Σχεδόν 400 κρατούμενοι απέδρασαν από φυλακή στο βορειοδυτικό Πακιστάν τα ξημερώματα της Κυριακής, έπειτα από επίθεση κατά του σωφρονιστικού καταστήματος από ισλαμιστές μαχητές, οπλισμένους με τουφέκια και αυτοπροωθούμενες οπλοβομβίδες. Την ευθύνη ανέλαβαν οι Ταλιμπάν.

Ads

Περισσότεροι από 150 ισλαμιστές μαχητές βαριά οπλισμένοι επιτέθηκαν στη φυλακή Μπάνου, κοντά στις περιοχές των φυλών Χαϊμπέρ και Ορακζάι, τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής.

Κάποιοι από αυτούς που απέδρασαν είναι μαχητές, δήλωσε αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών του Πακιστάν.

Ανάμεσά τους είναι -σύμφωνα με την αστυνομία- και ο «εγκέφαλος» μιας από τις απόπειρες δολοφονίας του πρώην προέδρου του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ.

Ads

«Υπήρχε ένας κρατούμενος, ο Αντνάν Ρασίντ, ο οποίος είναι επικίνδυνος. Ήταν ο εγκέφαλος μιας από τις απόπειρες δολοφονίας του Μουσάραφ. Αυτοί οι άνθρωποι επιτέθηκαν στη φυλακή για να τον απελευθερώσουν και πήραν μαζί τους άλλους 383» δήλωσε αξιωματικός της αστυνομίας.

Η οργάνωση Τεχρίκ-ι-Ταλιμπάν Πακιστάν (Κίνημα των Ταλιμπάν του Πακιστάν), η οποία συνδέεται με την Αλ Κάιντα, ανακοίνωσε ότι μαχητές της προέβησαν στην επίθεση, μετά την οποία ξέσπασαν μάχες. 

Πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν στη διάρκεια της επίθεσης, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες.

«Απελευθερώσαμε εκατοντάδες συντρόφους μας (που κρατούνταν) στην Μπάνου. Πολλοί από τους δικούς μας έφθασαν στους προορισμούς τους, άλλοι είναι καθ’ οδόν» ανέφερε εκπρόσωπος της οργάνωσης.

Ο ισχυρισμός αυτός δεν ήταν δυνατό να επιβεβαιωθεί από άλλες πηγές. Σε περίπτωση που πράγματι οι Ταλιμπάν απελευθέρωσαν μαχητές τους, αυτό θα αποτελέσει ένα ψυχολογικό πλήγμα για το στρατό του Πακιστάν, που διεξάγει μαζικές επιχειρήσεις εναντίον των ισλαμιστών. 

Στρατιώτες και δυνάμεις ασφαλείας έχουν περικυκλώσει την φυλακή της Μπάνου στα κεντρικά της χώρας. Από τους συνολικά 944 κρατούμενους στη φυλακή απέδρασαν οι 384, σύμφωνα με αξιωματικό της αστυνομίας, ο οποίος πρόσθεσε ότι οι μαχητές των Ταλιμπάν επικεντρώθηκαν σε έξι πτέρυγες της φυλακής.