Ads

Ενδέκατη ημέρα διαδηλώσεων ενάντια στον πρόεδρο της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, είναι η σημερινή, με τους διαδηλωτές να την έχουν ονομάσει «Ημέρα Αποχώρησης». Εκατοντάδες χιλιάδες βρίσκονται στους δρόμους των πόλεων της Αιγύπτου ενώ ο στρατός έχει στήσει οδοφράγματα γύρω από την πλατεία Ταχρίρ, την πλατεία σύμβολο της εξέγερσης, για να προστατεύσει τους διαδηλωτές από τις παρακρατικές επιθέσεις. «Ή εγώ ή το χάος» λέει ο Μουμπάρακ, όμως τα σενάρια περί αποχώρησης του και παράδοσης της εξουσίας σε μεταβατική κυβέρνηση πληθαίνουν. Καθοριστικός ο ρόλος του στρατού στις εξελίξεις. Σήμερα το βράδυ ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, κάλεσε τον Μουμπάρακ να ακούσει τους διαδηλωτές που ζητούν την απομάκρυνσή του και να πάρει τη «σωστή απόφαση».

Την Πέμπτη, ο πρόεδρος της Αιγύπτου σε συνέντευξή του τόνισε ότι «θέλω να αποχωρήσω αλλά αν το κάνω η χώρα θα βυθιστεί στο χάος». Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, συζητούν με αιγύπτιους αξιωματούχους την προοπτική άμεσης παραίτησης του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ και παράδοσης της εξουσίας σε μία μεταβατική κυβέρνηση, με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο Ομάρ Σουλεϊμάν και την στήριξη του στρατού. Μάλιστα άλλα σενάρια αναφέρουν ότι ο Μπουμπάρακ θα βρει καταφύγιο στο Μαυροβούνιο.

Εν τω μεταξύ, καθοριστικός φαίνεται ότι θα είναι ο ρόλος του στρατού στις εξελίξεις.«Ο στρατός δεν θέλει να δώσει την εντύπωση ότι θα παρέμβει, επειδή θέλει να πάρει την εξουσία. Περιμένει να του το ζητήσουν για να εμφανιστεί ως σωτήρας», εκτιμά ο Έμαντ Γκαντ, του κέντρου μελετών al-Ahram του Καΐρου. Όπως σημειώνουν οι αναλυτές ο στρατός είναι σεβαστός από τον πληθυσμό.

Ads

Την ίδια στιγμή, ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Amr Moussa δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος για την προεδρία στην Αίγυπτο, μετά την αποχώρηση του Αιγύπτιου προέδρου, θεωρώντας ότι ο Μουμπάρακ θα παραμείνει στην εξουσία μέχρι το τέλος του Αυγούστου, οπότε λήγει η θητεία του.

Χτες ο αντιπρόεδρος της Αιγύπτου – υπενθυμίζεται ότι ο Μουμπάρακ διόρισε πριν από λίγες ημέρες για πρώτη φορά αντιπρόεδρο μετά το 1981- κάλεσε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ακόμα και τα εκτός νόμου, σε διάλογο και ζήτησε από τους διαδηλωτές να αποχωρήσουν. Ο ανώτατος ηγέτης των «Αδελφών Μουσουλμάνων», της κύριας δύναμης της αντιπολίτευσης στην Αίγυπτο, ο Μοχάμεντ Μπαντίε, δήλωσε στο τηλεοπτικό Al Jazeera ότι είναι έτοιμος για διάλογο με τον αντιπρόεδρο Όμαρ Σουλεϊμάν, αλλά μετά την αποχώρηση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

Ανάλογη ήταν η απάντηση του Μοχάμεντ Ελ Μπάραντει, ηγετική φυσιογνωμία της αντιπολίτευσης, ο οποίος τόνισε ότι δεν θα υπάρξει καμία διαπραγμάτευση με το καθεστώς αν δεν αποχωρήσει ο Μουμπάρακ.

