Περισσότεροι από 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν από κατολίσθηση που σημειώθηκε το Σάββατο κοντά σε ένα ορυχείο νεφρίτη στο κρατίδιο Κατσίν στο βόρειο τμήμα της Μιανμάρ, ενώ η τύχη άλλων 100 ανθρώπων εξακολουθεί να αγνοείται, δήλωσε την Κυριακή ένας αξιωματούχος των υπηρεσιών έρευνας και διάσωσης.

Ads

Η κατολίσθηση σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου στο Χπακάντ. Η εφημερίδα Global New Light of Myanmar έγραψε ότι πολλοί από τους μεταλλωρύχους κοιμόντουσαν σε πρόχειρα καταλύματα όταν καταπλακώθηκαν από όγκους χώματος και λάσπης.

Προς το παρόν δεν έχουν διευκρινιστεί τα αίτια της κατολίσθησης και οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται.

Η Μιανμάρ, η μεγαλύτερη παραγωγός νεφρίτη παγκοσμίως, αποκομίζει μεγάλα οφέλη από το ορυκτό αυτό. Όμως οι συνθήκες εξόρυξής του είναι ιδιαίτερα κακές, χωρίς να λαμβάνονται μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και την ασφάλεια των παράνομων εργατών.

Ads

Μόνο τους τελευταίους μήνες δεκάδες κάτοικοι της επαρχίας Χπακάντ, που είναι πλούσια σε κοιτάσματα νεφρίτη, έχουν χάσει τη ζωή τους από κατολισθήσεις την ώρα που αναζητούν κομμάτια του ορυκτού που έχουν πέσει από τις μπουλντόζες των εταιρειών εξόρυξης, σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Τα δράματα αυτά αναφέρονται καμιά φορά στον τοπικό Τύπο, χωρίς όμως να αλλάζει τίποτε για τη ζωή των δεκάδων κατοίκων που αναζητούν την τύχη τους στα ορυχεία, συχνά αφού πέσει η νύχτα.