι πολλές δεκάδες σπίτια καταστράφηκαν από τη φωτιά.

Η Αποστολή για τη σταθεροποίηση της ΛΔ του Κονγκό (Monusco) διέθεσε τρία ελικόπτερα ΜΙ 17 για να απομακρύνει κατοίκους του χωριού.

Ο κυβερνήτης της επαρχίας Kivu, όπου και εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, δήλωσε αρχικά ότι μεταξύ των θυμάτων βρίσκονται αρκετά παιδιά αλλά και μέλη της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ. «Ορισμένοι άνθρωποι σκοτώθηκαν προσπαθώντας να κλέψουν τα καύσιμα που μετέφερε το όχημα, αλλά τα περισσότερα θύματα είναι άνθρωποι που βρίσκονταν στα σπίτια τους και παρακολουθούσαν το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου» επισήμανε ο Marcellin Cisamvo.

Ads

Τα μέλη της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ σκοτώθηκαν στην προσπάθειά τους να εμποδίσουν τους κατοίκους να πλησιάσουν το βυτιοφόρο, πρόσθεσε. Την πληροφορία, ωστόσο, διέψευσε αργότερα εκπρόσωπος του ΟΗΕ στη ΛΔ του Κονγκό, ο οποίος δήλωσε ότι δεν υπάρχουν μέλη της ειρηνευτικής δύναμης μεταξύ των θυμάτων της έκρηξης.

Το βυτιοφόρο ερχόταν από την Τανζανία με προορισμό το χωριό Sange, που βρίσκεται σε απόσταση 70 χιλιομέτρων από την πόλη Bukavu, κοντά στα σύνορα με το Μπουρούντι. Σύμφωνα με αστυνομικό αξιωματούχο του Bukavu, το δυστύχημα προκλήθηκε εξαιτίας της μεγάλης ταχύτητας του οχήματος. Δεκάδες σπίτια στο Sange, κατασκευασμένο κατά κύριο λόγο από λάσπη και άχυρα, κάηκαν ολοσχερώς.