Στους δρόμους του Καϊρου

Μετά από μια νύχτα συγκρούσεων μεταξύ των παρακρατικών συμμοριών και των φιλοδημοκρατικών διαδηλωτών, ηρεμία επικρατούσε νωρίς το πρωί στο Κάιρο, ενόψει της σημερινής μαζικής διαδήλωσης που σχεδιάζει η αντιπολίτευση. Ο νέος πρωθυπουργός της χώρας, Ahmed Shafiq, δήλωσε χθες πως δεν σκοπεύει το υπουργείο Εσωτερικών να παρεμποδίσει τις ειρηνικές διαδηλώσεις. Το ίδιο το υπουργείο Εσωτερικών αρνήθηκε τις κατηγορίες για υποκίνηση των παρακρατικών στοιχείων κατά των πολιτών που ζητούν μετάβαση στη δημοκρατία. Χθες, η κυβέρνηση ζήτησε συγγνώμη για τα θανατηφόρα επεισόδια, αλλά αρνήθηκε ότι υποκινήθηκαν από το καθεστώς.

Αυτόπτες μάρτυρες, αλλά και μία πηγή των μυστικών υπηρεσιών, κάνουν λόγο για εκτόξευση αντιαρματικής ρουκέτας σε κτίριο που αποτελεί αρχηγείο των υπηρεσιών ασφαλείας στην πόλη Ελ Αρίς, μια αιγυπτιακή πόλη στη χερσόνησο του Σινά, κοντά στην μεθόριο με τη Λωρίδα της Γάζας στα Παλαιστινιακά Εδάφη.
Οι αυτόπτες μάρτυρες είπαν στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι πολλές ρουκέτες εκτοξεύθηκαν εναντίον του κτίρίου, όπου πιστεύεται ότι κρατούνταν όσοι συλλαμβάνονταν από τις αρχές στην διοικητική περιφέρεια του Βορείου Σινά. Είχαν διατυπωθεί καταγγελίες ότι εκεί βασανίζονταν κρατούμενοι.

Χθες στο στόχαστρο των αστυνομικών με πολιτικά, των κοινών κακοποιών και των υπαλλήλων πετρελαϊκών και κρατικών υπηρεσιών που αποτελούν κατά κύριο λόγο τον όγκο των φιλοκυβερνητικών, βρέθηκαν ιδιαιτέρως οι εκπρόσωποι του Τύπου, με πολλούς δημοσιογράφους να συλλαμβάνονται ή ακόμα και να δέχονται δολοφονικές επιθέσεις. Σήμερα νωρίς το πρωί, στο στόχαστρο βρέθηκε το Al Jazeera το οποίο δέχθηκε ηλεκτρονική επίθεση στην ιστοσελίδα του.

Στο μεταξύ, η βρετανική εταιρία κινητής τηλεφωνίας, Vodafone υποστήριξε χθες πως το καθεστώς κατέλαβε το δίκτυό της και ήταν αυτό που έστειλε τα μαζικά γραπτά μηνύματα στους συνδρομητές, καλώντας τους πολίτες να συμμετάσχουν στις φιλοκαθεστωτικές κινητοποιήσεις.

Παρακολουθείστε ζωντανά τις εξελίξεις εδώ.

Τελευταίες εξελίξεις – Συνεχής ενημέρωση

23: 30: Στην πλατεία Ταχρίρ, στο κέντρο του Καϊρου παραμένουν εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές ζητώντας την αποχώρηση του προέδρου Χοσνί Μουμπάρακ από την εξουσία. Μικρής έκτασης συγκρούσεις σημειώνονται περιμετρικά της πλατείας με «υποστηρικτές» του Μουμπάρακ. «Δεν πρόκειται να φύγουμε αν δεν αποχωρήσει ο Μουμπάρακ» δηλώνουν οι διαδηλωτές. Εν τω μεταξύ, οι διεθνείς πιέσεις προς τον πρόεδρο της Αιγύπτου για παράδοση της εξουσίας εντείνονται, ενώ ο κλοιός των διαδηλωτών στενεύει. «Να ακούσει τον λαό και να πάρει τη σωστή απόφαση» καλεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, τον Μουμπάρακ, ενώ οι συζητήσεις για την αποχώρηση του αιγύπτιου προέδρου και την παράδοση της εξουσίας μοιάζουν να είναι σε προχωρημένο επίπεδο. Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα και την μεταβατική κυβέρνηση πληθαίνουν, ενώ βασικό ρόλο αναμένεται να παίξει ο στρατός. Δεν αποκλείεται εξελίξεις να υπάρξουν και τις επόμενες ώρες. Εν τω μεταξύ, ανακοινώθηκε σήμερα ο θάνατος ενός δημοσιογράφου. Πρόκειται για τον Αιγύπτιο Ahmed Mohammed Mahmoud, ο οποίος φέρεται να πυροβολήθηκε πριν από τέσσερις ημέρες από ελεύθερο σκοπευτή, ενώ κάλυπτε συγκρούσεις κοντά στην πλατεία Ταχρίρ. Πρόκειται για τον πρώτο θάνατο δημοσιογράφου στις 11 ημέρες εξέγερσης στην Αίγυπτο.

23:15: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Καναδό πρωθυπουργό Στίβεν Χάρπερ, δήλωσε ότι η μεταβίβαση της εξουσίας στην Αίγυπτο πρέπει να ξεκινήσει τώρα αλλά οι λεπτομέρειες της διαδικασίας πρέπει να καθοριστούν από τον λαό. «Το μέλλον της Αιγύπτου θα καθοριστεί από το λαό της». Ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τον Αιγύπτιο ομόλογό του Χόσνι Μουμπάρακ να ακούσει τους διαδηλωτές που ζητούν την απομάκρυνσή του και να πάρει τη «σωστή απόφαση».

23:00: Οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές που βρίσκονται στην πλατεία Ταχρίρ στο Κάιρο δε θα διαλυθούν με την βία, δήλωσε σήμερα το βράδυ ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός Αχμαντ Σαφίκ. Παράλληλα, η κρατική τηλεόραση ανακοίνωσε τη χαλάρωση του μέτρου της απαγόρευσης της κυκλοφορίας στις μεγαλύτερες πόλεις της Αιγύπτου από αύριο Σάββατο.

22:55: Το γαλλικό καλωδιακό κανάλι Canal+ ανακοίνωσε ότι δύο Γάλλοι δημοσιογράφοι που μετέδιδαν ανταποκρίσεις από την Αίγυπτο αγνοούνται εδώ και 24 ώρες. Το Canal+ ανέφερε ότι την Πέμπτη οι δύο δημοσιογράφοι είχαν συλληφθεί από ενόπλους, μαζί με πολλούς εργαζόμενους σε οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, μεταξύ των οποίων ένας εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας και ένας της οργάνωσης Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Έκτοτε δεν υπάρχει καμία πληροφορία για την τύχη των δημοσιογράφων. Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας ανέφερε ότι του έχει γνωστοποιηθεί ότι κρατούνται δύο δημοσιογράφοι, ένας της εφημερίδας Figaro και ένας της Magneto Presse. Δεν έχει διευκρινιστεί όμως αν κάποιος από αυτούς εργαζόταν και για το κανάλι Canal+.

22:50: Ο Λευκός Οίκος κάλεσε την κυβέρνηση της Αιγύπτου να κάνει «συγκεκριμένα βήματα» για την μεταβίβαση της εξουσίας και προειδοποίησε ότι χωρίς αυτά τα βήματα η αστάθεια και η βία είναι πολύ πιθανό να συνεχιστούν στην χώρα. Παράλληλα, οι ΗΠΑ απορρίπτουν την άποψη του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ ότι αν αποχωρήσει η χώρα θα βυθιστεί στο χάος.

22:45: Σύμφωνα με το Al Arabiya, ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου δήλωσε ότι είναι απίθανο ο πρόεδρος Μουμπάρακ να μεταβιβάσει τις προεδρικές εξουσίες στον νεοδιορισθέντα αναπληρωτή του, αντιπρόεδρο Όμαρ Σουλεϊμάν, ένα σενάριο που φέρονταν να εξετάζουν οι ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times.

22:30: «Αν ο λαός με θέλει τότε θα είμαι υποψήφιος για την προεδρία», δήλωσε στο CNN, ο Ελ Μπαραντέι. Νωρίτερα, ο Μπαραντέι φερόταν να είχε δηλώσει σε αυστριακή εφημερίδα ότι δεν θα έθετε υποψηφιότητα. Ωστόσο, η ίδια η εφημερίδα ανασκεύασε το αρχικό δημοσίευμά της. «Είμαι παράγοντας αλλαγής στην Αίγυπτο. Αν γίνει, τότε θα έχω κάνει το καθήκον μου. Στέκομαι πάνω από τα κόμματα, κάτι που μου δίνει την ευελιξία να εκφραστώ ξεκάθαρα», φέρεται να δήλωσε ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, σε συνέντευξή του στην αυστραική εφημερίδα Ντερ Στάνταρντ. «Φυσικά θέλω να παίξω κάποιο ρόλο στο μέλλον αλλά το ποιος θα είναι υποψήφιος στις εκλογές δεν είναι και τόσο σημαντικό αυτή τη στιγμή», τόνισε.

21:15:Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ επέκρινε τις περικοπές στις ευρωπαϊκές αμυντικές δαπάνες, λέγοντας ότι οι ταραχές στην Αίγυπτο και αλλού στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή έδειξαν την ανάγκη να επενδυθούν περισσότερα στον τομέα της ασφάλειας.

21:00: Περισσότεροι από 250 Νοτιοαφρικανοί πραγματοποίησαν σήμερα ειρηνική συγκέντρωση μπροστά από την πρεσβεία της Αιγύπτου στην Πρετόρια, ζητώντας την αποχώρηση από την εξουσία του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ και εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στη λαϊκή εξέγερση στην Αίγυπτο.

18:45: Ογκώδεις είναι η διαδήλωση και στην Αλεξάνδρεια. Εν τω μεταξύ, χίλιοι άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μετά την προσευχή της Παρασκευής μπροστά από τέμενος στην Κωνσταντινούπολη για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στον αιγυπτιακό λαό. «Ζήτω η παγκόσμια ιντιφάντα», φώναζαν οι διαδηλωτές.

18:40:Συνεχίζεται οι προσέλευση των διαδηλωτών στην πλατεία Ταχρίρ. Οι διαδηλωτές καθυστερούν να προσεγγίσουν το σημείο, καθώς περιμένουν να περάσουν από τα σημεία ελέγχου που έχουν στηθεί περιμετρικά της πλατείας. Οι διαδηλωτές περνούν με την ταυτότητα στο χέρι και την υποχρέωση να περάσει από σωματική έρευνα. Σκοπός των διοργανωτών είναι να αποτρέψουν κάθε πιθανότητα να μπει κάποιος μέσα στον χώρο της πλατείας που να δημιουργήσει οποιοδήποτε επεισόδιο. Τελευταίες μαρτυρίες κάνουν λόγο περισσότερους από ένα εκατομμύριο διαδηλωτές, στο κέντρο του Καϊρου. «Φύγε» φωνάζουν οι διαδηλωτές. «Εμείς δεν θα φύγουμε, εσύ θα φύγεις», είναι ένα άλλο σύνθημα που ακούγεται. Στη συγκέντρωση συμμετέχουν άτομα από όλα τα κοινωνικά στρώματα, ενώ η πλατεία έχει γεμίσει ασφυκτικά. Η διαδήλωση πραγματοποιείται χωρίς το παραμικρό επεισόδιο, ενώ ο στρατός παραμένει περιμετρικά της πλατείας. Στρατιωτικά ελικόπτερα πετάνε πάνω από την πλατεία.

18:15: Οι ηγέτες των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε κοινή ανακοίνωση τους που εγκρίθηκε στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, ζήτησαν η δημοκρατική μετάβαση στην Αίγυπτο να αρχίσει «τώρα». «Οι αιγυπτιακές αρχές να ανταποκριθούν στις προσδοκίες του αιγυπτιακού λαού με πολιτική μεταρρύθμιση και όχι με καταστολή», σημειώνεται στην κοινή ανακοίνωση.

18:00: Ταξιδιωτική απαγόρευση στον πρώην υπουργό Εμπορίου Ρασίντ Μοχάμεντ Ρασίντ και πάγωμα των περιουσιακών του στοιχείων επέβαλε η εισαγγελική αρχή της Αιγύπτου.

17:00: Οι διαδηλωτές στην πλατεία Ταχρίρ κρέμασαν ένα τεράστιο πανό στο υψηλότερο κτίριο της πλατείας, στο οποίο αναγράφονται τέσσερα αιτήματά τους. Αυτά είναι πρώτον, αποχώρηση Μουμπάρακ, δεύτερον, διάλυση του κοινοβουλίου, τρίτο, ένα ελεύθερο εκλεγμένο κοινοβούλιο το οποίο θα πραγματοποιήσει τις συνταγματικές αλλαγές για τις προεδρικές εκλογές, και τέταρτο, η άμεση διώξη και παραπομπή σε δίκη όλων των δολοφόνων των αντικαθεστωτικών διαδηλωτών και όσων συμμετείχαν σε υποθέσεις διαφθοράς της εξουσίας.

16:45: Ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, ο Αιγύπτιος Αμρ Μούσα, μετέβη σήμερα στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, ώστε να «κατευνάσει» τις αντιδράσεις εναντίον του Μουμπάρακ. Την ίδια στιγμή, ο Ελ Μπαραντέι επέμεινε ότι «σήμερα θα είναι ειρηνικά, αλλά δεν θα σταματήσουμε τη διαμαρτυρία μέχρι την ελευθερία». Ο Μουμπάρακ έχει χάσει τη νομιμοποίησή του. Ο λαός θέλει δημοκρατία σε ένα νέο κράτος», πρόσθεσε μιλώντας στο Al Jazeera. O Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν δήλωσε σήμερα ότι ελπίζει πως «οι διαδηλώσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Κάιρο θα πραγματοποιηθούν χωρίς βία». «Είναι καιρός να αρχίσει μια διαδικασία ειρηνικής και συντεταγμένης μετάβασης που θα οδηγήσει σε ελεύθερες και τίμιες εκλογές», πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι η διαδικασία της μετάβασης πρέπει να αρχίσει «το συντομότερο δυνατόν».

16:20: Οι αρχές της Γερμανίας διέκοψαν τις εξαγωγές όπλων στην Αίγυπτο εξ αιτίας των ταραχών. Κατά μέσον όρο, οι εξαγωγές όπλων από τη Γερμανία στην Αίγυπτο κυμαίνονται σε αξία από τα 10 έως τα 40 εκατ. ευρώ ετησίως τα τελευταία χρόνια.

16:15:
Σοβαρές οικονομικές απώλειες υποστήριξε ότι έχει υποστεί η χώρα από τις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις ο υπουργός Οικονομικών της Αιγύπτου, Σαμίρ Ραντουάν. «Συστάθηκε ένα ταμείο 5 δισ. αιγυπτιακών λιρών (584 εκατ. δολάρια) για να αποζημιωθούν όλοι όσων οι περιουσίες υπέστησαν ζημιές κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων», ανακοίνωσε ο Ραντουάν.

16:00:
Εντολές να βοηθήσει τα ξένα μέσα ενημέρωσης και να προστατεύει τους δημοσιογράφους από επιθέσεις αντίστοιχες με αυτές των τελευταίων ημερών. Σημειώνεται ότι δύο δημοσιογράφοι των Times της Νέας Υόρκης είχαν κρατηθεί από παρακρατικούς στη διάρκεια της χθεσινής νύκτας, αλλά κατόπιν αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ παρόμοια επεισόδια κατήγγειλε και το γραφείο Washington Post στο Κάιρο. Την ίδια στιγμή, το Al Jazeera ατήγγειλε πως το γραφείο του στο Κάιρο δέχθηκε επίθεση από αγνώστους, οι οποίοι κατέστρεψαν εξοπλισμό του. Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή ο υπουργός Πληροφόρησης Άνας ελ Φέκι διέταξε την απαγόρευση μετάδοσής του, μία απόφαση που κατά το Al Jazeera στόχο είχε να «σιγάσει τη φωνή του αιγυπτιακού λαού». Στο Παρίσι, στελέχη της οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα διαdήλωσαν μπροστά από την πρεσβεία της Αιγύπτου στην γαλλική πρωτεύουσα, με κύριο σύνθημα «εδώ σκοτώνουν την πληροφόρηση», για να διαμαρτυρηθούν κατά της βίας ενάντια στους ξένους δημοσιογράφους στην Αίγυπτο.

15:30: «Η κινητοποίηση στην Αίγυπτο χαρακτηρίζεται από γυναίκες και άνδρες που επιθυμούν την ελευθερία και τον εκδημοκρατισμό και τους οποίους “ουδείς κατευθύνει», δήλωσε σήμερα στο ραδιοσταθμό RMC ο αιγυπτιακής καταγωγής πανεπιστημιακός Τάρικ Ραμαντάν, σημειώνοντας ότι οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι «δεν είναι οι κυρίαρχοι του παιγνιδιού». Σημειώνεται ότι ο Τάρικ Ραμαντάν είναι καθηγητής σύγχρονων ισλαμικών σπουδών στην Οξφόρδη και εγγονός του ιδρυτή των Αδελφών Μουσουλμάνων. «Δεν πρέπει να το υποβαθμίζουμε (το κίνημα αμφισβήτησης στην Αίγυπτο) σε μια αντιπαράθεση ανάμεσα στην εξουσία και τους Αδελφούς Μουσουλμάνους», πρόσθεσε.

15.02: Το πλήθος στην πλατεία Ταχρίρ μεγαλώνει με το πέρασμα της ώρας. Ειδικές Δυνάμεις του στρατού βρίσκονται σε όλες τις καίριες γέφυρες του Καΐρου. Συνεχίζονται τα προβλήματα με το διαδίκτυο στην Αίγυπτο. Άγνωστοι επιτέθηκαν και κατέστρεψαν τα γραφεία του Al Jazeera στο Κάιρο. Μαρτυρίες αναφέρουν ότι ο Καθολικός Καρδινάλιος κρατά το χέρι του Μουσουλμάνου Κληρικού στην πλατεία Ταχρίρ, και οι δυο φορούν τα ιερατικά τους ενδύματα ενώ μιλούν για εθνική ενότητα. Τα στενά και φρουρούμενα από το στρατό περάσματα προς την πλατεία δυσχεραίνουν την προσέλευση του κόσμου, μεταδίδουν ξένοι ανταποκριτές. Ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν δήλωσε πως η κατάσταση στην Αίγυπτο «πρόσφατα έλαβε μια βαθύτατα ανησυχητική τροπή», καταδίκασε τη βία εκ νέου και υπογράμμισε πως πρέπει να σταματήσει αμέσως. Όσο για τις επιθέσεις και τους περιορισμούς κατά των μέσων ενημέρωσης τόνισε πως είναι «εντελώς απαράδεκτες».

13.58: Περισσότεροι από 100.000 φιλοδημοκρατικοί πολίτες διαδηλώνουν στη Μανσούρα, καλώντας τον Μουμπάρακ να παραιτηθεί. Παρόμοιος αριθμός πολιτών διαδηλώνει και στην Νταμανχούρ. Ο Αμρ Μούσα, ο επικεφαλής της Αραβικής Συμμαχίας λαμβάνει μέρος στην κινητοποίηση στην πλατεία Ταχρίρ.

13.37:
Περίπου 3.000 άνθρωποι διαδηλώνουν υπέρ του Μουμπάρακ στην Γκίζα, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Αιγύπτου. Σύμφωνα με το Al Jazeera, οι παρακρατικές συμμορίες δεν είναι εμφανείς στους δρόμους του Καΐρου ενώ ο στρατός έχει λάβει μέτρα για να προστατεύσει τους διαδηλωτές. To BBC μεταδίδει ότι χιλιάδες άνθρωποι περιμένουν να εισέλθουν στην πλατεία Ταχρίρ αλλά έχει δημιουργηθεί “έμφραγμα” στα σημεία εισόδου.


Νωρίτερα…